Παρίσι: Παρούσα και η ακροδεξιά Λεπέν στην πορεία για τη δολοφονία της Εβραίας Μιρέιγ Νολ

Παρίσι: Παρούσα και η ακροδεξιά Λεπέν στην πορεία για τη δολοφονία της Εβραίας Μιρέιγ Νολ

Όλοι οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων, ανάμεσά τους η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και οι βουλευτές του κόμματός της, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν σήμερα το παρών στη “Λευκή Πορεία” για τη δολοφονία της 85χρονης Εβραίας Μιρέιγ Νολ, μιας γυναίκας που γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα και οι αρχές πιστεύουν ότι έπεσε θύμα μιας αντισημιτικής επίθεσης μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η Λεπέν και οι βουλευτές της δεν θα συμμετείχαν στην πορεία καθώς το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία (Crif) δεν επιθυμούσε την παρουσία τους. Ωστόσο, σε σημερινή ανακοίνωσή του το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξηγεί ότι η απόφασή του να συμμετάσχει οφείλεται στο γεγονός ότι ο γιος της δολοφονηθείσας, ο Ντανιέλ Νολ, “πήρε αποστάσεις από τη θέση του Crif”.

Το Crif είχε χαρακτηρίσει “ανεπιθύμητο” το Εθνικό Κόμμα, ενώ είχε επισημάνει την “ανακολουθία” του Ζαν-Λικ Μελανσόν, του αρχηγού της Ανυπότακτης Γαλλίας, δεδομένου ότι στηρίζει ταυτόχρονα το κίνημα BDS που τάσσεται υπέρ του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. Ο Μελανσόν έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να πάρει μέρος στην πορεία.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κάλεσε χθες τους πολίτες να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδήλωση. Τη δολοφονία της Νολ καταδίκασαν ο πρόεδρος Μακρόν και όλα τα κόμματα. Δύο ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν έρευνα για δολοφονία υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα.

Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν γείτονα της Νολ και έναν δεύτερο ύποπτο, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Οι ερευνητές εξετάζουν το σενάριο οι δολοφόνοι της Νολ να την μαχαίρωσαν, να την λήστεψαν και να έκαψαν το πτώμα της επειδή ήταν Εβραία.

“Το φρικτό στοιχείο είναι ότι ένας από τους δράστες είπε στον άλλον: ‘Είναι Εβραία, πρέπει να έχει χρήματα”, δήλωσε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. “Υπάρχουν στερεότυπα, τα οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε”, είπε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 18.30 τοπική ώρα από την Πλας ντε λα Νασιόν και θα καταλήξει στο σπίτι της Νολ, στο 11ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του κόμματος Λοράν Βοκιέ.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, του κυβερνώντος κινήματος REM, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους τους να δώσουν και αυτοί το παρών στις πορείες έχουν απευθύνει επίσης το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και ο πρόεδρος του κεντροδεξιού UDI.

Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα διακοπούν ώστε να επιτραπεί στους πολιτικούς να πάνε στην πορεία, αναφέρει κοινή ανακοίνωση της κάτω βουλής και των επικεφαλής των Κ.Ο.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται σήμερα να συναντήσει την οικογένεια της Νολ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter