Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

Στη χειρότερη έξαρση της πανδημίας ο πρωθυπουργός πάει διακοπές, ενώ τα μέτρα είναι τραγικά ακατανόητα και ελλιπή καθώς προσφέρουν μόνο το άλλοθι της «ατομικής ευθύνης»

Δυστοπία. Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς έφτασε σε τρομακτικά επίπεδα. Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, η κοινωνία είναι σοκαρισμένη, το ΕΣΥ βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση και η κατακλυσμιαία έξαρση των κρουσμάτων κάνει το προσεχές μέλλον να φαντάζει μαύρο. Και όμως, δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί. Δεν μας χτύπησε κομήτης. Συμβαίνει αυτό για το οποίο οι επιστήμονες μας προειδοποιούν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Και ας έχει δηλώσει τόσες φορές ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες ότι νικήσαμε τον κορονοϊό.

Για ποιον πρωθυπουργό μιλάμε όμως; Για αυτόν που για ακόμη μία φορά πήγε διακοπές; Δεν είναι ερώτημα ήσσονος σημασίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας για πολλοστή φορά εν μέσω πανδημίας –και μάλιστα στην κορύφωσή της– αποφάσισε να φύγει για να… ξεκουραστεί. Τι μήνυμα δίνει αυτή η κίνηση; Τι αναλγησία είναι αυτή; Οταν όλος ο κόσμος αγωνιά, όταν 20.500 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ο πρωθυπουργός σκέφτεται πρωτίστως τη χαλάρωσή του; Τι να πεις όταν δεν τον ενδιαφέρει ούτε ότι έχει γίνει περίγελος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ο άνθρωπος που έχει κάνει κατά μέσο όρο τις περισσότερες διακοπές στη χώρα; Δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψουν τις μέρες που ζούμε.

«Ο πρωθυπουργός πούλησε στους πελάτες»

Αυτό όμως που ούτε ο πλέον κακόπιστος απέναντι στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να φανταστεί είναι η συνεχιζόμενη αναλγησία, το απύθμενο θράσος, τα ακατανόητα μέτρα –ή η έλλειψη αυτών– και κυριότερα ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνώντες παίζουν με τη ζωή των πολιτών. Η στάση της κυβέρνησης ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που αντί να προστατεύσει την κοινωνία στρέφεται ξανά στην πετυχημένη συνταγή της αποποίησης των ευθυνών της και της επίρριψης αυτών στην κοινωνία, πλέον προκαλεί μόνο ένα αίσθημα: οργή.

Τι είδους κριτική μπορεί να ασκηθεί στην κυβέρνηση όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε στον Σκάι ότι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πούλησε» «στους πιθανούς σου πελάτες (σ.σ.: τους τουρίστες) ότι είσαι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα»; Τι να σχολιάσεις αν μια κυβέρνηση θεωρεί την απώλεια ζωών τουριστών και πολιτών της χώρας απλώς… παράπλευρες απώλειες; Τι να πει κανείς για τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, που όταν ανακοίνωσε τα μέτρα την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση εκτός κι αν δεν τηρούνται τα μέτρα; Ποια μουσική; Αυτό ήταν το πρώτιστο; Δεν έφτανε που εν μέσω πανδημίας η χώρα έχει υπουργό Υγείας έναν ακραιφνή ακροδεξιό, πρέπει να υφίσταται και δασκαλίστικες απειλές που δεν αφορούν κανέναν; Και μάλιστα απειλές «τζούφιες», αφού τελικά τρεις ημέρες μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση. Λένε ότι εξήγγειλαν την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας αλλά ούτε αυτό ισχύει, αφού προβλέπεται ανώτατο όριο τηλεργασίας και όχι ελάχιστο. Είναι απλώς μια σύσταση που δεν θα εφαρμοστεί.

Ρίχνουν την ευθύνη στην κοινωνία

Βέβαια, το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο Πλεύρης δεν τα έπραξε τυχαία αυτά. Τα έκανε γνωρίζοντας την επερχόμενη αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, που νομοτελειακά θα οδηγήσει στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων. Και επειδή η κυβέρνηση φοβάται το επικοινωνιακό κόστος από την επιβολή σκληρών μέτρων –αφού δεν έχει θωρακίσει σε κανένα επίπεδο επί δύο χρόνια το ΕΣΥ και την κοινωνία– σπεύδει να προβεί στη γνωστή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού: προδικάζει μέσω του Πλεύρη ότι δεν θα τηρηθούν τα μέτρα, άρα οι πολίτες θα φταίνε για τα πιο σκληρά μέτρα που θα… αναγκαστεί να επιβάλει σε λίγες ημέρες. Και τελικά η περίοδος των γιορτών περνά χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενώ τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν κοντά στις 30.000.

Αλλά για ποια μέτρα μιλάμε; Πώς γίνεται ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα να εξαγγέλλει ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα ληφθούν μέτρα αλλά να μην τα ανακοινώνει; Γιατί; Με ποια λογική ανακοινώνεις –εν μέσω γιορτών– μέτρα που δεν λαμβάνεις ακόμη; Μα προφανώς επειδή γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις του θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα κόσμου να συγχρωτιστεί στους χώρους της εστίασης υπό τον φόβο νέου lockdown, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων να ανέβει ακόμη υψηλότερα. Και έτσι να… νομιμοποιηθεί να λάβει μέτρα, ρίχνοντας την ευθύνη στους πολίτες. Αυτό δεν είναι διαχείριση πανδημίας. Αυτό είναι φτηνός πολιτικός καιροσκοπισμός.

Δύο χρόνια αναλγησίας και κοινωνικού αυτοματισμού

Η στάση της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολιτικά και ηθικά απερίγραπτη. Πρόκειται για την κυβέρνηση που εδώ και δύο χρόνια άφησε το ΕΣΥ να ασφυκτιά. Πρόκειται για την κυβέρνηση που αντί για γιατρούς προσλάμβανε αστυνομικούς. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει εκατοντάδες ΜΕΘ αχρησιμοποίητες επειδή ακόμη δεν έχει προσλάβει ούτε έχει εκπαιδεύσει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καταστούν λειτουργικές. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έλεγε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα πέθαινε περισσότερος κόσμος. Πρόκειται για την κυβέρνηση που όχι μόνο δεν επέταξε τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, αλλά έκανε και δώρο στους κλινικάρχες παρέχοντας διπλάσια κρατική αποζημίωση για την αξιοποίηση των ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Πρόκειται για την κυβέρνηση που δεν πήρε ούτε ένα καινούργιο λεωφορείο αλλά μετρά καρέκλες στην εστίαση και ορίζει μέχρι ποια ώρα κολλάει ο κορονοϊός.

Πρόκειται για την κυβέρνηση που όχι απλώς δεν προχωράει στη δωρεάν διανομή κάποιου μέρους των απαραίτητων υγειονομικών μέσων προστασίας αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει να πωλούνται σε τιμές που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Που δεν μπόρεσε ούτε να διανείμει μια κατάλληλη παρτίδα με μάσκες στα σχολεία παρά τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία διατέθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει ανατρέψει επανειλημμένως από τη μια μέρα στην άλλη τα μέτρα που έχει εξαγγείλει. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει λάβει ατελείωτα ακατανόητα μέτρα. Μέτρα τις περισσότερες φορές απλώς τιμωρητικά. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει στοχοποιήσει πλήθος κοινωνικών ομάδων (όπως τους νέους, τους συνταξιούχους, ακόμη και τους υγειονομικούς ή τους εκπαιδευτικούς) προκειμένου να μην παραδεχτεί ούτε μία φορά τα λάθη και τις παλινωδίες της. Προκειμένου να μη ζητήσει έστω μια φορά συγγνώμη.

Λεφτά μόνο για φίλους

Δεν στράφηκε βέβαια εναντίον όλων των κοινωνικών ομάδων, αφού η εκκλησία ήταν και παραμένει στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα οι ναοί να αποτελούν όλο αυτό το διάστημα τον… πιο ασφαλή χώρο για να κολλήσεις κορονοϊό. Πρόκειται για την κυβέρνηση της οποίας τα σκάνδαλα την περίοδο της πανδημίας φαντάζει πλέον αδύνατον να καταγράψεις. Που έσπευσε να μοιράσει χρήμα με απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους. Που ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία έκανε μόλις ξεκίνησε η πανδημία ήταν να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ ώστε να εξασφαλίσει εξαρχής μια πρωτοφανή μιντιακή κάλυψη. Λεφτά που δόθηκαν αφειδώς, ποτέ όμως δεν μεταδόθηκε με σωστό τρόπο το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τα ακατανόητα μέτρα που λαμβάνονται εδώ και δύο χρόνια, έχει οδηγήσει ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας να θεωρεί ότι στα εμβόλια… υπάρχει τσιπάκι. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει λάβει απειροελάχιστα μέτρα οικονομικής κάλυψης των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και ταυτόχρονα κατηγορεί όσους ζητούν ενίσχυση προκειμένου να επιβιώσουν.

Δεν είναι ούτε καν αυτό όμως. Πρόκειται για την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί ακόμη και την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Που λαμβάνει μέτρα εξ ονόματός της αφού και οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν την ευθιξία να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής ώστε να αποκαλυφθεί αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Και που στο τέλος, αν χρειαστεί, τους στοχοποιεί. Ακόμη κι αν αυτό αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα. Δεν τους στοχοποιεί απλώς βέβαια.

«Ησσονος σημασίας» οι χιλιάδες νεκροί

Οταν δημοσιεύτηκε η μελέτη των καθηγητών Σωτ. Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, στην οποία αναφέρεται ότι 1.535 ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν το ΕΣΥ είχε θωρακιστεί επαρκώς, αν δεν υπήρχαν οι τοπογραφικές διαφορές στην παροχή περίθαλψης μεταξύ των νοσοκομείων της επικράτειας και αν υπήρχε το επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος δήλωσε πως η μελέτη είναι «ήσσονος σημασίας». Είναι ήσσονος σημασίας ότι 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Είναι ήσσονος σημασίας ότι η θνησιμότητα σε όσους διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ το επίμαχο χρονικό διάστημα που αφορά η επίμαχη μελέτη ανερχόταν σε 62,2% ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 35%.

Είναι άρα ήσσονος σημασίας ότι οι νεκροί που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί είναι πολλές χιλιάδες. Κανείς όμως δεν ζητάει έστω μια υποκριτική συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων. Και δεν ζητάει συγγνώμη επειδή όλος ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος ασχολιόταν με το αν ο πρωθυπουργός είχε λάβει τη μελέτη που εκπόνησε ο πλέον κοντινός του σύμβουλος σε ζητήματα πανδημίας Σωτ. Τσιόδρας. Ο ίδιος πρωθυπουργός που μερικές ημέρες πριν ζητούσε από το βήμα της Βουλής ενδείξεις για το αν πεθαίνουν πιο εύκολα οι ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Και είχε τη μελέτη στο συρτάρι του. Οι πολίτες παρακολουθούν βουβοί και αμήχανοι τις εξελίξεις, περιμένοντας με αγωνία να δουν πότε θα διαγνωστούν –γιατί πλέον είναι νομοτελειακό με τέτοια διαχείριση– θετικοί. Η οργή όμως είναι διάχυτη και σιγοβράζει. Και θα ξεχυθεί. Γιατί η κοινωνία το χρωστά στους νεκρούς της.

Απειλές μετά μουσικής

Ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων δύο ετών, η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη έναν εκβιασμό σε βάρος των πολιτών, στους οποίους μετά βεβαιότητας θα αποδώσει αργότερα και την ευθύνη για όσα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αρχικώς ότι αν δεν τηρηθούν όσα αποφάσισε η κυβέρνηση για την εστίαση, τότε θα επιβληθεί απαγόρευση και της μουσικής. Τα δεδομένα, ως είθισται τους τελευταίους μήνες, άλλαξαν άρδην μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Παρότι η κυβέρνηση γνώριζε για την επικείμενη δραματική αύξηση των κρουσμάτων είχε επιλέξει να ανακοινώσει μέτρα, τα οποία όμως θα ίσχυαν από τη Δευτέρα 3 του μηνός. Ο Θ. Πλεύρης μάλιστα δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι αν λαμβάνονταν μέτρα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, τότε ιδίως το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου ο κόσμος θα συνωστιζόταν σε κλειστούς χώρους.

Τελικώς, μόλις την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, προφανώς και κατόπιν σχετικής εισήγησης των υγειονομικών, αναθεώρησε και αποφάσισε το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα και το βράδυ του ρεβεγιόν στις 2 π.μ. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως μετά οι πολίτες θα συγκεντρωθούν σε σπίτια και ο ισχυρισμός του αρμόδιου υπουργού θα καταπέσει. Μέρες πριν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να διαρρεύσει ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα υποχρεούνται να κάνουν rapid test, το οποίο αναθεώρησε αργότερα ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «μας εμπιστεύεται». Ασφαλώς οι παλινωδίες οδηγούν και σε οικονομική ασφυξία και μεγάλα νυχτερινά κέντρα, καθώς έλαβαν προκαταβολές και πλήρωσαν προμηθευτές ενόψει των εορταστικών ημερών αλλά τελικά δεν θα λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά να λάβει μέτρα, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη για το πρόβλημα και καλείτο από καιρό από τους ειδικούς να κάνει κάτι τέτοιο, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Καλύπτουν τα νώτα τους με το ακαταδίωκτο

Η άρνησή της βέβαια να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη πραγματικότητα αποτυπώθηκε πρόσφατα και στη Βουλή, όταν ο υφυπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αμφισβητούσε με σκωπτικό ύφος ότι αναμένουμε πέμπτο κύμα πανδημίας. Πρόκειται βεβαίως για τον ίδιο άνθρωπο που εν μέσω πανδημίας είχε δηλώσει ότι αν διαθέταμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς. Εξάλλου ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακ. Σκέρτσος είχε μιλήσει για «πολυτελές ΕΣΥ» το οποίο δεν έχει ανάγκη η χώρα, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τη στιγμή που οι υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Από καιρό ασφαλώς η κυβέρνηση έχει φροντίσει εμμέσως να καλύψει τα νώτα της και βέβαια τις ενδεχόμενες ποινικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Τον Απρίλιο του 2021 συγκεκριμένα θεσμοθέτησε το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των υγειονομικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. Δεν επρόκειτο βεβαίως για μη αναμενόμενη ενέργεια, αφού νωρίτερα είχε απαλλάξει προκαταβολικά με τον ίδιο τρόπο τους τραπεζίτες και τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι ότι τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και των λοιπών επιτροπών δεν μπορούν να διωχθούν για γνώμη που διατύπωσαν ή για ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά ότι με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται ακόμη και να εξετάζονται.

Ως αποτέλεσμα, αν κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος πολιτικού προσώπου για απόφαση που τυχόν έχει λάβει παρακούοντας τους ειδικούς, εκείνοι δεν θα μπορούν να καταθέσουν. Στην αυγή του 2021, για παράδειγμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης είχε προχωρήσει δημοσίως σε μια δήλωση που δυνητικά πιστοποιεί και ποινική ευθύνη της κυβέρνησης για το χάος που προκλήθηκε στη βόρεια Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, την ορθοδοξία, την πίστη δεν επιβάλαμε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου». Αν ωστόσο γι’ αυτή τη δήλωσή του διενεργείτο εισαγγελική έρευνα, κανένα μέλος της επιτροπής δεν θα μπορούσε να καταθέσει ώστε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ισχυρισμό του υπουργού.

Ενδεικτικό της αδιανόητα κακής διαχείρισης της πανδημίας είναι και το γεγονός ότι ακόμη και αυτές τις ώρες που η Ελλάδα βιώνει υγειονομικό Αρμαγεδδώνα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στα σχολεία. Ετσι, τη στιγμή που τα κρούσματα προσεγγίζουν τις 30.000 και προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου ένα σχολικό τμήμα να κλείσει πρέπει να νοσούν ταυτόχρονα οι μισοί μαθητές του και ένας επιπλέον.

Αλησμόνητη ασφαλώς θα μείνει και η δήλωση του εκλεκτού του Κυρ. Μητσοτάκη για την αντιπροεδρία της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη αναφορικά με τα rapid tests. «Εάν επιδοτήσουμε rapid test για όλο τον πληθυσμό, θα χρεοκοπήσουμε τη χώρα, θα πάμε σε νέα μνημόνια» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που έχει μοιράσει 30 εκατ. ευρώ προς αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων, κλινικών αλλά και ιδιωτών σχετικά με τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό, 85 εκατ. ευρώ για το σκάνδαλο των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης που έμεινε στην ιστορία ως «Σκόιλ ελικικού-gate», 20 εκατ. ευρώ για το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, περίπου 6 εκατ. ευρώ για τις μάσκες που θα δίνονταν στους μαθητές αλλά τελικά ανακλήθηκαν ως υπερμεγέθεις, 18,5 εκατ. για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας των πολιτών για τον έγκαιρο εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, 120 εκατ. προς ενίσχυση της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Aegean και πολλά ακόμη εκατομμύρια μέσω απευθείας αναθέσεων, δραστηριότητα η οποία αποτελεί το αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter