Παρίσι και Βερολίνο καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Παρίσι και Βερολίνο καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων καταδίκασαν Γαλλία και Γερμανία λίγο πριν τη σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από αίτημα της Αθήνας.

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε με tweet στα γαλλικά τον Εμάνουελ Μακρόν για την αλληλεγγύη που επέδειξε αναφέροντας: «Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Η αντίδραση του Βερολίνου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε πως η τουρκική πρακτική δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την έκκληση του Βερολίνου για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε:

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».

«Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter