Παράταση των συνοριακών ελέγχων της Γερμανίας

Παράταση των συνοριακών ελέγχων της Γερμανίας

Για κατ’ αρχήν συμφωνία της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι η παράταση των συνοριακών ελέγχων «είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι οποιαδήποτε απόφαση για παράταση, επέκταση ή μείωση των ελέγχων που βρίσκονται σε ισχύ θα ληφθεί περί τα μέσα-τέλος Απριλίου, καθώς η τρέχουσα παράταση εκπνέει στο τέλος Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοικοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι «οι έλεγχοι στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να διεξάγονται για όσο η ΕΕ δεν καταφέρνει να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα», ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει προοπτική να καταφέρνει (η ΕΕ) κάτι τέτοιο σε προβλεπτό χρόνο. Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση που διατυπώνεται είναι και πάλι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης: «Η ελευθερία κίνησης της Σένγκεν, δηλαδή η ελευθερία των πολιτών να περνούν τα σύνορα, είναι ένας από τους μεγάλους «θησαυρούς» της ΕΕ. Εκεί γίνεται αντιληπτή με χειροπιαστό τρόπο από τους πολίτες η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για αυτό θέλουμε αυτό το επίτευγμα να το διατηρήσουμε. Από την άλλη πλευρά μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώνουν μια πλήρη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα αποσπά πλέον μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι παλαιότερα και τώρα διατίθενται από την ΕΕ «πάρα πολλοί πόροι και πολύ περισσότερο προσωπικό». Η Καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, «έχουν συμφωνήσει ότι μια παράταση των ελέγχων των γερμανικών συνόρων είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια, για αυτό όμως συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας – πρόκειται για μια συμφωνία επί της αρχής, όχι όμως στις λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει τότε να καθοριστούν».

Από την πλευρά πάντως του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να παραταθούν «επ’ αόριστον». «Ο υπουργός είπε ότι όσο δεν καταφέρνει η ΕΕ να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, είναι (ο υπουργός) υπέρ μιας παράτασης (των ελέγχων). Δεν πρόκειται ούτε για επ’ αόριστον ούτε για απεριόριστη παράταση. Υπάρχουν όροι», δήλωσε.

Ο κ. Ντίμροτ υπενθύμισε ότι οι ισχύοντες συνοριακοί έλεγχοι τελειώνουν στο τέλος Μαΐου και πρόσθεσε ότι «για μια παράταση ή και για μια αλλαγή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση περίπου ως τα μέσα-τέλος Απριλίου, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για ενημέρωση οι οποίες καθιστούν απαραίτητο ένα χρονικό διάστημα πριν (την απόφαση)». Αυτός είναι περίπου ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο μιλάμε, σημείωσε, «γιατί χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα πριν από την παράταση, την επέκταση, την μείωση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους αριθμούς των προσφύγων που φθάνουν παρανόμως στην Γερμανία όχι από την Αυστρία, όπου ισχύουν συνοριακοί έλεγχοι, αλλά από τις υπόλοιπες χώρες που συνορεύουν με την χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι για την Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Πολωνία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκή νομική βάση για συνοριακούς ελέγχους και ανέφερε ότι το 2017 εισήλθαν στην Γερμανία παράνομα 3946 άτομα από την Γαλλία, 1654 από την Ολλανδία, 328 από το Λουξεμβούργο, 2148 από την Πολωνία και 4035 από την Τσεχία. «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά σημεία στα σύνορα της Γερμανίας τα οποία βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Και αυτό πρέπει πλέον να συζητηθεί, το εάν δηλαδή μπορεί να παραμείνει έτσι. Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνον την αποτροπή ανθρώπων από παράνομες εισόδους στη χώρα, αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι εξυπηρετούν και άλλους στόχους προστασίας», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, πυροδοτώντας εικασίες σχετικά με σχέδια για την επιβολή συνοριακών ελέγχων σε όλη την έκταση των γερμανικών συνόρων.

«Το θέμα είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω με μεγάλη προσπάθεια – εκεί ήδη έχουν γίνει πολλά αλλά ίσως ακόμη όχι αρκετά – τα μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια των συνόρων και θα διαπιστώσουμε ότι μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη αυτό το επίπεδο το οποίο ελπίζαμε, μπορεί και να ελπίζαμε όταν γινόταν η εισαγωγή της Σένγκεν, ώστε αυτό να δικαιολογεί από την σκοπιά του υπουργού Εσωτερικών το να χρειάζονται αυτά τα σημαντικά μέτρα ελέγχου. Δεν μπορώ τώρα να σας πω: με τον αριθμό Χ ή τον Ψ θα είχε επιτευχθεί σαφώς αυτή η κατάσταση ή όχι. Αυτό είναι σίγουρα μια συνολική εικόνα την οποία πρέπει να δούμε και την οποία δεν μπορούμε να περιορίσουμε σε ένα μόνο μέγεθος», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter