Παραποιημένη δήλωση του Φρανσουά Μιτεράν χρησιμοποίησε επειδή τον… βόλευε ο Σαμαράς (Videos)

Παραποιημένη δήλωση του Φρανσουά Μιτεράν χρησιμοποίησε επειδή τον… βόλευε ο Σαμαράς (Videos)

Με παραποιημένη δήλωση του Φρανσουά Μιτεράν μίλησε στη βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αποκαλύπτει το ellinikahoaxes.gr, καθώς όπως φαίνεται αυτή βόλευε την τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Συγκεκριμένα, στις 24-1-2019, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μακεδονικό ζήτημα. Σε μια στιγμή, ο κος Σαμαράς δήλωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, είχε πει επί λέξει:

«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι μια λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό».

Τι ισχύει;

Ο κος Σαμαράς φαίνεται να βασίστηκε στην μετάφραση των λεγομένων του κου Μιτεράν που έκανε τότε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Η μετάφραση που δόθηκε την επίμαχη στιγμή (0:26) είναι η εξής:

«Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μια ονομασία που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, στην οποία όμως δεν θα αναφέρεται η λέξη «Μακεδονία».»

Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο φιλόλογος Νίκος Σαραντάκος, η μετάφραση είναι ανακριβής. Ο κος Μιτεράν δηλώνει στα γαλλικά αυτολεξεί:

« Sous un nom qu’il appartient de choisir, mais qu’il ne peut pas etre tout simplement Republique de Macedoine.»

Που μεταφράζεται ως:

«Με μια ονομασία που θα επιλέξουν, αλλά η οποία δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο Δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Δηλαδή, ο κος Μιτεράν δεν είχε αποκλείσει την συμπερίληψη της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ, αλλά την αναφορά σε σκέτο «Μακεδονία».

Απευθυνθήκαμε σε καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας και μας επιβεβαίωσε ότι όντως η δήλωση του Μιτεραν έχει παραποιηθεί, και η ορθή μετάφραση είναι η παραπάνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1993, ο κος Μιτεράν είχε αναφέρει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία του Βορρά».

Πηγή ellinikahoaxes.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter