Παράταση στη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 – Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Παράταση στη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 – Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Συνέχεια στην πανευρωπαϊκή αγωνία δίνει η ανακοίνωση περί παράτασης της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, οι ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα διακοπούν για συντήρηση από τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου μέχρι τις πρωινές ώρες της 3ης Σεπτεμβρίου. «Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η λειτουργία του αγωγού επηρεάζει άμεσα το ενεργειακό περιβάλλον της Ευρώπης αλλά και των δεδομένων στον καθορισμό των τιμών ενέργειας.

Ο ρωσικός κολοσσός είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις περί προσωρινής διακοπής λειτουργίας του αγωγού στις αρχές Αυγούστου, χωρίς να δίνει καθορισμένους χρόνους, έχοντας ωστόσο ήδη μειώσει τις ροές λόγω προβλημάτων.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία των Βρυξελλών, καθώς εκφράζονται φόβοι σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις της Ρωσίας μετά τις εργασίες συντήρησης, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι μπορεί να θεωρηθεί πιθανή ακόμη και οριστική διακοπή της προμήθειας αερίου κατά τον Σεπτέμβριο, απόρροια των σχέσεων Βρυξελλών – Μόσχας.

Από την πλευρά της, η Gazprom τονίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, η μεταφορά θα αποκατασταθεί σε επίπεδο 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

Πιθανή η διακοπή προμήθειας στη γαλλική Engie

Παράλληλα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναστείλει πλήρως τις προμήθειες προς τη γαλλική εταιρεία Engie από την 1η Σεπτεμβρίου. Η ρωσική εταιρεία θα κλείσει την κάνουλα μέχρις ότου «λάβει όλες τις πληρωμές στο ακέραιο», γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία στην Ευρώπη περί περαιτέρω «βουτιάς» στη δίνη της ενεργειακής κρίσης.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Gazprom σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

Πρόκειται για μία πολιτική που ακολουθεί η ρωσική εταιρεία από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο τονίζεται ρητώς ότι οι παραδόσεις σε αγοραστές εκτός Ρωσίας σταματούν εάν δεν καταβάλλονται οι πληρωμές που ορίζονται μέσω των συμβάσεων.

Η Gazprom σημειώνει ότι η Γαλλία δεν έχει καταβάλλει εγκαίρως τις οφειλές για τις παραδόσεις του Ιούλιου, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή. Η δε Engie αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό, έπειτα από αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, διαβεβαιώνοντας τους πελάτες της εντός της χώρας ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πιθανό κλείσιμο της κάνουλας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter