Ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος

Παρελθόν οι δωρεάν πλαστικές σακούλες - Πόσο θα χρεώνονται, τι αλλάζει στους πάγκους των σούπερ-μάρκετ

Παρελθόν θα αποτελούν από τη 1η Ιανουαρίου του 2018 οι δωρεάν πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε ΦΕΚ.

Στην απόφαση ορίζεται ότι καθιερώνεται «τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων».

Το τέλος, θα είναι ύψους 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το εν λόγω τέλος θα είναι ανταποδοτικό και θα διατίθεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ώστε σε συνεργασία με τους Δήμους να διαθέτει στους πολίτες δωρεάν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς προϊόντων. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Από το τέλος εξαιρούνται οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Στα σούπερ μάρκετ πλέον αλλάζουν τα εξής:

Καθιερώνεται η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής.

Το κόστος πώλησης της σακούλας και το τέλος θα αναγράφονται στην απόδειξη

Θα έχουν μεγαλύτερη χρέωση οι σακούλες με μεγαλύτερο πάχος, 50-70 μm.

Τα σούπερ μάρκετ θα προωθούν βιοαποδομήσιμες με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.