Πάρτι απευθείας αναθέσεων στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Πάρτι απευθείας αναθέσεων στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Αν και ο δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας έχει σημαία τη διαφάνεια, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φτάνουν στις τσέπες φίλων και «ημετέρων»

Θεωρείται… παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατέχει θέση στους μπιστικούς της Αγίας Οικογένειας. Ως τέτοιος εκλέχθηκε δήμαρχος το 2019 και, όπως αποκαλύπτει το Documento, έχει στήσει «πάρτι» απευθείας αναθέσεων σε φίλους, γνωστούς κομματικούς και συνέταιρους. Ο λόγος για τον νυν δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Σταύρο Τσίρμπα.

«Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είμαι στο πλευρό σας. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Με διαρκή διαφάνεια. Θα επιχειρήσουμε για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου το 2019. Οπως θα καταδειχτεί όμως από το αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ, η διαφάνεια στα σχεδόν τέσσερα έτη της δημαρχιακής θητείας του πήγε περίπατο. Ο Στ. Τσίρμπας, ακολουθώντας τα πεπραγμένα του μέντορά του Κυρ. Μητσοτάκη και τις πρακτικές της «Μαξίμου ΑΕ» έχει στήσει ένα γαϊτανάκι μεταφοράς δημοτικού χρήματος στον περίγυρό του με απευθείας αναθέσεις: κάποιες σκοτεινές, κάποιες παράνομες και βέβαια κάποιες υπερκοστολογημένες. Οπως αποδεικνύουν ο βίος και η πολιτεία του Στ. Τσίρμπα στον δημαρχιακό θώκο, το πρόβλημα των απευθείας αναθέσεων του Κυρ. Μητσοτάκη, ύψους πάνω από 9,5 δισ. ευρώ, το οποίο ταλανίζει την οικονομία και έχει «ανοίξει» το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που στο τέλος του 2022 εμφανίζει έλλειμμα 20,145 δισ. ευρώ, έχει περάσει ως πρακτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες για τον Στ. Τσίρμπα και πού ανήκει, αρκεί να αναφέρουμε ότι βρίσκεται μεταξύ των εκλεκτών μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Μάλιστα δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή στο απώτερο μέλλον. Αυτή η συμμετοχή του στα κομματικά πεπραγμένα δεν καταγράφεται στο βιογραφικό του. Οσο κι αν ψάξαμε, δεν την εντοπίσαμε. Είναι προφανές ότι «πουλάει» το προφίλ του ανεξάρτητου, σύγχρονου πολιτικού, αλλά είναι ενταγμένος στους στενούς κομματικούς μηχανισμούς. Προς το παρόν χτίζει παρακαταθήκες ως δήμαρχος σκορπώντας χρήματα σε «ημετέρους», κυρίως του κομματικού σωλήνα της ΝΔ.

Εμφανίζεται ως σύγχρονος άνθρωπος αλλά εκφράζει και εκπροσωπεί ό,τι πιο παλαιωμένο υφίσταται στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Το σκληρό προσωπείο της Δεξιάς. Τη λογική «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας δικά μου». Είναι η λογική με την οποία πορεύεται το «επιτελικό κράτος» που έστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι η λογική των απευθείας αναθέσεων και του μοιράσματος του χρήματος στους «δικούς μας» ανθρώπους. Ηδη η πιο σκληρή εκπρόσωπος του δόγματος των απευθείας υπερκοστολογημένων αναθέσεων, η Σοφία Νικολάου, η οποία ως γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής εφάρμοσε τέτοιες πρακτικές, βρίσκεται υπό τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης.

Το δηλητήριο που ενστάλαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην οικονομία έχει περάσει ως φαίνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ας δούμε λοιπόν πώς εννοεί ο Στ. Τσίρμπας τη «διαρκή διαφάνεια». Τι εννοεί όταν δηλώνει ότι θέλει να μετατρέψει τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού σε μια ευρωπαϊκή βιώσιμη πόλη.

Μπίζνες με τον δήμο παρά τις οφειλές

Αν χρωστάς στον δήμο, μπορείς να παίρνεις δουλειές; Η απάντηση είναι καταφατική υπό τις εξής προϋποθέσεις:

•Αν είσαι κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

•Αν η σύζυγός σου έχει συστήσει εταιρεία.

•Αν ζεις σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που διοικείται από τον δήμαρχό της με όρους της παλαιοκομματικής Δεξιάς.

Περίπτωση πρώτη, ο Κώστας Γκαβούνας. Είναι ο πρόεδρος της ΤΟ της ΝΔ Αγ. Αναργύρων. Επιπρόσθετα, η κόρη του είναι εκλεγμένη σε τοπικό συμβούλιο του δήμου (επομένως η οικογένεια δεν μπορεί να αναλαμβάνει έργα). Ηδη από το 2020 με τη με αριθ. 33/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εταιρεία Λαγουμτζής Ι. – Γκαβούνας Κ. ΟΕ καταδικάστηκε να πληρώσει το ποσό των 42.890,40 ευρώ για μισθώματα που δεν κατέβαλε στη Γαία Αγίων Αναργύρων Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία. Μαζί καταδικάστηκε και η σύζυγός του Μαρία Γερακιανάκη, η οποία είχε υπογράψει το συμφωνητικό μίσθωσης ως εγγυήτρια. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε η με αριθ. 2462/2022 απόφαση του εφετείου που απέρριψε κατ’ ουσία την έφεση. Τι έπραξε το ζεύγος Γκαβούνα – Γερακιανάκη, που χρώσταγε στη δημοτική ανώνυμη εταιρεία; Πολύ απλά, χρησιμοποίησε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ που είχε συστήσει ήδη από το 2015 η Μ. Γερακιανάκη για να παίρνει απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Το όνομα αυτής Νεοτυπογραφική Publishing Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Οσα έχει εξεύρει η δημοσιογραφική σκαπάνη του Documento ανεβάζουν τη δημοτική ροή χρήματος με απευθείας αναθέσεις μες στην τετραετία Τσίρμπα στο ποσό των 143.600,46 ευρώ. Αν δεν καταλάβατε, ο Στ. Τσίρμπας, με σύνθημα τη διαρκή διαφάνεια και στόχο να καταστεί ο δήμος στον οποίο δημαρχεύει σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, παρανομεί για να δώσει δουλειές στον πρόεδρο της ΤΟ της ΝΔ Αγ. Αναργύρων Κ. Γκαβούνα.

Επιχείρηση με έδρα το χωράφι

Περίπτωση δεύτερη, οι απευθείας αναθέσεις στην επιχείρηση του Κυριάκου Κουτσουμπέλα.

Παρακάμπτουμε το γεγονός της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ελεγκτής των απευθείας αναθέσεων στην ατομική επιχείρηση του Κυρ. Κουτσουμπέλα είναι η σύζυγός του Θεοδώρα Περγάρη, που τυγχάνει και νομική σύμβουλος στον δήμο, και πάμε στο εντυπωσιακό: η έδρα της ατομικής επιχείρησης του Κυρ. Κουτσουμπέλα, που πουλάει ηλεκτρονικό εξοπλισμό στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, είναι ένα χωράφι στο Καματερό.

Μια απλή αναζήτηση στο Google Maps μάς δείχνει πώς εννοεί τη σύγχρονη διαχείριση ενός δήμου ο Στ. Τσίρμπας, που έχει δώσει με απευθείας αναθέσεις στον σύζυγο της νομικής συμβούλου του το ποσό των 313.967,02 ευρώ! Οπως προκύπτει από πλήθος αποφάσεων απευθείας αναθέσεων που έχουμε εξεύρει, η ατομική επιχείρηση του Κυρ. Κουτσουμπέλα με αντικείμενο «εμπόριο & επισκευή Η/Υ, τηλεπικοινωνίες» βρίσκεται στην οδό Σπετσών 6 στο Καματερό με ταχυδρομικό κώδικα 134 51. Μερικά νούμερα παραδίπλα βρίσκεται η οικία του Κυρ. Κουτσουμπέλα (τουλάχιστον αυτό δήλωσε στις 20/10/2022, όταν και σύστησε την εταιρεία Κουτσουμπέλας Κυριάκος και Σία ΟΕ). Η σύζυγός του άραγε, που κατοικεί μαζί του και τυγχάνει νομική σύμβουλος στον Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού, δεν γνωρίζει ότι ο σύζυγός της έχει έδρα ένα χωράφι;

Παράδοση – παραλαβή έργου στον εαυτό του;

Και συνεχίζουμε με τα έργα και τις ημέρες του Στ. Τσίρμπα. Ενας από τους εκλεκτούς συνεργάτες του δημάρχου που οραματίζεται ότι δημαρχεύει σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι ο Ηλίας Αποστόλου. Εχει καταλάβει θέση αντιδημάρχου, ενώ τυγχάνει και αντιπρόεδρος στον οργανισμό του νεκροταφείου του δήμου. Με τη με αριθ. 372/13.02.2020 απόφαση το ΔΣ της δημοτικής ΑΕ Γαία, στο οποίο μετέχει ο Ηλ. Αποστόλου, με απευθείας ανάθεση –παρότι έλαβε και προσφορές– ανέθεσε το έργο ηλεκτρολογικών εργασιών συνολικού ποσού 8.500 + 3.430 ευρώ = 11.930 ευρώ πλέον ΦΠΑ στην εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Electric Service. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει υποβληθεί τι είδους εταιρεία είναι (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ). Στο διαδίκτυο υπάρχει η διεύθυνση electrics-services.gr. Πρόκειται για ατομική επιχείρηση στο όνομα του Χρήστου Παπαγεωργίου με αντικείμενο τις ηλεκτρολογικές εργασίες, ενώ η δηλωμένη διεύθυνσή της είναι η οδός Νικολάου Πλαστήρα 106. Στην ίδια διεύθυνση εδρεύει και η εταιρεία Ηλίας Αποστόλου και Σία ΟΕ με αντικείμενο επίσης τις ηλεκτρολογικές εργασίες.

Ομως τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ. Οι δύο επιχειρηματικές οντότητες στις καταχωρήσεις τους στο διαδίκτυο δηλώνουν κοινό αριθμό τηλεφώνου 210-2638145. Η κοινωνία των Αγ. Αναργύρων βοά. Τα ερωτήματα αναφύονται αυτόματα. Γιατί δεν αναγράφηκε το όνομα Χρ. Παπαγεωργίου στην απευθείας ανάθεση αλλά ο διακριτικός τίτλος Electric Service; Γιατί ο Χρ. Παπαγεωργίου δεν έχει δηλώσει στο ΓΕΜΗ τον διακριτικό τίτλο της ατομικής επιχείρησής του; Ποιος πραγματοποίησε τον έλεγχο νομιμότητας για τη συγκεκριμένη σύμβαση; Είναι λειτουργία σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, κ. Τσίρμπα, ή έχετε αναβιώσει τον παλαιοκομματισμό στην αίσχιστη μορφή του;

Απευθείας αναθέσεις στον πρώην συνέταιρο

Ο με προσήλωση στη διαφάνεια δήμαρχος Στ. Τσίρμπας δεν άφησε παραπονούμενο ούτε τον πρώην συνέταιρό του Ιωάννη Παπαδόπουλο. Είχαν μαζί καφετέρια ονόματι Lobby στην οδό Αγίων Αναργύρων.

Τη χρονιά που εκλέχθηκε δήμαρχος ο Στ. Τσίρμπας ο πρώην συνέταιρός του στις 13/9/2019 συνέστησε την ομόρρυθμη εταιρεία Ι. Αν. Παπαδόπουλος και Σία ΟΕ με αντικείμενο το γενικό εμπόριο χαρτικών και ειδών καθαριότητας. Στα χέρια μας έχουμε έναν απίστευτο όγκο απευθείας αναθέσεων, συνολικού ποσού 307.197,39 ευρώ! Ηδη έχει πληρωθεί ποσό της τάξης των 260.684,55 ευρώ. Τυχαίο θα είναι σίγουρα σε ένα δήμο που ονειρεύεται να καταστεί σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Οι απευθείας αναθέσεις και ο αντιδήμαρχος

Ενας άλλος της παρέας Τσίρμπα είναι ο Σπύρος Κοτσίνης. Εχει διατελέσει και συνέταιρός του. Είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών συνεργείων και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού. Ο Σπ. Κοτσίνης έχει έναν αδερφό, τον Κώστα Κοτσίνη. Η επαγγελματική δραστηριότητά του είναι οι ανακαινίσεις κτιρίων. Είναι σαφές ότι λόγω της συγγενικής ιδιότητας δεν θα μπορούσε να λάβει δουλειές από τον δήμο. Κανένας όμως δεν χάνεται όταν λειτουργεί στην αυλή του δημάρχου Στ. Τσίρμπα. Τις απευθείας αναθέσεις αναλαμβάνει η ατομική επιχείρηση Κωνσταντίνος Κολλιός. Είναι ο αδερφός της συζύγου του κ. Κοτσίνη. Ομως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη.

Στις απευθείας αναθέσεις δίνεται το επαγγελματικό νούμερο κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο Κων. Κοτσίνης στις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο. Πώς να μην αριστεύεις στις επαγγελματικές σου δραστηριότητες όταν έχεις απευθείας αναθέσεις ύψους 120.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) στην τριετία 2020-23; Εμείς τόσα καταφέραμε να βρούμε.

Η διατροφολόγος χωρίς αντικείμενο

«Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη». Ενας από τους υποψήφιους στον συνδυασμό του Στ. Τσίρμπα ονομάζεται Γεώργιος Σακέτος. Πρόκειται για κομματικό στέλεχος της ΝΔ στους Αγίους Αναργύρους. Εκείνος βολεύτηκε και λαμβάνει το ποσό των 800 ευρώ αμοιβή μηνιαίως ως εκτελεστικό μέλος της μονοπρόσωπης ανώνυμης δημοτικής εταιρείας Restart AE. Ομως φρόντισε στον δήμο της διαφάνειας που δημαρχεύει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ και… πολιτικό παιδί του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Στ. Τσίρμπας, να βολέψει και την κόρη του. Πρόκειται για την Ειρήνη Σακέτου που επαγγέλλεται διαιτολόγος – διατροφολόγος. Με τη με αριθ. 597/22.11.2021 απόφαση δημάρχου η Ειρ. Σακέτου με απευθείας ανάθεση ανέλαβε το έργο «Συμβουλευτική υποστήριξη διατροφολόγου στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς του Δήμου 2021-2022». Γι’ αυτές τις συμβουλές διατροφικού περιεχομένου λαμβάνει το ποσό των 12.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως. Για όποιον γνωρίζει τι συμβαίνει με τη διατροφή των παιδιών σε δημοτικούς σταθμούς αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο. Είναι δεδομένο ότι το σιτηρέσιο των δημοτικών σταθμών έρχεται απευθείας από το υπουργείο Εσωτερικών. Τότε γιατί λαμβάνει 12.000 ευρώ αμοιβή η Ειρ. Σακέτου;

Τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και οι απόκριες

Εκεί που έρεε το χρήμα ανεξέλεγκτο ήταν τις γιορτές των περασμένων Χριστουγέννων. Ο κόσμος ήταν μπαϊλντισμένος. Η κλεισούρα που επέβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να καλύψει την άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ μετατράπηκε σε αχαλιναγώγητη ροή χρήματος σε γιορτές. Ο δήμος ξόδεψε 193.860,39 ευρώ. Μόνο για λαμπιόνια ξόδεψε πάνω από 70.000 ευρώ. Αλλες 5.300 ευρώ έλαβε ως αμοιβή η τραγουδίστρια Αναστασία που τραγούδησε στους Αγιους Ανάργυρους. Ιδια αμοιβή και για τον Αναστάσιο Ράμμο που τραγούδησε στο Καματερό.

Ομως εκεί που κάποιος πρέπει να ψάξει είναι το «Καρναβάλι 2023» της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Ο δήμος μίσθωσε τρία άρματα από ιδιωτική εταιρεία για να παρελάσουν στις 11 το πρωί. Το κόστος ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 35.000 ευρώ. Την ίδια μέρα τα ίδια άρματα της ίδιας εταιρείας πραγματοποίησαν παρέλαση στις 3 το μεσημέρι στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Εκεί όμως η εταιρεία αμείφθηκε με 15.000 ευρώ.

Για ποια διαφάνεια μιλάτε, κ. Τσίρμπα;

Εκεί που ξεσάλωσε ο δήμαρχος της διαφάνειας είναι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, απέστειλε πρόσκληση για υποβολή προσφοράς σε προμηθευτές του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού συνολικής αξίας 754.820,21 ευρώ. Η σχετική ηλεκτρονική επιστολή είχε μοναδικό αποδέκτη συγκεκριμένο προμηθευτή προϊόντων και υπηρεσιών, τον οποίο πληροφορούσε για το έργο για το οποίο θα έπρεπε να αποστείλει προσφορά και το ποσό που θα καταβαλλόταν. Την ίδια περίοδο όμως που ο κ. Τσίρμπας προσκαλεί στο… πάρτι απευθείας αναθέσεων τους δικούς του ανθρώπους, φροντίζει να μην απαντά στις αγωνιώδεις προσπάθειες των δημοτικών παρατάξεων να μάθουν το ύψος των απευθείας αναθέσεων. Με κοινή επιστολή τους που καταχωρήθηκε στο γενικό πρωτόκολλο στις 7/2/2022 και γνωρίζοντας το… πάρτι των απευθείας αναθέσεων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού ζητούν ενημέρωση για όλες τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών – υπηρεσιών – έργων που έχουν πραγματοποιηθεί στον δήμο κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Εκτοτε έχουν περάσει 14 μήνες. Ο δήμαρχος που πορεύεται με σύνθημα «Διαρκής διαφάνεια» αρνείται να απαντήσει. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για πρακτική σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που σέβεται τους δημότες της και τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter