Παράνομη παραχώρηση του Μουσείου Θηβών για ιδιωτική εκδήλωση τραπεζικών στελεχών

Παράνομη παραχώρηση του Μουσείου Θηβών για ιδιωτική εκδήλωση τραπεζικών στελεχών
Φωτογραφία από το Facebook

Οι καταγγελίες που έφθασαν στο documento.gr αναφέρουν ότι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή κανόνισε εν κρυπτώ και χωρίς να ακολουθήσει καμία νόμιμη διαδικασία, να παραχωρήσει με προσωπική της απόφαση (!) αίθουσα του Μουσείου Θηβών για να πραγματοποιηθεί μια ιδιωτική εκδήλωση διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα η συγκεκριμένη παράνομη παραχώρηση, δεν αφορά κάποιον βοηθητικό χώρο του Μουσείου αλλά την “Αίθουσα της Πνευματικής Ακτινοβολίας Βοιωτίας», που αποτελεί τμήμα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.

Ωστόσο, από την άκρως προβληματική “έγκριση” που φαίνεται να εξέδωσε η Προϊσταμένη κυρία Χαραμή για την εν λόγω εκδήλωση και η οποία τελεί σε γνώση του documento.gr, προκύπτουν τα εξής ζητήματα και προκαλούνται εύλογα ερωτήματα:

Εκτός από την ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της απόφασης στη Διαύγεια που την καθιστά ΑΚΥΡΗ, η κυρία Χαραμή έχει παραβιάσει α) την ΚΥΑ τελών για πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (3046/Β/2011, άρθρα 8-12) και β) τα παρακάτω άρθρα της ΚΥΑ παραχωρήσεων αρχ. χώρων και μουσείων (4521/Β/2018) για τους εξής λόγους:

1. “Οι εισηγήσεις των Περιφερειακών/Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών και όλες οι εκδιδόμενες αποφάσεις περιέχουν υποχρεωτικά τον προσδιορισμό του ποσού των καταβλητέων τελών, που έχει υπολογιστεί για την παραχώρηση, ανά ημέρα χρήσης και στο σύνολο, καθώς και του ποσού που αφορά σε τυχόν φωτογράφηση, κινηματογράφηση και περαιτέρω χρήση του οπτικοακουστικού υλικού” .
Στην “ιδιωτική απόφαση” της κ. Χαραμή δεν αναφέρεται αν και με ποιο αντίτιμο παραχωρείται η αίθουσα του μουσείου για μια ιδιωτική εκδήλωση!

2. “Όλες οι αποφάσεις για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης, κοινοποιούνται στον αιτούντα, το ΤΑΠ (με συνημμένη την αίτηση του ενδιαφερομένου) και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ”.
Η “ιδιωτική απόφαση” της κ. Χαραμή δεν έχει κοινοποιηθεί πουθενά και σε κανέναν στην διοικητική ιεραρχία και δεν νομιμοποιείται να την εκδίδει μόνη της χωρίς να τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να λογοδοτεί.

3. “Ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α., στον τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΠ τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την διενέργεια της εκδήλωσης, και αναγράφει στο παραστατικό της πληρωμής τον αριθμό της εγκριτικής απόφασης, στην οποία αφορούν τα τέλη που καταβάλλει. Αντίγραφο του αποδεικτικού πληρωμής κοινοποιεί αμελλητί στο ΤΑΠ και στις αρμόδιες Περιφερειακές/Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση για την προετοιμασία της εκδήλωσης”.
Η παράνομη “ιδιωτική απόφαση” της κ. Χαραμή δεν αναφέρεται καν στο οικονομικό αντίτιμο. Σκοπεύει να διαθέσει την αίθουσα δωρεάν προκαλώντας απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και τον ΟΔΑΠ;

4. “Όταν η παραχώρηση χρήσης οποιουδήποτε χώρου/ μνημείου/μουσείου αφορά σε εκδήλωση, στην οποία η αρμόδια Περιφερειακή/Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ είναι συνδιοργανωτής, η σχετική απόφαση εκδίδεται απευθείας από αυτή και κοινοποιείται στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση”.
Εν προκειμένω ούτε είναι συνδιοργανωτής, ούτε κοινοποιείται πουθενά η απόφαση.

5. “Για δράσεις αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αρχαιολογικούς χώρους/μνημεία/μουσεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της παρ. 1Β3 και εντός ωραρίου λειτουργίας αυτών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών χωρίς άμεσο ή έμμεσο εμπορικό χαρακτήρα με μικρή διάρκεια και λιτά μέσα, η έγκριση χορηγείται από την αρμόδια Περιφερειακή/Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία”.
Ούτε αυτό ισχύει στην εν λόγω περίπτωση καθώς δεν πρόκεται για τέτοια εκδήλωση.

Είναι σε γνώση άραγε το σοβαρό περιστατικό παράνομης απόφασης που αφορά στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στο Μουσείο Θηβών της υπόλοιπης ιεραρχίας του υπουργείου πολιτισμού και της κυρίας Μενδώνη; Ή μήπως το ερώτημα μας είναι … ρητορικό;

Ίσως η παραβίαση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος εξυπηρετήσεων σε τραπεζικούς ομίλους- που στέλνουν τελικά στις καλένδες το υφιστάμενο νομικό και διοικητικό πλαίσιο-θεωρείται πταίσμα. Δυστυχώς κάπως έτσι προδιαγράφεται το μέλλον ειδικά των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας τα οποία πριν από λίγες ημέρες με νόμο της κυβέρνησης αποκόπηκαν από την αρχαολογική υπηρεσία και μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με διορισμένες διοικήσεις.

Το πάρτυ έχει αρχίσει…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter