Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βασανιστήρια γνωστού συγγραφέα στην Ουγκάντα

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βασανιστήρια γνωστού συγγραφέα στην Ουγκάντα

Ο συγγραφέας Κακουένζα Ρουκιραμπασάιτζα, ο οποίος επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη τον Μάρτιο με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Γιουέρι Μουσέβενι και του γιου του, εγκατέλειψε την Ουγκάντα, δηλώνοντας ότι απειλείται η ζωή του και επιτέθηκε με σφοδρότητα στο δικαστικό σύστημα.

Σε μια ακόμα καταγγελία καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης, ο Κακουένζα Ρουκιραμπασάιτζα συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου και στις 11 Ιανουαρίου του ασκήθηκε δίωξη για «προσβλητικά μηνύματα» που ανάρτησε στο Twitter σε βάρος του καθεστώτος Μουσέβενι.

Σημειώνεται ότι στην εξουσία βρίσκετα από το 1986, ενώ ο γιός του, ο στρατηγός Καϊνερουγκάμπα που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, μεταξύ άλλων έγραψε ότι ο συγγραφέας είναι «παχύσαρκος» και «μεμψίμοιρος».

Στο εξωτερικό, ο συγγραφέας θέλει να λάβει θεραπεία για τα τραύματα που υπέστη κατά την πρόσφατη κράτησή του, όταν, κατά τον δικηγόρο του, λέει ότι τον βασάνισαν. «Φοβάται ότι τον δηλητηρίασαν» επειδή «του έκαναν ενέσεις με άγνωστες ουσίες κατά την περίοδο της κράτησής του», είπε.

«Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο νεαρός που λένε ότι τον έδειραν! Δεν είχα ακούσει ποτέ να μιλούν για αυτόν, προτού να αρχίσουν να τον αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης» αντέδρασε στο Twitter ο στρατηγός, αφού ανακοινώθηκε η φυγή του συγγραφέα στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Ρουάντας, τον Πολ Καγκάμε, και εκείνος του είπε ότι ο Κακουένζα Ρουκιραμπασάιτζα δεν βρίσκεται στη χώρα του.

Ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους στις 26 Ιανουαρίου, αφού κρατήθηκε στη φυλακή μολονότι είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση που διέταζε την αποφυλάκισή του. Την Δευτέρα, ένας δικαστής, ο Ντάγκλας Σινίζα, ανακοίνωσε ότι η δίκη του θα γίνει στις 23 Μαρτίου και αρνήθηκε να χαλαρώσει τους περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση να μιλάει στον Τύπο.

Την Τετάρτη, με ανάρτησή του στο Facebook, ο συγγραφέας απευθύνθηκε στον ίδιο τον δικαστή, σχολιάζοντας:

«Είστε όνειδος!»

«Δεν θα εμφανιστώ ενώπιόν σας, αγαπητέ γλείφτη του Μουσέβενι και του Μουχούζι»

Το περασμένο Σάββατο ο συγγραφέας εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι NTV Uganda και έδειξε την πλάτη του, που φέρει σημάδια, καθώς και πληγές σε άλλα μέρη του σώματός του. «Με χτυπούσαν με γκλομπ, παντού», υποστήριξε. Είπε επίσης ότι τον εξανάγκασαν να χορεύει επί μέρες, μαζί με άλλους κρατούμενους και του έκαναν ενέσεις, πολλές φορές, με μια άγνωστη ουσία, ενώ χρησιμοποιούσαν πένσες για να κόβουν κομμάτια από τη σάρκα του. Και άλλοι αντιφρονούντες έχουν περιγράψει στο παρελθόν ότι βασανίστηκαν με τέτοια εργαλεία.

Την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διενεργηθεί «πλήρης έρευνα» για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για «τη σημαντική αύξηση των πληροφοριών» που κάνουν λόγο για βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές επιθέσεων εναντίον μελών της αντιπολίτευσης ή ακτιβιστών για το περιβάλλον εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Το 2020 ο Κακουένζα Ρουκιραμπασάιτζα εξέδωσε το βιβλίο The Greedy Barbarian («Ο άπληστος βάρβαρος») όπου περιγράφει μια φανταστική χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά. Το 2021 τιμήθηκε με το βραβείο PEN Pinter που απονέμεται κάθε χρόνο σε συγγραφείς που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter