Παρέμβαση του Διεθνούς δικτύου κατά της Διαφθοράς για τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου

Παρέμβαση του Διεθνούς δικτύου κατά της Διαφθοράς για τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου

Παρέμβαση για την υπόθεση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και την κλήση της ως κατηγορούμενη από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Novartis, πραγματοποίησε σε δημοσίευμά του το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακοίνωση στήριξης προς τη Γιάννα Παπαδάκου που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την υποστήριξή της στη Γιάννα Παπαδάκου και τονίζει ότι το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά του ελεύθερου Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοσιογράφων Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ανέφερε επίσης ότι είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Σε απάντηση, ο επιχειρηματίας μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού αυτή απέτυχε να ορίσει δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.

Χρόνια αργότερα, η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε επί οκτώ ώρες. Ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Όπως γράφει το OCCRP, η Γιάννα Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το OCCRP, η υπόθεση εναντίον της Γιάννας Παπαδάκου μπορεί να είναι ένα παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η Έκθεση της Επιτροπής Κράτους Δικαίου για το 2021 επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει. «Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», ανέφερε ακόμη.

Τέλος, το δημοσίευμα του OCCRP καταλήγει επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στη βαθμολογία της για την ελευθερία του Τύπου μόνο το 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter