Παράνομο το σύστημα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Τι λέει η Κεραμέως

Παράνομο το σύστημα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Τι λέει η Κεραμέως

Με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Αυτή η σημαντική απόφαση προέκυψε μετά από την προσφυγή δύο γονέων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τι ζήτησαν και πέτυχαν οι γονείς

  “Δεν πήραμε απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, θελήσαμε να προσβάλουμε τον τρόπο που γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών και συγχρόνως την ισχύουσα διαδικασία απαλλαγής” λέει στο Documentonews.gr o ένας από τους δύο γονείς που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ κ Παπαγεωργίου “Δηλαδή θεωρούμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών κατ ουσίαν δεν είναι μάθημα μάθησης περισσότερο ένα είδος ομολογικής κατήχησης και αυτό αποτέλεσε το ένα σημείο τη προσβολής .Το άλλο ήταν η διαδικασία της απαλλαγής που εμπόδιζε πολύ κόσμος να την κάνει διότι έπρεπε να δηλώσουν προσωπικά δεδομένα κάτι που σε σε μικρά μέρη έχει αντίκτυπο” .

Το ιστορικό

Όπως εξηγεί στο Documentonews o δικηγόρος των γονέων Βασίλης Σωτηρόπουλος: Το 2017 γονείς δύο μαθητριών είχαν πρόβλημα με το περιεχόμενο ήταν κατηχητικού χαρακτήρα και γι αυτό τον λόγο ήθελαν να προσβάλλουν τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θεσπίστηκε το πρόγραμμα σπουδών για τον Δημοτικό Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Οι δύο μαθήτριες θα μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή ωστόσο όπως εξηγεί ο κ Σωτηρόπουλος “οι γονείς θα έπρεπε να δηλώσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αυτή η υπεύθυνη δήλωση θα έπρεπε να εξακριβωθεί ένα είναι αληθής από το διευθυντή του σχολείου δηλαδή θα έπρεπε να διασταυρωθεί με την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού που έχουν υποβάλει οι γονείς στο σχολείο από την οποία προκύπτει το θρήσκευμα του παιδιού και αν υπήρχε ασυμφωνία θα μπορούσε ωραιότατα ο διευθυντής του σχολείου να στείλει τον φάκελο στον εισαγγελέα για να δικαστούν για το ποινικό αδίκημα της ψευδούς υπεύθυνης δηλώσεως” .

Οι γονείς αποφάσισαν να μην μπουν σε αυτή την διαδικασία ελέγχου φρονημάτων και αρχικά προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο έδωσε 7 αναβολές και δεν δίκασε την υπόθεση εντός του σχολικού έτους.

Η πρώτη δικαίωση των δυο γονέων έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κρίνεται αντισυνταγματική η διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών ύστερα από δική του προσφυγή τα αλλά και της Ένωσης Άθεων Σύμφωνα με την απόφαση δεν πρέπει να δηλώνεται για λόγους προσωπικών δεδομένων οτι το παιδί δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος γιατί και αυτό αποτελούσε μια πληροφορία.

Ένα μήνα μετά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει από τον Ιανουαρίου του 2018 οι δύο γονείς έκρινε ότι αυτή η διαδικασία με την οποία δίνεται η απαλλαγή για τους μαθητές με βάση την εγκύκλιο του Λοβέρδου του 2015 είναι μια διαδικασία η οποία βάζει τους γονείς σε ένα δίλημμα το οποίο είναι ή θα προστατεύσουν τα φρονήματα τους από την καταγραφή ή θα αφήσουν το παιδί τους να παρακολουθεί τον μάθημα .

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των οικογενειών κ. Σωτηρόπουλος “Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτό είναι παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το πολύ σοβαρό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας που το προβλέπει το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η καταδίκη δεν είναι τελική γιατί η χώρα έχει την δυνατότητα να προσφύγει εντός 3 μηνών εναντίον αυτής της απόφασης και να ζητήσει εκ νέου κρίση από τον Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου” .

Με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφασή του σχετικά με το σύστημα εξαίρεσης από το μάθημα των θρησκευτικών η η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι πλέον «το υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Η απόφαση «επιβάλλει στο υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την συγκεκριμένη απόφαση … να αλλάξει το σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση … μάλιστα, προβλέπεται και συγκεκριμένη αποζημίωση».

Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας:

«Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον ειδικότερο τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – σε συμμόρφωση και με την υπ’ αριθ. 1749/2019 πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – δρομολογεί την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων.

Το Υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, αυτονοήτως θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και στον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter