ΠΑΣΟΚ: Ενός Ανδρουλάκη αρχή – Κινητικότητα για συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά

ΠΑΣΟΚ: Ενός Ανδρουλάκη αρχή – Κινητικότητα για συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά

Ασφυκτικός έλεγχος, παροπλισμός οργάνων και δημοσκοπική αστάθεια προκαλούν εσωτερικές εντάσεις.

Αν για κάτι δεν αμφισβητείται εσωκομματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτό είναι για την οργανωτική του δεινότητα και τη σφικτή διάταξη του κομματικού μηχανισμού ανά την Ελλάδα με στελέχη που τον στηρίζουν. Η υπερσυγκέντρωση όμως κομματικού ελέγχου γύρω από στενό ηγετικό επιτελείo και η δημοσκοπική αστάθεια (αν και με σημάδια μικρής ανάκαμψης) κρατούν ενεργές εσωκομματικές εστίες διαφωνιών για την πολιτική τακτική της Χαριλάου Τρικούπη.

Το εκκρεμές της κριτικής στη Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ κινείται με μεγάλη ταλάντωση και περιλαμβάνει από ζητήματα παροπλισμού των συλλογικών οργάνων μέχρι και το θέμα της αποφυγής ανάληψης πρωτοβουλιών υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

Συγκρατημένη γκρίνια

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα του παροπλισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά η επωδός του ηγετικού επιτελείου είναι ότι δεν χρειάζεται συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου, μιας και θα συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ. Η γκρίνια για την κομματική λειτουργία δεν σταματά, αλλά παρατηρείται, λόγω και πολιτικών εξελίξεων, μια μεταστροφή προς λιγότερες εντάσεις μέχρι νεωτέρας.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαρροές ότι συντονιστής της ΚΟΕΣ θα είναι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ενώ ήδη υπάρχουν επαφές και με άλλα στελέχη για τη συγκρότηση της επιτροπής. Οπως όλα δείχνουν, γίνεται εσωκομματικά μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των εσωκομματικών τάσεων με σκοπό την καταλλαγή. Φαίνεται ότι σε αυτό συμβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις, η δικαστική διερεύνηση για τη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή και υφυπουργών της ΝΔ (Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καραγιάννης και Γιάννης Κεφαλογιάννης), αλλά και οι σφοδρές επιθέσεις της ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ.

Εξομάλυνση αντιθέσεων

Ηδη, όπως λένε στο Documento στελέχη που κινούνται γύρω από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, οι τόνοι αντιπαράθεσης απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χαμηλώνουν. Παράλληλα, φαίνεται ότι εξομαλύνονται οι αντιθέσεις που είχαν αναδειχθεί μεταξύ του Χ. Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου, βουλευτή Α’ Αθήνας. Κι αυτό, αφενός για να στοιχηθούν (και να μην κατηγορηθούν για «πριόνισμα» εκλογικών στόχων) στη μάχη για ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου λόγω της επίθεσης από το Μαξίμου που επιχειρεί να απαξιώσει τη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι το Μαξίμου κινείται πλέον με επιλογές «μπούλινγκ» κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είτε για να επαναδιεκδικήσει ψηφοφόρους του φιλελεύθερου κέντρου είτε για να προσεγγίσει τμήματά τους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν εκλογικά προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για «θυμωμένο» Ανδρουλάκη με αφορμή την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη καταδεικνύουν ότι το κυβερνών κόμμα εξαπολύει πυρά με επικοινωνιακή αιχμή άνευ πολιτικών όρων και ορίων…

Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη επηρεάζεται από την κινητικότητα που υπάρχει στην κεντροαριστερά για συγκλίσεις, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία του προς τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με προσοχή και τις συνεχιζόμενες διαρροές σε σχέση με μελλοντικές πρωτοβουλίες από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες και με εκλογική κατεύθυνση. Πάντως, κοινό βηματισμό στη Βουλή για να πέσει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να αποδοθούν ευθύνες έχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Μετά τη συνάντησή τους τέθηκαν οι βάσεις ώστε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές) και η ΚΟ της Νέας Αριστεράς (11 βουλευτές) να μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα για προανακριτική επιτροπή κατά του πρώην υπουργού Κ. Αχ. Καραμανλή και άλλων πολιτικών προσώπων. Το ΠΑΣΟΚ (33 βουλευτές) έχει αποφασίσει να κινηθεί μόνο του.

Διεργασίες στον προοδευτικό χώρο

Ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία η οικονομολόγος, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη επαναφέρει με δημόσια παρέμβασή της (naftemporiki.gr, 15.05.2025) το ζήτημα του κοινού προοδευτικού εκλογικού ψηφοδελτίου. Προαναγγέλλει ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί συνέδριο για την προγραμματική σύγκλιση σχημάτων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου, το οποίο προετοιμάζουν τέσσερα ινστιτούτα (think tank), με συμμετοχή στελεχών κεντροαριστερής προέλευσης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε αυτό το μήκος κύματος κινείται με σύνθημα «Για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη παντού» η πρωτοβουλία 144 πολιτών (ορισμένοι είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 κ.λπ.), που απηύθυναν αρχές Μαΐου κάλεσμα ενότητας στον προοδευτικό χώρο για μια εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στις δεξιές πολιτικές και απέναντι στη ΝΔ.

Στην πρωτοβουλία των 144 μετέχουν μεταξύ άλλων και προσωπικότητες (Μιχάλης Βασιλειάδης, Βασίλης Ναούμ, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Κώστας Παυλίδης, Βασίλης Σιαπέρας, Νικολέττα Σπυροπούλου, Σπύρος Χριστοφορίδης) που είχαν συγκροτήσει το 2022 το Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΙΔΕΕΣ). Το Δίκτυο ήταν μια συλλογική προσπάθεια πολιτών με κοινή ιδεολογική αναφορά τους «τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς μονοσήμαντες κομματικές αντιστοιχίσεις» και είχε φτιάξει διαδικτυακό πεδίο για ανταλλαγή απόψεων (ideologikodiktio. com) στο οποίο φιλοξενήθηκαν μεταξύ άλλων κείμενα του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, του συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλη κ.ά. Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι έχει ενεργοποιηθεί και μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με τίτλο «Δημοκρατία παντού για μια δίκαιη κοινωνία», στην οποία πρωτοστατεί ο δικηγόρος-εργατολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας.

Διαβάστε επίσης

Τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν: Τα νέα δεδομένα και τα επόμενα βήματα – «Περίπλοκο το όποιο χρονοδιάγραμμα» λέει το Κρεμλίνο

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας

Documento Newsletter