Παρέμβαση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή κατά τροπολογίας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Παρέμβαση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή κατά τροπολογίας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Η βουλεύτρια Α΄ Ανατολικής Αττικής Μαρία Απατζίδη αντιτάχθηκε σε άρθρο τροπολογίας που αφορά στο Ναυάγιο Ζακύνθου και εισηγήθηκε την καταψήφισή του. Η διάταξη της τροπολογίας ήρθε ως απάντηση στην επερώτηση που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 στις 4 Ιουλίου 2022 για το Ναυάγιο ύστερα από εύλογες αντιδράσεις των πολιτών της Ζακύνθου.

H παρέμβαση του ΜέΡΑ25 αφορά στο γεγονός ότι έχουν γίνει άκυρες μελέτες και άγνωστα έργα προϋπολογισμού ύψους 2.700.000 Ευρώ και
αναθέσεις σε άγνωστους μελετητές στο Ναυάγιο Ζακύνθου. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν αφενός για τη συντήρηση του πλοίου και αφετέρου για την περίφραξη και τη δημιουργία δρόμων, για να πηγαίνουν οι θεατές από το ένα σημείο θέασης στο άλλο. Οι αναθέσεις έγιναν χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι απόψεις των επιστημόνων που εκτελούν μεγάλο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Πρόγραμμα «Λαέρτης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μειωθούν κίνδυνοι, όπως οι κατολισθήσεις, αλλά και η ευστάθεια των πρανών, τα πλημμυρικά φαινόμενα κ.ά.

Στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι ο Υπουργός μπορεί να ορίσει όποιον θέλει κατά βούληση ως Πρόεδρο της Επιτροπής, ακόμη και χωρίς να είναι προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης με τη σχετική πολυετή εμπειρία ή έστω δημόσιος υπάλληλος που λειτουργεί κατά τεκμήριο για το συμφέρον της πολιτείας. Επιπλέον, η επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας για έργα και μελέτες συντήρησης, καθώς και για υπηρεσίες φύλαξης και ασφαλούς πρόσβασης. Η επιτροπή θα μπορεί να κάνει αναθέσεις με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς προθεσμίες. Δεν συνυπολογίζεται ότι η περιοχή πάνω από το Ναυάγιο είναι περιοχή ΝATURA, καθώς και ότι υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση για κήρυξη ενιαίου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω, η βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη εισηγήθηκε την καταψήφιση του εν λόγω άρθρου, με την αιτιολογία ότι δίνει απεριόριστη εξουσία στο υπουργείο να κάνει απευθείας αναθέσεις, αγνοώντας τις μελέτες αρμόδιων φορέων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter