Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο: Φτάνει πια με την αστυνομική βία

Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο: Φτάνει πια με την αστυνομική βία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο». Το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο», συγκροτήθηκε από πανεπιστημιακούς και νομικούς με στόχο τη συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων. Η εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου, εναντίον πολλών χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου για την καταγγελία της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, ξεπέρασε κατά πολύ τους φόβους για τις συνέπειες αυτών των αυθαιρεσιών.

Το «Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» επιθυμεί να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα πραγματικά γεγονότα τόσο της επίθεσης στη συναυλία όσο και των άλλων πρόσφατων παραβιάσεων των προσωπικών και πολιτικών ελευθεριών στο ΑΠΘ που οδηγούν στη συστηματική παρακώλυση της λειτουργίας του ιδρύματος. Για τον λόγο αυτό οργανώνει συνέντευξη τύπου.

Ως αυτόπτες μάρτυρες θα εκθέσουν τα γεγονότα που αποτέλεσαν την κορύφωση, μέχρι τώρα, των αστυνομικών επιθέσεων στο ΑΠΘ και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι:

· Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,

· Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,

· Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ),

· Σαμπίνα Κουρρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

· Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός, μέλος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,

· Δημήτρης Ζερβουδάκης, μουσικός, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,

· εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ και της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Από την ιδρυτική του Παρατηρητηρίου:

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με ανησυχία στα ελληνικά πανεπιστήμια την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα, η αστυνομική βία συνδυάζεται επίσης με μία επιδεικτική εκδήλωση αυταρχισμού από την πλευρά των πρυτανικών αρχών σε βάρος φοιτητριών/φοιτητών και εργαζομένων. Η πολιτική εντεινόμενης καταστολής συνδέεται αναμφίβολα, αφενός, με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και, αφετέρου, με μία σειρά από μέτρα τόσο περιστολής του δικαιώματος στις σπουδές (θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και περιορισμός της διάρκειας φοίτησης), όσο και αλλοίωσης του ίδιου του χαρακτήρα των σπουδών. Τα μέτρα αυτά κορυφώνονται τώρα με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Η μαζική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΠΟΣΔΕΠ, επιμέρους σύλλογοι διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, ανακοινώσεις Συνόδου Πρυτάνεων και επιμέρους πρυτανικών αρχών, αποφάσεις ΓΣ Τμημάτων κ.ο.κ.) έχει ήδη αποφανθεί: ο νέος νόμος-πλαίσιο επιδιώκει, με αυθαιρεσία και θρασύτητα, την εκ θεμελίων αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου πλήττοντας ριζικά τόσο τον αυτοδιοίκητο, διαταξικό και δημοκρατικό, όσο και τον αυτονόητα δημόσιο χαρακτήρα του και τις δωρεάν σπουδές που αυτό προσφέρει.

Γνωρίζουμε ότι η πορεία κατολίσθησης του πανεπιστημίου προς τις ιδεοληψίες της «ελεύθερης» αγοράς και της «επιχειρηματικότητας» προϋποθέτει την αύξηση του αυταρχισμού, της επιτήρησης και της πειθάρχησης. Για μια ακόμη φορά συγκρούονται ανταγωνιστικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την κοινωνική λειτουργία του πανεπιστημίου. Ειδικά στο ΑΠΘ η σύγκρουση αυτή, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της πρυτανείας, έχει οδηγήσει σε μια διαρκή ένταση λόγω της αστυνομοκρατίας που παρακωλύει συστηματικά την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος. Στην πραγματικότητα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο το ΑΠΘ διοικητικά αλλά και εκπαιδευτικά τελεί υπό κατοχή.

Ταυτόχρονα, η διαρκής παρουσία και προκλητική δράση της αστυνομίας στο ΑΠΘ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καταγγελιών εναντίον της για:

– καταχρηστική ή και απρόκλητη -συχνά τρομοκρατική- άσκηση βίας εις βάρος φοιτητικών δημόσιων συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών

– συστηματική παρακολούθηση φοιτητών, φοιτητριών και εκπαιδευτικών εντός αλλά και εκτός της πανεπιστημιούπολης

– αυθαίρετες εξακριβώσεις ταυτότητας από αστυνομικά όργανα.

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί επισήμως από όργανα του πανεπιστημίου (βλ. για παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Πληροφορικής) και βέβαια από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ)

και άλλες οργανώσεις και παρατάξεις του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί με ανεπίστρεπτα βλαβερές συνέπειες, όταν εγκατασταθούν μόνιμα οι νέες αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΠΙ) στους πανεπιστημιακούς χώρους και εφαρμοστεί ο Ν. 4777/21, ο οποίος προβλέπει:

– την αυστηρή επιτήρηση και τον πειθαρχικό έλεγχο φοιτητών και εργαζομένων

– την εγκατάσταση Κέντρου ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας,

– θύρες με περιστρεφόμενες ράβδους (όπως στις εισόδους ποδοσφαιρικών γηπέδων, συγκοινωνιακών κόμβων και φυλακών).

Σε αυτό το πλαίσιο απαξίωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας, σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τον κοινωνικό έλεγχο στη θέσπιση και εφαρμογή των κατασταλτικών μέτρων στο πανεπιστήμιο.

Γι’ αυτό, κρίνουμε απαραίτητη τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο.

Το Παρατηρητήριο:

– Καταγράφει συστηματικά και δημοσιοποιεί περιστατικά αυθαιρεσίας στην εφαρμογή των νέων μέτρων, τόσο από τις πρυτανικές, όσο και από τις αστυνομικές αρχές

– Αντιδρά με στοχευμένες νομικές ενέργειες στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων

– Παρακολουθεί τις θεσμικές εξελίξεις για την εφαρμογή των μέτρων, ενημερώνει γι’ αυτές και ασκεί έλεγχο με αναφορά στο Σύνταγμα, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και τις πολιτικές ελευθερίες

– Υποστηρίζει πολιτικά και νομικά την πολιτική ανυπακοή στο βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αντιστρατεύεται την παγίωση διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο πανεπιστήμια.

– Διοργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις για την ανάδειξη όλων αυτών των ζητημάτων.

– Επιδιώκει να διασυνδεθεί με ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα

Στην προσπάθεια αυτή καλούμε εργαζόμενους/ες όλων των κλάδων του Πανεπιστημίου και βέβαια φοιτήτριες και φοιτητές, καθώς και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης (ΕΣΔΕΠ, ΣΕΡΕΤΕ, Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού, Σύλλογοι ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ/ΕΕΠ, και φοιτητικοί σύλλογοι) να συνδράμουν το έργο του Παρατηρητηρίου είτε με την κοινοποίηση καταγγελιών είτε με τη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας, που θα συγκροτηθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter