Παράταση στις δηλώσεις Covid για τους ιδιοκτήτες – Πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές για το μήνα Ιανουάριο

Παρατάθηκε με αιφνίδια κίνηση του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης Covid των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεούται να εισπράξουν είτε πετσοκομμένα είτε μηδενικά ενοίκια από τους ενοικιαστές.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση θα μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση στην πλατφόρμα μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021. Εκ παραλλήλου θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα ώστε να ενταχθούν και όσοι ιδιοκτήτες, εξαιτίας λαθών, δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για το 10μηνο του 2020 πραγματοποιήθηκαν 645.060 συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων συνολικού ποσού 84,148 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

-Μετά τη λύση που δόθηκε για τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων, τα οποία δικαιούνται τη μείωση (100% ή 40%) των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες που έχουν εκμισθώσει ακίνητα σε υποκαταστήματα θα μπορούν να δουν την επικαιροποιημένη εικόνα των μισθωμάτων τους από αύριο Τετάρτη 3/3/2021.

-Μέχρι τις 9/3/2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα για τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ οι λοιποί ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

– Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020-Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

– Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.

– Μέχρι τις 16/3/2021 αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

– Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

11/04/2021, 17:00