ΠΑΣΟΚ για Σκοπιανό: Όχι λευκή επιταγή – λύση με εγγυήσεις

ΠΑΣΟΚ για Σκοπιανό: Όχι λευκή επιταγή – λύση με εγγυήσεις

Πιστό στο δόγμα του διμέτωπου παραμένει το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ για το Σκοπιανό. Κατηγορεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι, «για μικροκομματικούς λόγους, έχουν επιδοθεί σε έναν διαγκωνισμό, που αναζωπυρώνει την πόλωση και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση και να διχάσει ξανά την ελληνική κοινωνία».

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «που συμβίωσε επί μακρόν αρμονικά στις ‘’πλατείες των αγανακτισμένων’’ με την φασιστική ακροδεξιά, σήμερα ενοχοποιεί ως φασίστες συλλήβδην όλους όσοι διαδηλώνουν την άποψή τους για το ευαίσθητο εθνικό θέμα». Αναφέρεται δηλαδή στα σχόλια που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη για το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, παραλείποντας βέβαια την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ από την παρουσία της «δικής του», Εύας Καϊλή, στο συλλαλητήριο…

Και παράλληλα, κατηγορεί για «ανευθυνότητα» τη ΝΔ, επειδή «κάνει πως δεν βλέπει ότι ακραία εθνικιστικά στοιχεία επιχειρούν να καπηλευθούν την αγωνία και την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για έντιμη λύση».

Υπενθυμίζει πρόσφατη παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, που επανέλαβε τη διαμορφωμένη θέση της χώρας, «την οποία έχουν συμφωνήσει και αποδεχθεί όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια, με τρόπο που δεν επιτρέπει ούτε στην κυβέρνηση να συζητά και να διαπραγματεύεται παρά μόνο αυστηρά σε αυτό το πλαίσιο, ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπεκφυγές και όψιμες μεταμορφώσεις».

Μάλιστα, προβάλλει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράταση του σημερινού αδιεξόδου, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση εθνικά επωφελούς λύσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή για οποιαδήποτε ‘’λύση’’».

Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση «που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων, που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν». Και καθιστά σαφές «προς πάσα κατεύθυνση» ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική στάση της παράταξης, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, «θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αξιολογώντας στο σύνολό της την τελική κυβερνητική πρόταση, αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως».

Παραθέτει, τέλος, ολόκληρη τη δήλωση-παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που έγινε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018:

«Πώς φτάσαμε έως εδώ

Η ΝΔ δημιούργησε/συντήρησε το θέμα – Η παράταξή μας προσπάθησε να το λύσει

1. Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στη σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργήθηκε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις εντελώς άστοχες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ το Δεκέμβριο 1991. Συμφωνήθηκε, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να διασφαλιστεί ότι στο όνομα της ανεξάρτητης πλέον χώρας δεν θα υπήρχε η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο αυτής, ενώ υποβαθμίστηκαν και οι άλλες σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος (αλυτρωτισμός, μειονοτικά ζητήματα, κ.λπ.).

2.Τον Απρίλιο 1992 σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κων. Καραμανλή αποφασίζεται η Ελλάδα να μην δεχθεί τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας (ως προϋπόθεση για την αναγνώρισή της).

3. Το Μάιο 1992 με κυβέρνηση ΝΔ , απορρίπτεται το “πακέτο Πινέιρο” της ΕΕ το οποίο προσέφερε δέσμη ρυθμίσεων για την επιβεβαίωση/ εγγύηση των συνόρων, καταπολέμηση του αλυτρωτισμού, κ.λπ. και σύνθετη ονομασία.

4. Τον Απρίλιο 1993 η γειτονική χώρα γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – ΠΓΔΜ”. Έτσι στην πράξη ανατρέπεται η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του Απριλίου 1992.

5. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο 1993 καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες και ασκούνται πιέσεις για την αντιμετώπιση/επίλυση του ζητήματος στη βάση της διασφάλισης των διαχρονικών συμφερόντων της χώρας (ακύρωσης αλυτρωτικών βλέψεων, κ.λπ.). Το 1995 υπογράφεται η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με την οποία αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις και προβλέπεται η ανάπτυξη της συνεργασίας σε σειρά τομέων (οικονομίας, τουρισμού, κ.ά.). Προηγουμένως με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών είχε ενεργοποιηθεί ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης.

Το 2001 γίνεται συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση και άλλες εγγυήσεις για τη χώρα μας. Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς/ Σκοπίων όπου επικρατούν γενικώς οι ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.

6. Το 2008 η ΝΔ με βάση τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό απειλεί στο Βουκουρέστι με άσκηση veto (που δεν ασκεί τελικά) στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (η οποία τελικά δεν γίνεται). Σε συζήτηση στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2008 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι στόχος είναι “μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία”. Επομένως οι διαρροές του για μη αποδοχή της λέξης Μακεδονία είναι εντελώς αβάσιμες και απλώς θολώνουν τα νερά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter