ΠΑΣΟΚ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επίκεντρο την τραγωδία- έγκλημα των Τεμπών. Την πρωτοβουλία αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, για τη σιδηροδρομική τραγωδία και την προσπάθεια συγκάλυψης  που βρίσκεται, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή.
Αναλαμβάνει τη θεσμική πρωτοβουλία  για πρόταση δυσπιστίας και καλεί «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Σύμφωαν με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόταση θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.
Οπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης το μεσημέρι της Κυριακής, «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι  ένα διαρκές έγκλημα.
Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57  άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους  και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.
Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία  και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Ηδη η Νέα Αριστερά, με δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Αλέξη Χαρίτση, εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση μομφής.

Και το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας

Αν και διατυπώνοντας πυρά κατά της πολιτικής που ακολούθησε και ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη, ο Περισσός διαμηνύει ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Περισσό, το ΚΚΕ θέτει ως εξής το όλο σκεπτικό της στάσης του απέναντι στην πρόταση Ανδρουλάκη: «Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Ενώ και στα ζητήματα που εμφανίζεται να διαφωνεί, π.χ. νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υιοθετεί τη βασική στρατηγική γραμμή της ΝΔ, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 κι ο εξωραϊσμός της ΕΕ. Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ. Προφανώς τώρα και κάτω από την επίδραση των δημοσκοπήσεων, αναζητά διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα». Για να καταλήξει ο Περισσός: « Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα.

Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει την μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι».

Αφορμή για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής, είναι στοιχεία για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών τα οποία δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής. Ηδη για τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με αλλοίωση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών εμπλεκομένων τη νύχτα του δυστυχήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύει τα ερωτήματα που προκύπτουν. Μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου ζητά απαντήσεις για το «ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ τοποθετήθηκε, σημειώνοντας ότι το δημοσίευμα, «που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του «ανθρώπινου λάθους», παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης». Και το ΚΚΕ προσθέτει: «Τα ερωτήματα για το πως, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πως έφτασαν στα χέρια των «μοντέρ» τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις. Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια
να έρθει στο φως».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter