ΠΑΣΟΚ: Με κομμένα φτερά ο Ανδρουλάκης – Εσωκομματική αμφισβήτηση και έντονη κριτική

ΠΑΣΟΚ: Με κομμένα φτερά ο Ανδρουλάκης – Εσωκομματική αμφισβήτηση και έντονη κριτική

Εσωκομματική αμφισβήτηση και έντονη κριτική για εθνικά θέματα και καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών

Μια υπόκωφη αναταραχή επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος προβληματίζεται για τα εκλογικά μηνύματα που φτάνουν ιδιαίτερα από αστικά κέντρα και δεν αρκούν ακόμη για να αναζωογονήσουν τη μαραμένη προσδοκία της δεύτερης θέσης. Από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά ζητήματα έως τη μάχη των ιδεών και τη λειτουργία των εσωκομματικών οργάνων, το ηγετικό επιτελείο αντιμετωπίζει εκ των έσω αμφισβήτηση.

Την αναβάπτιση επιδίωξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με ταξίδι του στο πάλαι ποτέ «πράσινο» κάστρο, την Κρήτη, και συνεχίζει να την κυνηγά με τις επόμενες περιοδείες του εντός και εκτός Ελλάδας για να ανανεώσει τον αέρα ελπίδας ενόψει των ευρωεκλογών. Ακόμη και το TikTok ενεργοποίησε έντονα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για ψήφο αποδοκιμασίας στη ΝΔ και στήριξης στο ΠΑΣΟΚ για «σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ομως οι εσωτερικές πιέσεις αποτελούν για την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ανασταλτικό παράγοντα για τη λήψη πολιτικά ξεκάθαρων αποφάσεων, με αποτέλεσμα άλλοι να βλέπουν με μισό μάτι την αντιμητσοτακική κριτική και άλλοι να αναβαθμίζουν την αντικασσελακική κριτική. Η γραμμή Ανδρουλάκη είναι να τονωθεί η επίθεση κατά της ΝΔ, χωρίς όμως να μένουν αναπάντητες οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διεκδικώντας κυρίαρχο ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς προσπαθεί να επανιδεολογικοποιήσει εν μέρει τα διακυβεύματα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα που διατυπώνει δημόσια τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά με θέσεις και αρχές, την ίδια ώρα που υπάρχει εκτροπή προς τη μεταπολιτική και την ιδεολογία του «φανφαρισμού», που όπως λέει εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Πατριωτικό προφίλ

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν τις τελευταίες ημέρες για τα μειωμένα αντανακλαστικά του κόμματός τους, όπως στην περίπτωση της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης για επιδρομή στη Ράφα ή για τη θολή πολιτική στάση («πατάει σε δύο βάρκες») αναφορικά με το παλαιστινιακό και τη συνεχιζόμενη εκατόμβη νεκρών. Πάντως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπερακοντίζει την επικοινωνιακή τακτική διαμόρφωσης πατριωτικού κομματικού προφίλ όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή το ζήτημα της Συνθήκης των Πρεσπών, την οποία σημειωτέον το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ψηφίσει.

Ο Ν. Ανδρουλάκης υιοθέτησε επιθετική ρητορική για την τουρκική πρόκληση με τη λειτουργία εφεξής της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους: «Τι έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποτρέψουν αυτή την προκλητική ενέργεια; Τίποτε. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι όσο χαριεντίζονται με τον σουλτάνο αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Η Τουρκία χρειάζεται μια ολιστική απάντηση και δεν μπορεί να είναι άλλη από κυρώσεις».

Ομως ακόμη και σε αυτά τα θέματα παπανδρεϊκά στελέχη εμφανίζονται δυσαρεστημένα, επιζητώντας πιο αιχμηρή αντικυβερνητική στάση και προτάσεις. Παράλληλα, πολλοί εντός της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κριτική κατά της ΝΔ για την υπόθεση Μπελέρη και την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, για τις εξελίξεις μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι ακόμη πιο σκληρή και να συνδυάζεται με ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΠΑΣΟΚ.

Διπλό χτύπημα

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης «χτύπησε» δις, με δηλώσεις που ανεβάζουν στα ύψη την επίθεση κατά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και εμπεριέχουν εσωκομματική αμφισβήτηση για την αδυναμία της Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιάσει ηχηρές προτάσεις και πρωτοβουλίες. Από τη μία σημείωσε ότι δεν αρκεί μια απλή καταδίκη του ΥΠΕΞ για την πρόκληση του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη Μονή της Χώρας, αλλά επιβάλλεται ο Ελληνας πρωθυπουργός «να ματαιώσει την επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν»! Ταυτόχρονα, απέναντι στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων Αθηνών – Σκοπίων μετά την επιστροφή του VMRO στην κυβέρνηση της γείτονος και την εθνικιστική ρητορική του επικεφαλής του, ο Χ. Καστανίδης πρότεινε συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για «μια κοινή εθνική στάση του πολιτικού κόσμου».

Πάντως δεν ήταν… λάιτ οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνου επί των Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου ότι «η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη» για τις εξελίξεις, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων εσωκομματικών κύκλων έλειπαν η οξύτητα και η εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ για ανάληψη πρωτοβουλιών. Ομως το αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα μετατρέπεται σε πεδίο ώσμωσης και γέφυρα επαφής μεταξύ δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Πώς; Τη σύγκλησή του ζητά και η Νέα Αριστερά, αλλά με επίκεντρο τη συνεχιζόμενη εξόντωση του παλαιστινιακού λαού από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Καρφιά Παπανδρέου – Αποστάσεις Βενιζέλου

Δεν έχει σβήσει ο απόηχος από την αιχμηρή δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψηφίου για την Ευρωβουλή Νίκου Παπανδρέου, που ανέφερε ότι «αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα», διευκρινίζοντας όμως: «Οχι θέμα ηγεσίας. Θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ τι πήγε λάθος, αφού έχουμε βάλει τον στόχο του δεύτερου κόμματος». Εν τω μεταξύ, η αποστασιοποιημένη στάση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευάγγελου Βενιζέλου ενόψει των ευρωεκλογών δεν περνά απαρατήρητη. Πάντως ήδη με δηλώσεις του (Ρ/Σ Παραπολιτικά, 10.5. 24) ο συνταγματολόγος προέβλεψε ότι δεν πρόκειται από τις ευρωεκλογές να προκύψει αναστροφή της κατάστασης «ασυμμετρίας» στο πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Και το ΠΑΣΟΚ με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά… εκ των υστέρων

Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: Με τουρκική κατοχή στην Κύπρο και προκλήσεις Ερντογάν, διάλογος με αυταπάτες

ΣΥΡΙΖΑ: «Επίδειξη προκλητικότητας από τον Ερντογάν, που μίλησε για “τουρκική μειονότητα” απέναντι σε έναν άβουλο Μητσοτάκη»

«Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός»: Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι τρεις διαφωνίες Μητσοτάκη και Ερντογάν σε live μετάδοση – Ύποπτη σιωπή για το Αιγαίο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter