Παράταση, λόγω επιτυχίας, για το «De Profundis: Η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της»

Παράταση, λόγω επιτυχίας, για το «De Profundis: Η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της»

Παράταση μέχρι και τις 15 Μαρτίου, παίρνει η παράσταση «De Profundis: Η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της», λόγω επιτυχίας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δυνατό μονόλογο που ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας.

Η παράσταση, στηρίζεται στο πασίγνωστο De Profundis του Όσκαρ Ουάιλντ, ένα γράμμα κατάθεση ψυχής, που γραφόταν επί μήνες –μερικές σελίδες κάθε μέρα- από τον διασημότερο –ίσως- φυλακισμένο όλων των εποχών. Ένα γράμμα αγάπης, λαγνείας, μίσους, ενοχής, ταπεινότητας, σεβασμού και απόλυτης ειλικρίνειας.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα μελανό σημείο στην ιστορία της παγκόσμιας δικαιοσύνης, αλλά και του Τύπου, είναι η δίκη και η καταδίκη του συγγραφέα και ποιητή Όσκαρ Ουάιλντ με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας το 1895. 

Ο Ουάιλντ, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, είχε ερωτική σχέση με τον, κατά πολύ νεότερό του, Άλφρεντ Ντάγκλας – τον επονομαζόμενο Μπόζι. Ο πατέρας του Μπόζι, μαρκήσιος του Κουίνσμπερι, επιτέθηκε στον Ουάιλντ, ισχυριζόμενος πως ο διασημότερος διανοούμενος της εποχής είχε διαπράξει το έγκλημα του «σοδομισμού».

Το Δικαστήριο καταδίκασε τον Ουάιλντ σε δύο χρόνια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα. Ο Τύπος της εποχής προέβαλε το θέμα με τρόπο τέτοιο που αμαύρωσε στο έπακρο το όνομα και τη φήμη του Ουάιλντ. Οι άθλιες συνθήκες της φυλάκισής του, η δήμευση όλης της περιουσίας του, η στέρηση των παιδιών του, η εγκατάλειψη και η προδοσία, όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του ποιητή αλλά και τον κατέστρεψαν ψυχολογικά. Μέσα από το κελί του έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο -όπως πίστευε- της καταδίκης του.

Η ερωτική αυτή επιστολή, όπου αναπολεί, απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά το θάνατό του -αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη- με τον τίτλο «De Profundis» (Εκ Βαθέων). Σήμερα, το αριστουργηματικό αυτό κείμενο γίνεται το μοναδικό υπερασπιστικό στοιχείο ενός δικηγόρου που ζητά από το κοινό μια νέα ετυμηγορία. Και είναι η «ανάγνωση» του De Profundis που παρασύρει ηθοποιό και θεατές σε ένα ταξίδι στην εποχή και στο μαγευτικό κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Αύγουστο στα Χανιά, στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, και μέχρι τις 15 Μαρτίου θα συνεχίσει το μαγευτικό της ταξίδι στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη.

Info

DE PROFUNDIS «Η αγάπη που δεν τολμά να πει τ’ όνομά της»

Μια παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ

Μετάφραση/διασκευή/σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Ερμηνεία: Νίκος Νίκας

Φωτισμοί/εικαστικός σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β΄Σκηνή

Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

Τηλ.: 210-8838727

Κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 9 μ.μ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter