Παράνομη η γνωμοδότηση Ντογιάκου που προσπαθεί να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ

Παράνομη η γνωμοδότηση Ντογιάκου που προσπαθεί να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ

Εξόφθαλμα παράνομη είναι σύμφωνα με «νομικές πηγές» η προκλητική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, όπως προκύπτει από παλαιότερη γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς αφενός η γνωμοδότηση Ντογιάκου εξεδόθη έπειτα από αίτημα ιδιώτη (Cosmote) και αφετέρου υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση του Documento: Ιδού το νέο σαμποτάζ Ντογιάκου – Απειλεί με ποινικές κυρώσεις την ΑΔΑΕ

Ειδικότερα πρόκειται για γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη το 2021, έπειτα από αίτημα δικηγόρου, σχετικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών για την προστασία από τον Covid-19. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος είχε υποβάλλει αίτημα για το κατά πόσο «το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού συνιστά εγκληματική πράξη». Τον Αύγουστο του 2021 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε τη γνωμοδότησή του η οποία είναι αναρτημένη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, «…Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΛ- Ν. 1756/988) η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνίσταται στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων νόμων επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και πάντως όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ή επί των θεμάτων που πρόκειται να απασχολήσουν τα δικαστήρια ή τα δικαστικά συμβούλια προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους ενόψει μάλιστα των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων…».

Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ακόμη πως «η πάγια αυτή θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ως προς τον περιορισμό του εύρους της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας… συνδυάζεται και με την παραδοχή ότι το αντικείμενο της γνωμοδότησης του Ανώτατου Εισαγγελέα πρέπει να αφορά ευρύτατες κατηγορίες προσώπων, αφού μόνον πρόκειται περί νομικού ζητήματος που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, για τον όποιο λόγο και δεν υφίσταται τέτοια αρμοδιότητα επί υποβολής μεμονωμένων ερωτημάτων ιδιωτών…».

Αίτημα ιδιώτη και ανοιχτές δικογραφίες στην Εισαγγελία

Στην προκειμένη περίπτωση σε ότι αφορά τη δυνατότητα ελέγχων από την ΑΔΑΕ, η γνωμοδότηση Ντογιάκου προήλθε έπειτα από αίτημα ιδιώτη και ειδικότερα της Cosmote, που είχε αποσταλεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Την ημέρα δηλαδή που κλιμάκιο της ΑΔΑΕ έκανε «ντου» στα γραφεία της Cosmote και η νομική σύμβουλος της εταιρείας επικοινώνησε τηλεφωνικά µε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνομη , προαναγγέλλοντας στην ουσία τη σημερινή του γνωμοδότηση. Ο έλεγχος βέβαια της ΑΔΑΕ, επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις του Documento, καθώς όπως αποδείχτηκε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σε ότι αφορά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, σύμφωνα με τις ίδιες νομικές πηγές, είναι «μη σύννομη», καθώς αφορά σε αίτημα ιδιώτη, ενώ παράλληλα υπάρχουν ανοικτές δικογραφίες για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Αντώνη Ελευθεριάνο. Ο τελευταίος είχε σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr επισκεφτεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χθες στο γραφείο του. Κατά τις ίδιες πηγές, η γνωμοδότηση Ντογιάκου αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση στους κατώτερους ιεραρχικά του εισαγγελείς που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην γνωμοδότηση του βέβαια ο Ντογιάκος προκειμένου να καλύψει τη εξόφθαλμη παρέμβαση του, επικαλείται το νόμο 4938/2022 αναφορικά με τον «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις» που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην παράγραφο β του άρθρου 29 του συγκεκριμένου νόμου επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «γνωμοδοτεί και σε νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος» κάτι που αναφέρει και ο ίδιος στην προκλητική γνωμοδότησή του. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια Ντογιάκου να μπλοκάρει τις έρευνες της ΑΔΑΕ ώστε να μην διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ολοφάνερη, με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter