Παράταση ενός χρόνου στον εξωδικαστικό – Σταματάει το κυνήγι των οφειλετών

Παράταση ενός χρόνου στον εξωδικαστικό – Σταματάει το κυνήγι των οφειλετών

Ένα χρόνο παράταση και τέλος στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη όταν η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του βρίσκεται σε εξέλιξη, βάζουν οι νέες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και στην βελτιωμένη έκδοσή του παίρνει παράταση μέχρι τις 31/12/2019 ενώ οι αλλαγές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:

– Αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί.

– Αυξάνεται σε 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το ανώτατο όριο του ποσού, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνούν οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές, προκειμένου με Κ.Υ.Α. να υιοθετηθεί μια απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών αυτών.

– Παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να προτείνουν λύσεις ρύθμισης των οφειλών τόσο προς οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τον δημόσιο τομέα, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15% επί του συνόλου των οφειλών, όσο και προς οφειλέτες των οποίων η σχετική αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό απερρίφθη λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν με δήλωσή τους, από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εφόσον κρίνουν ότι η ρύθμισή τους δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, συνεχίζοντας τη διαδικασία με τις λοιπές επιχειρηματικές οφειλές.

– Αναστέλλεται, από την αποστολή πρόσκλησης από τον συντονιστή, προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αναδιάρθρωσης οφειλών, η ποινική δίωξη.

– Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν.4469/2017 σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Ειδικότερα: α. Μειώνονται τα ποσοτικά όρια σχετικά με τη μη συμμετοχή πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και τη μη δέσμευσή τους από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών. Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις, για κάθε πιστωτή ατομικά, δεν πρέπει να υπερβαίνουν εφεξής το ποσό των 500.000 ευρώ αντί των 2.000.000 ευρώ που ισχύει και αθροιστικά το ποσό των 5.000.000 ευρώ αντί των 20.000.000 ευρώ που ισχύει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter