Πάρε με στο τηλέφωνο

Πάρε με στο τηλέφωνο

Στον Γιάννη Στουρνάρα είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ένα από τα μυστικά δείπνα στα οποία αναζητούσαν αρχηγό μιας σημιτικής συνωμοσίας «Γιάννη μου, κάποια στιγμή πρέπει να πάψεις να είσαι υπάλληλος», προτείνοντάς του να ηγηθεί πολιτικής κίνησης. Η φράση αυτή είναι άγνωστο αν στοιχειώνει τον Γιάννη Στουρνάρα, στοιχειώνει πάντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη ο Μητσοτάκης βλέπει μια πιθανή απειλή. Λίγο οι φιλοδοξίες του Στουρνάρα, λίγο οι πληροφορίες για συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια, τον έχουν κάνει να βλέπει τον άλλοτε φίλο Γιάννη σχεδόν σαν τον Βαξεβάνη. Ρωτά άλλωστε συχνά πυκνά τις πηγές πληροφοριών του «τι κάνει ο Γιάννης;», χωρίς να εννοεί φυσικά πώς είναι στην υγεία του. Και ενώ οι σχέσεις των δύο αντρών είναι σχέσεις τυπικής λυκοφιλίας, της οποίας τη διάσταση ανακαλύπτουν συχνά οι συνδαιτυμόνες του ενός ή του άλλου, η τυπικότητα διαταράχτηκε μόλις κυκλοφόρησε το δημοσίευμα που θέλει τους Ευρωπαίους να επιθυμούν την αποπομπή του Μητσοτάκη. Για να πετύχουν λοιπόν αυτή την αποπομπή δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατό, αλλά να μη στείλουν οικονομικές ενισχύσεις και να μην υλοποιήσουν όσα προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό φαίνεται ότι κάτι θύμισε στον Κυρ. Μητσοτάκη από το πρόσφατο παρελθόν και πήρε τηλέφωνο τον Στουρνάρα, αλλά όχι για να κουβεντιάσουν τις κοινές αναμνήσεις τους. Στο τέλος του τηλεφωνήματος, λένε φίλοι του Γιάννη Στουρνάρα, ο Μητσοτάκης είπε κάτι που έμοιαζε με απειλή: «Δεν θα κάνεις σε εμένα όσα έκανες στον Τσίπρα». Οπερ σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις την ευρωπαϊκή στρόφιγγα του χρήματος για να με ρίξεις. Το επόμενο στάδιο για τον Μητσοτάκη θα είναι να πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα και να του ζητάει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει.

quiz

Γιατί ενώ η υπόθεση του «Noor 1» αντιμετωπιζόταν από τον Μητσοτάκη ως προσπάθεια χτυπήματος φίλου επιχειρηματία, τώρα ακούει με ανοχή τις εισηγήσεις να ξανανοίξει ο φάκελος;

Τικ-τακ

Στην Κουμουνδούρου για συνάντηση στους υψηλούς ορόφους εθεάθη ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου. Δεν υπήρχαν κάμερες ούτε προετοιμασία για συνέντευξη. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, ο παρουσιαστής εξέφρασε τα παράπονά του γιατί δέχεται επιθέσεις στο διαδίκτυο, τις οποίες αποδίδει σε οργανωμένες ομάδες του κόμματος. Το θέμα είναι ότι ο αριθμός όσων έχει μπλοκάρει στο Twitter υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε και όλοι να του έκαναν επίθεση, πάλι περισσεύουν αρκετοί με τους οποίους είναι δυσαρεστημένος.

Ο Νίκος Μπίστης επανήλθε με σκληρή κριτική στον Παύλο Πολάκη. Μόνο που αυτήν τη φορά άργησε. Συνήθως πρώτα ο Μπίστης σφυράει τη μάχη εναντίον του Πολάκη για να νομιμοποιήσει τις αντιδράσεις και μετά ξεκινάει η ΝΔ. Τούτη τη φορά βγήκαν πρώτοι ο Αθανασίου με τον Αδωνη. Ο Μπίστης ακολούθησε με καθυστέρηση. Το καθήκον ωστόσο το έκανε. Εννοώ της καθωσπρέπει στάσης.

Το οικονομικό του επιτελείο στραβοκοιτάει ο Μητσοτάκης. Μετά τα ξένα δημοσιεύματα που τον θέλουν «να μην προχωρά σε εκσυγχρονισμούς» σκέφτεται να ρίξει το ανάθεμα στους οικονομικούς. Θυμήθηκε μάλιστα τη συμβουλή της Μέρκελ όταν επισκέφτηκε την Αθήνα προτού αποχωρήσει από την καγκελαρία «ότι πρέπει κάτι να κάνει, έχει πρόβλημα με το οικονομικό του επιτελείο». Η πληροφορία ότι του είπε «πάρε αυτούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ» δεν έχει διασταυρωθεί.

Στη συνέντευξη πάντως που έκανε στον Μητσοτάκη όταν έκλεισε η κάμερα, όπως με πληροφορούν τα τασάκια (που λέει και ο αγαπημένος Σταμάτης Κραουνάκης), τα μόνα παράπονα που αντάλλαξαν ο Χατζηνίκος με τον Κυριάκο ήταν για τον Κώστα Βαξεβάνη. Δεν ήταν ακριβώς παράπονα, αλλά η καταγωγή μου δεν μου επιτρέπει να κάνω αναπαραγωγή.

Βαρύ, τι βαρύ, μολύβι σκέτο το κλίμα στο Μαξίμου για τον Γεραπετρίτη. Εκεί που ήταν στραβό το άλλο κλήμα, το δάγκωσε και ο Φουρθιώτης και ο κύριος καθηγητής έγινε εν μια νυκτί ο «Μένιος» του Μαξίμου όπως σας έχω πει. Ανασχηματισμός ωστόσο δεν θα γίνει, παρά τις εισηγήσεις. Με τον καιρό ο Μητσοτάκης αποκτά μια εσάνς Κώστα Καραμανλή και δεν επιθυμεί εκκρεμότητες εκεί που μπορεί να μην έχει.

Βαριά χτυπούν τα σήμαντρα και για τον υπουργό εισαγωγής κύριο Στυλιανίδη. Σκέφτεται να παραιτηθεί γιατί θεωρεί ότι η έγκαιρη αποχώρηση ίσως τον διασώσει. Ηρθε στην Ελλάδα για να επιστρέψει ακόμη και ως υποψήφιος πρόεδρος στην αδελφή Κύπρο, αλλά όπως πάει το πράγμα, φοβάται μοιραία ότι θα καταλήξει αποδιοπομπαίος τράγος. Προτιμά λοιπόν να φανεί γαϊδούρι απέναντι στον Μητσοτάκη. Τουλάχιστον τα κυπριακά γαϊδούρια τυγχάνουν προστασίας.

Για τις φωτιές πάντως του ερχόμενου καλοκαιριού ο Μητσοτάκης σκέφτεται από τώρα τον Νίκο Χαρδαλιά. Τυγχάνει εκτίμησης στον κόσμο της ΝΔ, όπως και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μέχρι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει μάχη για να κρατήσει τον σκληρό πυρήνα του κόμματος και όχι τους υπόλοιπους. Οπότε ο Χαρδαλιάς ίσως χρειαστεί να βάλει το μπουφάν, έστω και Ιούνιο μήνα, και να πέσει στη φωτιά για τον πρόεδρο.

Ανδρουλάκης σε ολισθηρό έδαφος

Είναι φυσιολογική μέχρι ένα βαθμό η αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να κινηθεί όπως θα ήθελε μες στο κόμμα του, αν υποθέσουμε βέβαια ότι υπάρχει κάτι που θέλει εμφανώς. Αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως καλή συγκυρία και εκφράζεται δημοσκοπικά ταυτόχρονα είναι και το πρόβλημα. Μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσμονή και να διατηρήσει την εικόνα; Αυτό αναρωτιούνται όσοι πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις. Γιατί οι πιο έμπειροι –και ως εκ τούτου και κυνικοί– θεωρούν ότι μέχρι την άνοιξη τα ποσοστά θα αρχίσουν να εμφανίζονται πεσμένα, ώστε να εμφανιστούν είτε οι μαθητευόμενοι μάγοι είτε οι χειραγωγοί για να αρχίσουν να του προτείνουν συνταγές επιτυχίας. Αυτοί οι δεύτεροι θα ορίσουν και την πολιτική, με τα γνωστά «ίσως, πρόεδρε, να έκανες αυτό για να συμβεί το άλλο». Μέχρι στιγμής πάντως ο Ανδρουλάκης δεν δέχεται εσωκομματικά πυρά. Εξαίρεση αποτελεί η συνιστώσα της ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ, η οποία προσπαθεί να τον ρίξει σε αντιΣΥΡΙΖΑ αντιπαράθεση, ώστε να διαμορφωθεί μια συμπαγής ομάδα που θα την ακολουθήσει στη μεταγραφή στη ΝΔ. Η Εύα Καΐλή, για παράδειγμα, όπως και ο Σπύρος Καρανικόλας (ο γοητευτικός πολιτικός, κατά τον Φουρθιώτη) προσπαθούν με δημόσιες δηλώσεις για τον Πολάκη να ανοίξουν το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουν έτσι ότι θα τσιμπήσει ο Ανδρουλάκης και διά της διολίσθησης θα μπει σε πεδίο πολέμου. Μέχρι στιγμής ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ αντιστέκεται. Τώρα αν αυτό αποτελεί πολιτική εμπειρία δεν το γνωρίζω. Κρατάει πάντως έτσι κι αλλιώς μαθαίνω πισινή με όσα λέει η Καϊλή, γιατί δεν εμπιστεύεται κάποια που είχε έναν παππού που δεν ήταν παππούς της, που τον είχαν σκοτώσει κάποιοι κακοί κομμουνιστές που δεν ήταν κομμουνιστές.

Ο «κόντε Σταύρος»

Είναι εντυπωσιακό ότι από τους πρώην συντρόφους του Σταύρου Κοντονή δεν υπάρχουν και πολλοί που να διατηρούν σχέση μαζί του. Ο λόγος δεν είναι η αποχώρηση/ αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ (έχουν αποχωρήσει κι άλλοι) αλλά ο γενιτσαρισμός που επιδεικνύει. Ξαφνικά, λένε, ο Σταύρος απέκτησε μνήμη και θυμάται πολλά και κακά που όσο ζούσε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τον ενοχλούσαν, αλλά τα υλοποιούσε ως υπουργός. Κάποιοι τον αποκαλούν «αρσενική Κωνσταντοπούλου» λόγω του μένους με το οποίο εκφράζεται μετά την αποχώρηση, αλλά για τους πολλούς είναι ο «κόντε Σταύρος». Συμπεριφέρεται λένε σαν τους μεγαλοϊδεάτες των Επτανήσων, που κάπου στο μπαούλο βρήκαν έναν τίτλο ευγενούς και θεωρούν ότι έξω από το σπίτι υπάρχει το λευκό άλογο για να το καβαλήσουν και να τρέξουν αν όχι στα πράσινα λιβάδια, στο πράσινο ΚΙΝΑΛ. Δεν γνωρίζω ποιος έχει δίκιο, αλλά είναι γεγονός ότι όποτε στριμώχνεται ο Κυριάκος ο Κοντονής δηλώνει παρών με μια δήλωση για τη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μοναδικός που διατηρεί σχέση μαζί του είναι ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δείχνει κατανόηση και ανοχή. Πάντως στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση του κόντε του ΣΥΡΙΖΑ Ιονίου και Επτανήσων σχετίζεται με το Αιγαίο και το σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter