Παρέμβαση ΔΣΑ στον Άρειο Πάγο για επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης

Παρέμβαση ΔΣΑ στον Άρειο Πάγο για επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης

Με επιστολή του την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ζητεί την άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα ζητήματα της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου η εξαγγελία περί επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, να μην περιορίζεται σε ρηματικές διακοινώσεις, αλλά να μετουσιωθεί σε δικαστηριακή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν τα εξής επείγοντα ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του δικαστηρίου:

Α. Το ζήτημα του αδικαιολόγητα μακρού χρόνου προσδιορισμού προς συζήτηση (περί τις 15 ημέρες) των αιτημάτων προσωρινών διαταγών, που αποτελούν την πλέον επείγουσα μορφή προσωρινής δικαστικής προστασίας.

B. Τις τριτοκοσμικού τύπου συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στο τμήμα πιστωτικών τίτλων στην κατάθεση αιτήσεων για την έκδοση διαταγών πληρωμής, καθώς συνάδελφοι, πιεζόμενοι από τους εντολείς τους και την ανάγκη τους για δικαστική προστασία αναγκάζονται να προσέρχονται στο Πρωτοδικείο από τις πρώτες πρωινές ώρες (από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα) για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «χαρτί προτεραιότητας», ενόψει του αδικαιολόγητου αριθμητικού ορίου που έχει τεθεί στις καταθέσεις.

Γ. Το αδιανόητο φαινόμενο προσδιορισμού των ανακοπών κατά της εκτέλεσης σε οκτώ (8) χρόνια, δηλ. το έτος 2031!

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους δικαστές της χώρας επί τη ενάρξει του δικαστικού έτους, προσφυγώς αναφέρεται ότι: «Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, (…) τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη». Φαίνεται όμως ότι η παραίνεση που ενυπάρχει στην φράση αυτή δεν έχει τύχει στην πράξη της υποδοχής που θα έπρεπε και θα ανέμενε κανείς, ήδη από την ίδια τη Διοίκηση του μεγαλύτερου Δικαστηρίου της χώρας (!). Για το λόγο αυτό είναι επιτακτικό, ο Άρειος Πάγος να εγκύψει στα ζητήματα αυτά της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς με βελτίωση σε αυτά μπορεί να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, που είναι – και πρέπει να είναι – ο στόχος όλων όσων υπηρετούμε την Θέμιδα. Οι ρηματικές διακοινώσεις και οι εγκύκλιοι δεν αρκούν.

Στην ανάδειξη των ως άνω θεμάτων λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, και στην επεξεργασία των ενδεδειγμένων λύσεων σημαντική ήταν η συμβολή του Συμβούλου του ΔΣ ΔΣΑ, Φώτιου Γιαννούλα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που περιέχει αναλυτική τεκμηρίωση για όλα τα παραπάνω θέματα

 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter