Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας των σωματείων του σύγχρονου Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας των σωματείων του σύγχρονου Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Μεγάλη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού θα, μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Η διαμαρτυρία έχει να κάνει με την μη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους του Πολιτισμού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Σήμερα, Τρίτη 14/4/2020, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους.

Χιλιάδες άνθρωποι στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού καλούνται να ζήσουν χωρίς το επίδομα των 800€. Οι ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις στο θέαμα και το ακρόαμα, η ανεργία, η εργασία με σύμβαση μιας μέρας, η ημιαπασχόληση, η εποχική εργασία, συνολικά οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας, που κυριαρχούν στον κλάδο, έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, χορευτές, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι/ες στους χώρους του σύγχρονου πολιτισμού να μην πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για να κάνουν αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, στους οποίους οι Οργανισμοί ανέστειλαν τις συμβάσεις!

Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες βιοπορισμού, ενώ είναι αβέβαιο αν θα ξανανοίξουν και με ποιο τρόπο οι χώροι σύγχρονου πολιτισμού, καθώς αναμένεται σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με περιορισμούς σχετικά με χώρους συνάθροισης κοινού όπως είναι θέατρα, συναυλιακοί χώροι κλπ., χωρίς να γνωρίζει κανείς, τι πρόκειται να συμβεί το φθινόπωρο σε πιθανή έξαρση του κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, για να εισηγηθεί την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε:

Να ενταχθούν στην αποζημίωση των 800 ευρώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο του θεάματος ακροάματος.

Να εκπονήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων με τις διευκολύνσεις από το ΕΠΑΝΕΚ, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο θεάματος ακροάματος.

Να άρει την απαράδεκτη αναστολή συμβάσεων στους εποπτευόμενους φορείς (λχ Μέγαρο Μουσικής κ.α.) δίνοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση για να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό δεν καλύπτουν καμία από τις παραπάνω ανάγκες. Αφορούν τη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, Ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών και την επιδότηση σε νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που δεν μπορούν καν να παραχθούν εν μέσω πανδημίας, κι επιπλέον το κονδύλι που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει στον χώρο.

Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί, οι ηχολήπτες, οι σκηνογράφοι είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και έχουν δικαίωμα να ζήσουν!

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ στηρίζουμε τα αιτήματά των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, των εικαστικών, των ηχοληπτών των σκηνογράφων, όλων όσων εργάζονται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει κρίση εργασίας κι ευκαιρία για περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των αποδοχών των εργαζομένων». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter