Παραμυθένια «Βασίλισσα του Χιονιού» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου

Παραμυθένια «Βασίλισσα του Χιονιού» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, το οποίο ιδρύθηκε το 1867 και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα πιο φημισμένα συγκροτήματα κλασικού χορού, επισκέπτεται τη χώρα μας, για να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα διεθνή παραγωγή «Βασίλισσα του Χιονιού», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έως τις 28 Δεκεμβρίου.

 Βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η παράσταση είναι ντυμένη με μουσικές συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Λιάντοφ, Ρουμπινστάιν, Γκριγκ και Μασνέ, τις οποίες έπλεξε ο Αλεξέι Μπάκλαν. Η Ανικό Ρεχβιασβίλι δημιούργησε μια ευφάνταστη νέα χορογραφία, με τα σκηνικά του Στανισλάβ Πετρόφσκι, τα φαντασμαγορικά κοστούμια της Νατάλια Κουτσέρια και τα εντυπωσιακά φωτιστικά εφέ του Ίγκορ Σάμαρετς. Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν ο μαέστρος Αλεξέι Μπάκλαν και η Ανικό Ρεχβιασβίλι. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εναλλάσσονται οι: Γιάροσλαβ Tκατσούκ και Μικίτα Σουχορούκοφ (Κάι), Γιούλια Μοσκαλένκο και Τετιάνα Λοζοβά (Γκέρντα), Όλγκα Σκριπτσένκο και Αναστασία Σεβτσένκο (Βασίλισσα του χιονιού).

Ως μοναδικό αντίδοτο στον ψυχρό ορθολογισμό

Με τη φαντασία ενός αιώνιου παιδιού, ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έπλασε μια από τις ομορφότερες ιστορίες, αφηγούμενος τη συγκινητική περιπέτεια δύο αγαπημένων φίλων, της Γκέρντα και του Κάι, που ζουν σε έναν κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο, όπου κυριαρχεί η γοητευτική Βασίλισσα του Χιονιού.

Μέσα από αυτό το παραμύθι, ο Άντερσεν προβάλλει την αγνότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων ως μοναδικό αντίδοτο στον ψυχρό ορθολογισμό. Στόχος του είναι η κατάκτηση της «αέναης παιδικότητας», ώστε να απελευθερώσει τον «υλικό» άνθρωπο από τις παγίδες του νεωτερικού τρόπου ζωής. Με τη «Βασίλισσα του Χιονιού», μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πολύ αληθινό και γνώριμο σε όλους μας και, με τη γλώσσα του παραμυθιού, στέλνει το μήνυμα της επιλογής ενός άλλου δρόμου για την πορεία μας στη ζωή, με όχημα τη φιλία και την ανθρώπινη αγάπη.

Γεμάτη ευαίσθητα νοήματα, μαγικές εικόνες, δράση και αγωνία, η «Βασίλισσα του Χιονιού» έχει εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς, οι οποίοι τη διασκεύασαν για το θέατρο, την όπερα, τον χορό και τον κινηματογράφο.

Ένα δάκρυ της έπεσε στην καρδιά του και έλιωσε τον πάγο

Κάποτε, ένα κακό ξωτικό έφτιαξε έναν μαγικό καθρέφτη. Ό,τι καθρεφτιζόταν μέσα του παραμορφωνόταν και γινόταν άσχημο και αποκρουστικό. Μια μέρα, το ξωτικό πήρε τον καθρέφτη και ανέβηκε κάπου ψηλά, για να μπορέσει να κάνει όλο τον κόσμο να φαντάζει απαίσια. Μα ήταν απρόσεκτο, και ο καθρέφτης έπεσε στη γη και έσπασε σε μύρια κομμάτια, που ήταν μικρά σαν κόκκοι άμμου και μπήκαν στις καρδιές των ανθρώπων. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και σήμερα, βλέπουν μόνο ασχήμια και κακία γύρω τους και νιώθουν μόνο φθόνο.

Σε μια πόλη του Βορρά, ζούσαν δύο φίλοι, η Γκέρντα και ο Κάι. Τους άρεσε να τρέχουν στα λιβάδια, να χαίρονται τη φύση, τα λουλούδια, τα δέντρα και τα πλάσματα του δάσους. Μια μέρα, καθώς μιλούσαν, ο Κάι έβγαλε μια δυνατή φωνή: «Αχ, κάτι μπήκε στο μάτι μου. Αχ, κάτι μου τσίμπησε την καρδιά…». Και, από τότε, άρχισε να αλλάζει και να γίνεται όλο και πιο κακότροπος.

Μια νύχτα του χειμώνα, ένα κατάλευκο έλκηθρο και μια γυναίκα ντυμένη στα κάτασπρα ήρθαν έξω από το παράθυρο του Κάι. Εντυπωσιασμένος, την ακολούθησε, ανέβηκε στο έλκηθρο και άρχισαν να τρέχουν. Όταν παρατήρησε την κουκούλα και τον μανδύα της, είδε πως όλα ήταν φτιαγμένα από χιόνι, πως το λευκό και κρύο δέρμα της πανέμορφης άγνωστης ήταν από χιόνι. Γιατί η γυναίκα αυτή ήταν η Βασίλισσα του Χιονιού. Και σαν τον φίλησε, ένιωσε την καρδιά του να παγώνει. Τότε, χάθηκαν μέσα στη φοβερή χιονοθύελλα, πάνω από δάση, βουνά, θάλασσες και λίμνες, και έφτασαν στη χώρα του πολικού χειμώνα και της ατέλειωτης νύχτας. Εκεί, ο Κάι δεν είχε μάτια παρά μόνο για τη βασίλισσα. Τη μόνη που έβρισκε πανέμορφη και γλυκιά.

Όταν η Γκέρντα είδε ότι ο φίλος της χάθηκε, αποφάσισε να πάει να τον βρει. Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, τα κατάφερε. Τον πήρε στη ζεστή αγκαλιά της και άρχισε να κλαίει. Ένα δάκρυ της έπεσε στην καρδιά του και έλιωσε τον πάγο και παρέσυρε μακριά το κομματάκι του καθρέφτη. Το αγόρι ξύπνησε και, βλέποντας τη φίλη του, άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυα πήραν μακριά το κομμάτι από τον σπασμένο καθρέφτη που είχε στα μάτια του…

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21, Παρασκευή 23 και Δευτέρα 26/12: 16:00 και 20:00, Κυριακή 18/12: 12:00 και 16:00, Τρίτη 20, Πέμπτη 22, Κυριακή 25 και Τρίτη 27/12: 16:00 και 20:00, Τετάρτη 28/12: 16:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: διακεκριμένη ζώνη: 60 ευρώ, Α΄ ζώνη: 48 ευρώ, Β΄ ζώνη: 38 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 28 ευρώ, παιδικό: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 24 ευρώ, Β΄ ζώνη: 19 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 14 ευρώ, ειδικές τιμές (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι): 20 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, εκπτώσεις για ομαδικές κρατήσεις σε συγκεκριμένες παραστάσεις: 210 7282367, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter