Παράταση του lockdown και διχασμός από τους ειδικούς για την επόμενη μέρα – Συνεδριάζει το υπουργικό

Παράταση του lockdown και διχασμός από τους ειδικούς για την επόμενη μέρα – Συνεδριάζει το υπουργικό

Αποφάσεις καλείται να πάρει σήμερα, Δευτέρα η κυβέρνηση για το αν και πώς θα γίνει άρση του lockdown, την ώρα που τα κρούσματα μπορεί να έχουν παρουσιάσει μια μικρή σταθεροποίηση ωστόσο ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Σε κανονικές συνθήκες, σήμερα θα ήταν και η τελευταία ημέρα του lockdown, ήδη, όμως, έχει ανακοινωθεί η παράτασή του έως τις 7 Δεκεμβρίου. Το ερώτημα είναι αν από εκείνη την ημέρα θ’ αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ή το lockdown θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο των εορτών χωρίς καμία χαλάρωση. 

Στην κυβέρνηση η ανησυχία είναι έκδηλη αφού βαδίζει όπως έχει δείξει η κατάσταση μέχρι σήμερα χωρίς ένα σαφές πλάνο, χωρίς χρονοδιαγράμματα κι όλα να παραμένουν ρευστά. 

Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Από την πλευρά τους πάντως, οι ειδικοί επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι και προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να γίνει άρση του lockdown τις επόμενες ημέρες. Παρότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας για τον κορονοϊό παρουσιάζει βελτίωση τις τελευταίες ημέρες και για πρώτη φορά χθες Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες  τα κρούσματα ήταν λιγότερα από αυτά της Αθήνας, οι φόβοι των ειδικών δεν έχουν καμφθεί.

Για το άνοιγμα των σχολείων τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά. Αν και η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε στις 7 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία, δεν είναι λίγες οι φωνές μέσα στην επιτροπή των επιστημόνων που εκτιμούν ότι αν ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ουσιαστικά θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφορία από τους γονείς των παιδιών.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά επισήμανε το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Ακόμα πιο διχασμένοι είναι οι ειδικοί όσον αφορά το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων. Ο φόβος για τα εμπορικά καταστήματα είναι μην ξεχυθούν οι πολίτες στους δρόμους λόγω του εορταστικού κλίματος και υπάρξει μέσα σε λίγα 24ωρα κατακόρυφη διασπορά του κορονοϊού που θα οδηγήσει γρήγορα σε νέο lockdown.

Σε ότι αφορά στην εστίαση, λόγω της πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων, όλα δείχνουν ότι πιθανώς δεν θα δοθεί πράσινο φως για το άνοιγμα των εστιατορίων. Για τα μπαρ, άλλωστε, η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να μην δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.

Οκτώ νομοσχέδια στην ατζέντα του υπουργικού 

Τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει στις 11:00, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν και οι ειδικοί επιστήμονες. 

Πέρα όμως, από το ζήτημα της πανδημίας, η κυβέρνηση θα συζητήσει και μια σειρά άλλων θεμάτων. Συγκεκριμένα, οκτώ νομοσχέδια υπάρχουν στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

-Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, β) Κύρωση συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

-Παρουσίαση από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη του πλάνου μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού

-Εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για α) Πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ανανέωση θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που αφορά στην εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter