ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Κόντρες για λίστες και όργανα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Κόντρες για λίστες και όργανα

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ντύνει με… αξιακό μανδύα τις προεκλογικές κινήσεις της για συμμαχίες, ακόμη και σε επίπεδο προσώπων. Ουσιαστικά αυτοπροφυλάσσεται από αιτιάσεις για… μεταγραφικό παλαιοκομματισμό. Δεν θα τον αποφύγει. Όμως όσο υπάρχει ακόμη χρόνος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αξιοποιεί τη… ζήτηση που παρατηρείται τελευταία για ένταξη στα ψηφοδέλτια σαν ευκαιρία για να εμφανιστεί η ηγεσία φέρουσα «νέο ήθος» στις κομματικές προσχωρήσεις. Αυτήν τη διάσταση έδωσε στην πανηγυρική υποδοχή της πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνας Αδάμου στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η οποία όμως δεν εγκολπώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής παρότι έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Το παρελθόν επιστρέφει

Πάντως, σε αντίθεση με τα θρυλούμενα περί αναγέννησης του κόμματος, καιροφυλακτεί η παγίδα της πολιτικής παρελθοντολογίας. Το… τυράκι είναι η συσπείρωση του όλου ΠΑΣΟΚ και σε συμβολικό επίπεδο οι προσκλήσεις από τον Ν. Ανδρουλάκη για κοινή παρουσία στο συνέδριο των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του πρώην πρόεδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η… επιστροφή Σημίτη – Βενιζέλου είναι η εμφανής (πριν ήταν κεκαλυμμένη) υπόκλιση Ανδρουλάκη στους σχεδιασμούς για ευελιξία εθνικού σκοπού και για μελλοντικές συγκυβερνήσεις με τους υμνωδούς της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ αλά Μακρόν και της οικονομικής ανάκαμψης με ψιχία κοινωνικής συνοχής.

Η… επάνοδος του συνταγματολόγου Ευάγγ. Βενιζέλου γίνεται εκ του ασφαλούς για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον όσον αφορά τη θεσιθηρία των ψηφοδελτίων. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος (μετά την αποστασιοποίησή του προ τριετίας επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά με αφορμή ότι δεν τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας) έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για στενά κομματικές και εκλογικές θέσεις, προβάλλοντας εαυτόν στον δημόσιο στίβο ως… υπερκομματικό παράγοντα του συστημικού πολιτικού τόξου, στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης για μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Εσωκομματικές διεργασίες

Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι έχουν βγει από τα κομματικά θηκάρια ξίφη αντιπαράθεσης μεταξύ προεδρικών, γεννηματικών, παπανδρεϊκών και αντιΣΥΡΙΖΑ λοβερδικών, ιδιαίτερα στα νομαρχιακά όργανα, ενώ η εκλογική μάχη για βουλευτικές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια δεν σταματά. Έχει ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί πρόταση στο 3ο Συνέδριο (20-22 Μαΐου 2022) με στόχο να αλλάξουν οι διαδικασίες εκλογής οργάνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (όπως ο τρόπος ανάδειξης ηγεσίας στις νομαρχιακές επιτροπές κ.ά.) και να τροποποιηθούν άρθρα του καταστατικού. Όμως δεν φαίνεται να προχωρά η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) από το συνέδριο. Κατά το ισχύον καταστατικό η ΚΠΕ εκλέγεται από το συνέδριο με μυστική ψηφοφορία και αργότερα εκλέγουν τον γραμματέα της και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, το προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο του κόμματος θα συζητηθεί κατά τις τριήμερες συνεδριακές εργασίες, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα. Σε συνδιάσκεψη το φθινόπωρο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα επικυρώσουν στην τελική μορφή του το πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα επαφών και παρεμβάσεων από προσωπικότητες της δεξιάς και αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και παλιών πολιτικών στελεχών ακόμη και του φιλελεύθερου κέντρου που έχουν παρεμβατική διάθεση για ώσμωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης επιδιώκει να εξασφαλίσει την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος και προετοιμάζει το έδαφος για τις εθνικές κάλπες με στόχευση η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα να είναι συμπαγής και να έχει αναφορά στη νέα ηγεσία. Είναι βέβαιο ότι όλες οι εσωκομματικές τάσεις αλλά κυρίως οι απανταχού αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις –και τμήμα εκείνων που είχαν στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο στην πράσινη προεδρική μάχη– περιμένουν στη γωνία τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τις κάλπες της απλής αναλογικής (πρώτες εκλογές). Οι εκλογικές επιδόσεις αλλά και η μετεκλογική στάση θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις.

Ο χορός των ψηφοδελτίων

Η Χαριλάου Τρικούπη κινείται στον ρυθμό της μεγάλης συμμετοχής (179.000 ψηφοφόροι) στις εκλογικές διαδικασίες της 8ης Μαΐου για την εκλογή νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων και για την ανάδειξη συνέδρων. «To ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με την ψήφο, την εντολή και τη συμμετοχή των πολιτών» διαμηνύει συνεχώς ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης. Σε αυτό το φόντο ζυμώνονται προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη. Δεν είναι ήσσονος σημασίας ότι στο μητρώο μελών του εντάχτηκε –και ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου– ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Στη Θεσσαλονίκη η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κων. Αδάμου μπαίνει σφήνα δίπλα στον αναπληρωτή πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη (είχε στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματική προεδρική εκλογή), ενώ εδραίος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης. Οι διαγκωνισμοί παλιών και νέων στελεχών στην Α΄ Αθήνας εντείνονται, ενώ με αξιώσεις διεκδικούν βουλευτική παρουσία προβεβλημένα στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Παύλος Χρηστίδης,ο Μανώλης Χριστοδουλάκης,ο Πάνος Βλάχος. Τη δική τους μάχη δίνουν οι προερχόμενοι από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς (Θόδωρος Μαργαρίτης, Μιχάλης Χάλαρης κ.ά.), που θα καταθέσουν μάλιστα κείμενο συμβολής στο 3ο Συνέδριο μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη από το Ποτάμι).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter