ΠΑΣΟΚ: Ο Πράσινος ΄Ηλιος ροκάρει στη μάχη των συνέδρων

ΠΑΣΟΚ: Ο Πράσινος ΄Ηλιος ροκάρει στη μάχη των συνέδρων

Η δεκαετία του ΄80, λες κι είχε την τιμητική της στην έναρξη του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα της εποχής της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η βουτιά στις πράσινες μνήμες, σαν την αναζωογονητική πολιτική χύτρα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, το σύνθημα “Η κοινωνία στο προσκήνιο” και ένας τεράστιος πράσινος ήλιος που δέσποζε σαν φόντο στο χώρο του γηπέδου του Ταε Κβον Ντο. Εγινε προσπάθεια να φτάσει η ιδρυτική 3η Σεπτεμβρίου του ΄74 και η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ του 1981 ως τις εξέδρες όπου η ηλιακή ανανέωση με 35άρηδες- 40άρηδες ήταν εμφανής στους εκλεγμένους συνέδρους. Ακόμα και οι μουσικές επιλογές, κυρίως ροκ και χέβι μέταλ, γίνονταν κρίκος επαφής παλιών και νέων στελεχών. Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ήταν λίγοι αυτοί που, μέσα στο κλειστό γήπεδο του Ταε Κβον Ντο, λικνίζονταν υπό τους ήχους του “The eye of the tiger” από την ταινία Roky III. Από το μακρινό 1982, το τραγούδι της ροκ μπάντας Survivor …Σημαδιακό; Μπα. Ετσι, κι αλλώς ανάλογα με την οπτική, οι αναλύσεις μπορεί να δουν την “αναγέννηση” ή τα ζητήματα κομματικής επιβίωσης, που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων πολλών ετών…

Πάντως, η ανανέωση ήταν η λέξη που ακούστηκε περισσότερο σε πηγαδάκια από τους προσκεκλημένους. Περισσότεροι από 5000 σύνεδροι (εκ των οποίων 4.602 οι εκλεγμένοι), αλλά και προσωπικότητες που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν σε ένα κλίμα, κατασκευασμένο έτσι, για να είναι …ενθουσιαστικό. Η καθυστέρηση για την έναρξη των εργασιών δεν φάνηκε να ενοχλεί, μια και ήταν μια ευκαιρία για πιο χαλαρές συζητήσεις -εννοείται ότι κυριάρχησε το αστείο για την …ώρα ΠΑΣΟΚ. Λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής (20.5.2022), μπήκε στην αρένα του γηπέδου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και έκανε έναν μεγάλο γύρο του…θριάμβου εν μέσω συνθημάτων και επευφημιών. Στην πρώτη σειρά δίπλα δίπλα όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ (οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας κ.α. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαλιώτης, ο ΜΙλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Συλβάνα Ράπτη, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Μανώλης Οθωνας κ.ά. ενώ μετείχαν και προσωπικότητες από διάφορους τομείς δραστηριότητας, όπως οι πανεπιστημιακοί Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Πανούσης, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Φασούλας. Από την αίθουσα Τύπου, όπου η Στεφανία Μουρελάτου και οι συνεργάτες της, συντόνιζαν τη δημοσιογραφική κάλυψη,και δεκάδες δημοσιογράφοι μετέδιδαν στιγμιότυπα από τις συνεδριακές εργασίες, πέρασαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του προεδρείου του συνεδρίου , δημοσιογράφος και ο ίδιος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Σαλαγιάννης, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Πάντως, πολιτικά δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος την ικανοποίηση που υπήρξε από τη Χαριλάου Τρικούπη όταν ακούστηκε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα στον χαιρετισμό του ( μαγνητοσκοπημένο μήνυμα) να λέει ότι «Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου». Κάποιοι ευχαριστήθηκαν , εντάσσοντάς την στην εσωτερική πολιτική σκηνή, σαν μια “πράσινη” ρελάνς απέναντι στην Κουμουνδούρου, που σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποκτήσει ζωτικό χώρο στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Το συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών , τόνισε ο Αντόνιο Κόστα, και συμπλήρωσε ότι μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Μάλιστα, ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως τη πολιτική δύναμη στην οποία υπολογίζει η Ομάδα Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ώστε όπως είπε, «να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς». Στο συνέδριο παρευρέθηκαν η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία – Πέρεθ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος. Μήνυμα έστειλαν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και Γενικός Γραμματέας του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων που παρευρέθηκαν- γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος , ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης εστίασε μεταξύ άλλων σε όσα ενώνουν ως πολιτική αντίληψη τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ θέλοντας να δείξει ως αποδιοπομπαίο τον ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρθηκε και στα περί πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος προέβαλε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής με έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας, και έθεσε ως στόχος μια προοδευτική κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ως πολλαπλασιαστή των προβλημάτων στη χώρα και από την κρίση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter