Διάγγελμα Μητσοτάκη: Παραπαίοντας μεταξύ αυτοθαυμασμού και κατασκευής ενόχων

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Παραπαίοντας μεταξύ αυτοθαυμασμού και κατασκευής ενόχων

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και παγιδευμένος μεταξύ αυτοθαυμασμού για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από τη μία και κατασκευής ενόχων για την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις επιλογές του από την άλλη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης, σχεδόν πέντε μήνες μετά το τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες. «Αυτοδιάψευση» για τις κυβερνητικές διαρροές που διαμήνυαν πως δεν θα ανακοινώσει κανένα μέτρο, αφού από τη Δευτέρα στήνεται «μπλόκο» σε ανεμβολίαστες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ ανακοίνωσε μέτρα ακόμα και σε βάρος εμβολιασμένων πολιτών. Προαναγγελία παράδοσης του συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και εντατικοποίησης των ελέγχων.

«Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε».

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέα μέτρα για όλους – Τι ισχύει από Δευτέρα

Η παραπάνω θα μπορούσε να είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του εντεκάλεπτου τηλεοπτικού μηνύματος που απηύθυνε στους πολίτες της Πέμπτης, επιμένοντας στην άρνηση της ζοφερής κατάστασης για το σύστημα Υγείας και επιτείνοντας την αποστολή διπλών μηνυμάτων. Εξαρχής, ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να παραθέσει μία σειρά από αιτίες και υπεύθυνους για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα σε επίπεδο απωλειών και φόρτου του συστήματος υγείας, πασχίζοντας παράλληλα να προστατέψει το προφίλ της επιτυχούς διαχείρισης που με την βοήθεια των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης καλλιεργεί.

Έτσι, αφού κατηγόρησε αρχικά τη μετάλλαξη Δέλτα για το γεγονός πως η πανδημία επιμένει, στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στους ανεμβολίαστους για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, στον «κάθε τσαρλατάνο που εμπορεύεται την άγνοια», στους απείθαρχους, έως και σε εμβολιασμένους πολίτες, ανακοινώνοντας μέτρα σε βάρος εκείνων που έχουν ξεπεράσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, προτρέχοντας για μία ακόμα φορά στο επίπεδο του πιστοποιητικού όπως και στην αρχική του θέσπιση, ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες της εν λόγω ηλικιακής ομάδας θα δουν το πιστοποιητικό τους να λήγει μετά την παρέλευση επταμήνου από τον εμβολιασμό τους, παρότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρείται ακόμα μετριοπάθεια για την απόφαση της λήξης της ισχύος του.

Ακόμα, ανακοίνωσε μεν τον πλήρη αποκλεισμό ανεμβολίαστων πολιτών από περισσότερους κλειστούς χώρους όπως και στην εστίαση, χωρίς ωστόσο οι περιορισμοί να αφορούν χώρους συνωστισμού όπως τα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενος την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με την οποία εκτέθηκε ο ίδιος προ δύο εβδομάδων, υποστήριξε πως «οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ», παρότι είναι γνωστό πως πρόκειται για σύσταση.

Η αναφορά του σε «ελέγχους που θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά» θα πρέπει να εκληφθεί ως επαναφορά στο δόγμα Χρυσοχοΐδη και αύξηση της αστυνομικής καταστολής, ενώ η ψευδεπίγραφη αναφορά του στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έρχεται να περιγράψει την περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών που υπεγράφη σήμερα, ενώ γενικόλογη ήταν η αναφορά του σε προσλήψεις υγειονομικών στη θέση ανεμβολίαστων που βρίσκονται σε αναστολή.

Ειδικής μνείας χρήζει και η επιλογή της αναφοράς του παραδείγματος της Πορτογαλίας για το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού και ειδικά στους ηλικιωμένους, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό από την Τετάρτη, η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ήδη την επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Συνοψίζοντας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε πράγματι να περιγράψει τον χάρτη των προσεχών δύο μηνών έως και τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Αποφασίζοντας τελικά να ανακοινώσει κάποια μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές του επιτελείου του. Με κεντρικό μήνυμα το «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε» έγραψε τον πρόλογο της επόμενης παρέμβασής του ενόψει εορτών, ενώ η αναγνώριση της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα αποτελούσε ελπιδοφόρο γεγονός, εάν δεν κρατούσε για τον ίδιο και την κυβέρνησή του μία θέση εκτός κάδρου κάθε ευθύνης.

Κάδρο στο οποίο ωστόσο πρωταγωνιστεί αδιαλείπτως επί μία διετία, πότε ποζάροντας όπως στην Πάρνηθα, πότε σε ξέφρενα ενσταντανέ όπως στην Ικαρία, και πότε κομπάζοντας πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter