Παρουσίαση – «Καθαρμοί» του Αλέξανδρου Ασωνίτη

Παρουσίαση – «Καθαρμοί» του Αλέξανδρου Ασωνίτη

Ο IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20:30 την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ασωνίτη «Καθαρμοί»

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι:

Γιάννης Τριάντης

συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Βασίλης Κατσικονούρης

σκηνοθέτης

Διαβάζει η ηθοποιός

Μαρίλλη Μαστραντώνη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

17 Ιουλίου 2011, χαράματα: Στα κατεχόμενα της Κύπρου βρίσκονται δολοφονημένα τα 94 παιδιά που είχαν απαχθεί δυο μέρες πριν. 17 Ιουλίου 2011, απόγευμα: Φορώντας ένα κατακόκκινο ματωμένο κουστούμι παραδίδεται ως αυτουργός των φόνων ο Βραζιλιάνος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων Κάρλος Λόπεζ Εντίνιο Αλβάρο. Τι σχέση έχει με την φρικιαστική αυτήν εκατόμβη ο νοσηλευόμενος του Δρομοκαΐτειου Διονύσης Ταλλανδιανός, ο Βήτα (όπως αυτοαποκαλείται), που περιπλανιέται στο όρος Αιγάλεω την Πρωτομαγιά του 2017; Οι Καθαρμοί αφηγούνται την ιστορία του Διονύση Ταλλανδιανού, που 37 χρόνια μετά την εξολόθρευση της οικογένειάς του κατά την τούρκικη εισβολή το 1974 επιστρέφει στα κατεχόμενα με βραζιλιάνικο όνομα, αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Κερύνεια και οργανώνει τους φόνους των παιδιών. Αλλά θύμα του είναι και ο νοσηλευόμενος του Δρομοκαΐτειου.

Οι Καθαρμοί αποτελούν το τελευταίο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας «Πένθος και έξαρση», που ο Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης έγραφε επί δέκα και πλέον χρόνια. «ΤΤάφο! Εκδίκηση! Δειλέ!», οι φωνές γαντζώνονται στα βλέφαρά του, «ΤΤάφο! Εκδίκηση!», τον σπρώχνουν, τον πετάνε, τον ποδοπατάνε, «Εκδίκηση! Δειλέ!», σκοντάφτει, σηκώνεται, σκοντάφτει, τον κυνηγάνε… πού ’ν’ η πύλη του νεκροταφείου, πού ’ν’ το σπίτι της Κλαούντιας, ο Ατλαντικός, πού πέφτει η Ελλάδα, η Κύπρος, πού ’ναι λακκουβιασμένοι οι δικοί του… …αλλά ο Βήτα, «γεια σου, Θοδωράκη!» φώναξε με πάθος, σαν να φώναζε στον εαυτό του που χόρευε ζεμπέκικο, και του ξέφυγε ένας λυγμός που απορροφήθηκε απ’ τα σπασίματα όταν ο τυφλός τραγουδιστής…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Νοµικά. Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του µυθιστόρηµα, Η συνείδηση της αιωνιότητας (Δελφίνι, Εκδ. Πατάκη, 1999). Ακολούθησαν τα Λάλον ύδωρ (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2002), Γεια σου, τηλεόραση! (αφήγηµα, Εκδ. Καστανιώτη, 2006), Το µνηµειώδες σχέδιο του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (νουβέλες, Εκδ. Καστανιώτη, 2009), Εκτέλεση, (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2018), Εκδίκηση, (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2019). Οι Καθαρµοί (Εκδ. Πατάκη, 2022) συµπληρώνουν την τριλογία του «Πένθος και έξαρση». Έχει γράψει το θεατρικό Η µάνα του Σολωµού, η µάνα του Κάλβου (Πόρφυρας, 2010). Έχει µεταφράσει από τα αρχαία ελληνικά το µυθιστόρηµα Αλεξάνδρου Βίος του Ψευδοκαλλισθένη (Εκδ. Πατάκη, 1998). Διηγήµατά του έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές συλλογές. Έχει συνεργαστεί µε περιοδικά, ιστοσελίδες, εφηµερίδες (Βήµα, Ελευθεροτυπία κ.ά.). Διευθύνει τη σχολή σεµιναρίων Ανοιχτή Τέχνη στην Αθήνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter