Παράσταση νίκης από τους ανθρώπους του Πολιτισμού – Την Κυριακή στο Docville με το Documento

Παράσταση νίκης από τους ανθρώπους του Πολιτισμού – Την Κυριακή στο Docville με το Documento

Αυτή τη φορά οι άνθρωποι του Πολιτισμού αξίζουν τη δική μας υπόκλιση. Γιατί είναι στους δρόμους και δεν το βάζουν κάτω. Πλημμύρισαν το Σύνταγμα και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Γιατί στον πολιτισμό δεν ταιριάζει η ήττα. Όσο κι αν βολεύει τους ουραγούς του νεοφιλελευθερισμού… Ρεπορτάζ από την μεγαλειώδη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Πέμπτη.

Γιάννης Χαμηλάκης: «Η επιστροφή των Γλυπτών να μπει στην ιστορική της διάσταση». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπράουν συζητά με τον Θανάση Καραμπάτσο για την αποαποικιοποίηση και την εθνική «αρχαιολογία», τα μουσεία σήμερα και τη γενναία οπτική απέναντι στην υλική κληρονομιά.

Γιάννης Γαΐτης: Ο άνθρωπος πίσω από τα «Ανθρωπάκια». Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στον Γιάννη Γαΐτη, η Αφροδίτη Ερμίδη μιλά με την κόρη του, Λορέττα, και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά για τον Γαΐτη ως δημιουργό αλλά και ως άνθρωπο. «Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή σε μια παραλία στη Νιό ήταν κάποιοι Γάλλοι με τα παιδιά τους και τα τύλιγαν με πετσέτες. Του είπα:  “Μπαμπά, δεν έχω πετσέτα”. Μου απάντησε: “Εσύ έχεις όλη την άμμο για να σε ζεστάνει”. Και με έβαλε να στριφογυρίζω ολόκληρη μέσα της, να γεμίζουν τα μαλλιά μου με άμμο…», περιγράφει σκαλίζοντας τις παιδικές αναμνήσεις.

«Γράφω για να με αγαπάνε οι φίλοι μου περισσότερο». Εκδόθηκε η ιστορική κουβέντα του Μάριο Βάργας Γιόσα και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η Έμυ Ντούρου την διάβασε και την προτείνει στους αναγνώστες.

Διαχρονική η μόδα των διασκευών. Με αφορμή τον ντόρο που προκάλεσαν οι διασκευές του Παύλου Παυλίδη εμβληματικών τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Αντώνης Μποσκοΐτης ανατρέχει  σε διάσημες διασκευές της ελληνικής μουσικής από Θεοδωράκη και Χατζιδάκι μέχρι Βαμβακάρη και Τσιτσάνη.

Σωτηρία Μπέλλου: «Η ρεμπέτισσα που λάτρευε τη Βέμπο». Η Ηλέκτρα Ζαργάνη συζητά με την Χριστίνα Μαξούρη και τον Δημήτρη Χαλιώτη για την μουσική  παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας».

 «Ο τραγουδοποιός προσπαθεί να κάνει φάρμακο το κάθε λογής φαρμάκι». Ο Αντώνης Μποσκοΐτης συνάντησε τον Παντελή Κυραμαργιό και μιλήσανε για τον νέο του δίσκο, «Προσωρινά αιώνιοι» (τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στους Γιατρούς του Κόσμου), το ιδιαίτερο επίθετο του, το ξεκίνημα με τις «Μέλισσες», την οδοντιατρική: «Στην οδοντιατρική κάνουμε ένεση και ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Στην τέχνη δεν υπάρχει αναισθητικό. Ο ακροατής μένει έκθετος στον πόνο και την θλίψη. Απροστάτευτος όπως και ο δημιουργός. Δι’ ελέου και φόβου φτάνει στην κάθαρση»

 «Κοιτάζοντας τη γάτα μου, περιορίζω την απληστία μου». Η Έμυ Ντούρου  συνάντησε τον εικονογράφο και συγγραφέα Τζέιμς Νόρμπερι και συζήτησαν για τη ζωή, την τέχνη και τους ήρωες του που διαβάστηκαν μέχρι το μοναστήρι του Δαλάι Λάμα.

Ηλίας Πετρόπουλος,  ο λαογράφος του περιθωρίου. Η Τζένη Τσιλιβάκου γράφει για την  παράσταση με σκηνές-ορόσημο της ζωής του Ηλία Πετρόπουλου σε σενάριο και σκηνοθεσία της Στέβης Λύτρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter