«Παρέμβαση» στα εσωτερικά λέει η Μόσχα στην έκκληση του ΕΔΑΔ για αναγνώριση των γάμων ιδίου φύλου

«Παρέμβαση» στα εσωτερικά λέει η Μόσχα στην έκκληση του ΕΔΑΔ για αναγνώριση των γάμων ιδίου φύλου
Φωτογραφία αρχείου

Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα την έκκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προς την Μόσχα να αναγνωρίσει τυπικά τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ως «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως μια τέτοια κίνηση θα αντιτίθετο στο Σύνταγμά της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, έκρινε με απόφασή του που κοινοποίησε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία έχει την υποχρέωση να σέβεται την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των ζευγαριών του ίδιου φύλου, παρέχοντάς τους ένα νόμιμο πλαίσιο που θα αναγνωρίζει τις σχέσεις τους.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ ελήφθη μετά τις καταγγελίες αρκετών ζευγαριών του ίδιου φύλου από την Ρωσία που προσπάθησαν να κατοχυρώσουν τον γάμο τους αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Το δικαστήριο είπε ότι εναπόκειται στο κράτος να καθορίσει το κατάλληλο πλαίσιο για την κατοχύρωσή τους.

Η γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι νόμιμοι στην Ρωσία

«Η απόφαση, η οποία προσπαθεί να υποχρεώσει τη Ρωσία να κατοχυρώσει γάμους ομοφυλοφίλων, έρχεται σε αντίθεση με τα θεμέλια του ρωσικού κράτους δικαίου και ηθικής», δήλωσε ο Βασίλι Πισκαριόφ, νομοθέτης και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ασχολείται με την διερεύνηση ξένων παρεμβάσεων.

«Πρόκειται για μια συστημική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», δήλωσε ο Πισκαριόφ μέσω ανάρτησής του στην σελίδα της επιτροπής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

To Κρεμλίνο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση του ΕΔΑΔ, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του να αναζητηθεί κάποιο συμβιβαστικό πλαίσιο για την έγκριση των γάμων ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα πώς αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος στην απόφαση του ΕΔΑΔ, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να αναζητηθεί κανένα συμβιβαστικό πλαίσιο, ο πρόεδρος (της Ρωσίας) δεν αντέδρασε καν σε αυτό».

Το 2020 η Ρωσία ενέκρινε σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων ήταν και η τροπολογία στο Σύνταγμα της Ρωσίας, που ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ο Ρώσος πρόεδρος που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από 20 χρόνια και έχει στενές σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει δηλώσει ότι όσο βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία δεν θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Χθες, Τρίτη, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει στο TASS ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ σε ό,τι αφορά τους γάμους τριών ζευγαριών του ιδίου φύλου, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα του άρθρου 79 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι αποφάσεις των διακρατικών οργανισμών που λαμβάνονται στην βάση των θέσεων των διεθνών συνθηκών και τις οποίες η Ρωσία ερμηνεύει ως αντίθετες με το Σύνταγμά της, δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην επικράτεια της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter