Παράτυπα επικεφαλής της ΔΕΠΑ ο «γαλάζιος» Κ. Ξιφαράς

Παράτυπα επικεφαλής της ΔΕΠΑ ο «γαλάζιος» Κ. Ξιφαράς

Η ΝΔ της «κανονικότητας» ξέχασε τον νόμο που απαγορεύει ρητά την απασχόληση στην επιχείρηση πρώην μελών του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ.

Μια νέα παράτυπη τοποθέτηση επικεφαλής σε κρατικό οργανισμό αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Πρόκειται για τον Κώστα Ξιφαρά ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2016 εργαζόταν στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την ελληνική αλλά και την κοινοτική νομοθεσία καθώς από την παραίτησή του έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο Κ. Ξιφαράς. «Διπλωματούχος μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο 43χρονος Κ. Ξιφαράς ανήκει στη γενιά των νέων μάνατζερ με σημαντικές επιτυχίες και θητεία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος σε ελληνικούς αλλά και πολυεθνικούς ομίλους» σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ.

Ο ίδιος δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ελληνική ενεργειακή. Το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Κ. Ξιφαράς τοποθετήθηκε στη θέση του CEO του ΔΕΣΦΑ, όπου παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πριν από τον ΔΕΣΦΑ ο Κ. Ξιφαράς είχε τοποθετηθεί ως διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κυριάκου Βιρβιδάκη. Ενός προσώπου το οποίο διαθέτει οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ ήταν βουλευτής και δήμαρχος Χανίων, πόλη από την οποία κατάγεται και ο Κ. Ξιφαράς. Ωστόσο λόγω της θητείας του Κ. Ξιφαρά στον ΔΕΣΦΑ εγείρονται ερωτήματα για την τοποθέτησή του από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη στη ΔΕΠΑ, τα οποία έχουν να κάνουν με το κατά πόσο υπάρχει παράβαση των όσων ορίζουν η κοινοτική και η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τα πρόσωπα που απασχολούνται στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ και τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές.

Τα νομικά κωλύματα

Ειδικότερα, το 2012 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση ο νόμος 4093, η παράγραφος 7 του άρθρου 63 Δ του οποίου ορίζει ρητά τα κωλύματα για τα μέλη του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και ειδικότερα σε σχέση με τη ΔΕΠΑ.

«Μετά τη λήξη της περιόδου απασχόλησής τους στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες υποχρεούνται να μην έχουν επαγγελματική θέση ή ευθύνη, συμφέρον ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε τμήμα ή κλάδο ή άλλη συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ ή με τους μετόχους που ασκούν τον Ελεγχό της για διάστημα τεσσάρων (4) ετών. Ομοίως απαγορεύεται στη ΔΕΠΑ ΑΕ να απασχολεί μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες του ΔΕΣΦΑ ΑΕ σε οποιαδήποτε επαγγελματική θέση ή ευθύνη ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε τμήμα ή κλάδο ή άλλη Συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ ή με τους μετόχους που ασκούν τον Ελεγχό της για διάστημα τεσσάρων (4) ετών από τη λήξη της απασχόλησής τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον νόμο που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012.

Η κοινοτική οδηγία

Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου στην ουσία ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία 2009/73/ΕΚ της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά «με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την κατάργηση της οδηγίας 2003/55/ΕΚ». Στην παράγραφο 7 του άρθρου 19 της οδηγίας επισημαίνεται: «Μετά τη λήξη της περιόδου απασχόλησής τους στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, οι υπεύθυνοι για τη διαχείρισή του ή/και τα μέλη των διοικητικών οργάνων του δεν πρέπει να έχουν καμία επαγγελματική θέση ή ευθύνη, συμφέρον ή επιχειρηματική σχέση που να συνδέεται με οποιοδήποτε μέρος της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης πέραν του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ή με τους μετόχους που ασκούν τον έλεγχό της, για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών». Με λίγα λόγια, εάν κάποιος έχει θητεύσει στο ΔΣ του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς) δεν μπορεί να εργαστεί στη ΔΕΠΑ (κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση) για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον ΔΕΣΦΑ. Παρά τη ρητή αυτή απαγόρευση ο Κ. Ξιφαράς τοποθετήθηκε στη ΔΕΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019, τρία χρόνια μετά την παραίτησή του από τον ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέκαμψε ακόμη μια φορά τη νομοθεσία προκειμένου να τοποθετήσει σε έναν κρατικό φορέα πρόσωπο της δικής της επιλογής.

To Documento επικοινώνησε με τη ΔΕΠΑ σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Ξιφαρά και έλαβε την απάντηση ότι «η νομοθεσία έχει αλλάξει και υπάρχουν γνωμοδοτήσεις νομικών της ΔΕΠΑ και ανεξάρτητου νομικού που τον δικαιώνουν». Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα πάντως δεν λάβαμε τις γνωμοδοτήσεις και τη νέα νομοθεσία που ζητήσαμε.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβαίνει τη νομοθεσία προκειμένου να τοποθετήσει πρόσωπα της δικής της επιλογής. Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ψηφίσει φωτογραφική τροπολογία καθώς ο Π. Κοντολέων δεν διέθετε αναγνωρισμένο πτυχίο από τον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Η τοποθέτηση του CEO της ΔΕΠΑ γίνεται τρεις μήνες ύστερα από αυτήν του άνευ πτυχίου Παναγιώτη Κοντολέοντος στην ΕΥΠ με φωτογραφική διάταξη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter