Παρέκαμψαν το ενιαίο μισθολόγιο και έφτιαξαν δικό τους στην ΕΑΒ

Παρέκαμψαν το ενιαίο μισθολόγιο και έφτιαξαν δικό τους στην ΕΑΒ

Τι και αν από το 2012 έχει εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο και χιλιάδες εργαζόμενοι είδαν τον μισθό τους να περικόπτεται.

 Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ορισμένοι υπάλληλοι βρήκαν τη λύση να παρακάμψουν την εφαρμογή του και να συνεχίσουν να παίρνουν τους μισθούς που ίσχυαν και πριν, υπό το πρόσχημα της πρόωρης αποχώρησης από την εργασία τους.

Το 2011 αποφασίστηκε η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τον ν. 4024/2011, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στην ΕΑΒ τον Δεκέμβριο του 2012. Με τον νόμο αυτό οι μισθοί των υπαλλήλων υπέστησαν περικοπές οι οποίες άγγιξαν κατά μέσο όρο το 25%. Για παράδειγμα, υπάλληλος που λάμβανε μισθό ύψους 2.000 ευρώ μεικτά υπέστη μείωση που άγγιξε τα 500 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μισθός να διαμορφωθεί σε 1.500 ευρώ.

Αρκετοί υπάλληλοι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το Documento, προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση αυτή έκαναν το εξής: δήλωσαν ότι θα συνταξιοδοτηθούν προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στην ΕΑΒ με τα λεγόμενα «γεροντοκλιμάκια», όπως τα αποκαλούν οι υπάλληλοι της εταιρείας.

Αύξησαν τις απολαβές τους

Συγκεκριμένα, από το 2000 και μετά, όταν κάποιος εργαζόμενος της ΕΑΒ δήλωνε ότι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί, η εταιρεία κατέβαλλε δύο επιπλέον μισθολογικά κλιμάκια για το τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή του, όπως επίσης και ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονταν οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις αλλά και μεγαλύτερη σύνταξη. Τα παραπάνω είχαν θεσπιστεί στην ΕΑΒ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε εργαζομένους που ήταν κάποιας ηλικίας να αποχωρήσουν από την επιχείρηση ώστε να γίνει ανανέωση του προσωπικού.

Μεταξύ αυτών που δήλωσαν το 2012 ότι θα συνταξιοδοτηθούν ήταν και περίπου 70 με 80 συνδικαλιστές, γραμματείς, διευθυντικά στελέχη και πρώην γενικοί διευθυντές οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνταξιοδοτηθούν και των οποίων τα στοιχεία έχει στη διάθεσή του το Documento. Με τις ευνοϊκές διατάξεις των «γεροντοκλιμακίων» κατάφεραν να αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας αλλά και τη θέση.

Στη συνέχεια ωστόσο ???αρκετοί???? από αυτούς ανακάλεσαν την πρόθεσή τους να συνταξιοδοτηθούν. Οι μισθοί τους όμως παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Με λίγα λόγια, κατάφεραν να παρακάμψουν τις μειώσεις που επέβαλε η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού της ΕΑΒ, όταν κάποιος υπάλληλος ανακαλέσει την απόφασή του να αποχωρήσει με συνταξιοδότηση, οι παροχές αυτές πρέπει να διακοπούν. Εάν κρινόταν από την εταιρεία απαραίτητο, επαναχορηγούνταν σε μεταγενέστερο χρόνο και για όσο χρόνο υπολειπόταν μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο δεν φέρεται να συνέβη.

Ο έλεγχος εκκρεμεί επτά μήνες

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες έφτασαν και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΒ τον Ιούνιο του 2016, όπως επίσης και στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το ΔΣ της ΕΑΒ συνεδρίασε προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο αυτές ευσταθούν. Συγκεκριμένα, ανέθεσε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες τη διερεύνηση των καταγγελιών. Επίσης, αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τα στοιχεία ανά εργαζόμενο και να προσδιοριστούν τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών προσώπων ή βλάβη για την εταιρεία.

Σύμφωνα ωστόσο με τις καταγγελίες του Documento, επτά μήνες μετά ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και σήμερα να επωφελούνται από τις παροχές που προβλέπουν τα λεγόμενα «γεροντοκλιμάκια», με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της ΕΑΒ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποδοθεί τυχόν ευθύνες σε όσους έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις και να μην έχουν επιστραφεί τα σχετικά ποσά.

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Το Hot Doc είχε αποκαλύψει σε παλαιότερα δημοσιεύματα το πάρτι που είχε στηθεί στην ΕΑΒ από το 2004 έως και το 2010, το οποίο κόστισε στον ελληνικό λαό περί το 1 δισ. ευρώ. Διάφορες καταγγελίες είχαν προκαλέσει μάλιστα την παρέμβαση τόσο των εισαγγελικών αρχών όσο και των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι ξεσκόνισαν τα οικονομικά της εταιρείας. Ανοίγματα εκατομμυρίων ευρώ, κακοδιοίκηση, χορηγίες σε ΜΚΟ, αναθέσεις σε υπεργολάβους, χρυσοπληρωμένες υπερωρίες ήταν μόνο μερικά από όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να δανείζεται συνεχώς προκειμένου να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις οι οποίες γεννιούνταν από τις αποφάσεις των τότε διοικήσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter