Παρουσίαση του βιβλίου «Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση» του Βασίλη Λιόση

Παρουσίαση του βιβλίου «Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση» του Βασίλη Λιόση
Ελ Λισίτσκι, «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε»

Οι εκδόσεις ΚΨΜ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση» του Βασίλη Λιόση την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, στις 20.00 (προσέλευση στις 19.30), στον Κήπο του Μουσείου (μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος – δημοσιογράφος), ο Θανάσης Γάλλος (δρ Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΕΚΠΑ, ιστορικός ΑΣΚΙ) και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει και παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Ελευθεράτος.

Κλείνουμε φέτος 105 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση. Το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα έχει υποστεί μία βαρύτατη ήττα και ως εκ τούτου τα ερωτήματα έρχονται και επανέρχονται: έχει αξία σήμερα η συζήτηση για τη ρώσικη επανάσταση; Μήπως αποδείχτηκε εν τέλει μία ουτοπία; Τίθεται ζήτημα επικαιρότητας και αναγκαιότητας του κομμουνιστικού οράματος;

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση με τον τίτλο «Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση» πραγματεύεται τέσσερα ειδικά ζητήματα που άπτονται του Οκτώβρη του 1917: ποια η σημασία της πρώτης επανάστασης του 1905 και πώς αυτό λειτούργησε ως εργαστήρι ιδεών και πολιτικών ζυμώσεων; Ποια ήταν η σημασία της διαφορετικής προσέγγισης σχετικά με τον χαρακτήρα της επανάστασης του Λένιν και του Τρότσκι; Πώς απαντά η ιστορία σχετικά με τη διαδεδομένη επιχειρηματολογία ότι η ρωσική επανάσταση ήταν ένα πραξικόπημα; Και, τέλος, πώς η ρωσική επανάσταση επέδρασε στη σκέψη και την πολιτική του παγκόσμιου κεφαλαίου;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν στοχεύουν σε άγονες συζητήσεις και ιστορικές ενατενίσεις δίχως πρακτικό αντίκρισμα. Δίνονται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα. Και ειδικά σήμερα που ο νεοφασισμός έχει σηκώσει κεφάλι, που η αστική δημοκρατία συρρικνώνεται δραματικά, που η εργατική τάξη συμπιέζεται αφόρητα, που το περιβάλλον καταστρέφεται από την πολιτική του κεφαλαίου, που υπάρχει οσμή μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, σήμερα, λοιπόν, είναι που έχει αξία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συζήτηση για τον Κόκκινο Οκτώβρη.

INFO

Το βιβλίο «Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση» του Βασίλη Λιόση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter