Πάσχα: Μια βόλτα με τη φαντασία σε ένα ξωκλήσι της Αμοργού (Photos)

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Χωρίς μετακινήσεις, χωρίς ταξίδια, χωρίς πολύ κόσμο γύρω.

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι κολλητοί μακριά με ίσως τη φαντασία να καλπάζει σε άλλες Μεγάλες Εβδομάδες όταν μπορούσαμε…

Με την ευχή του χρόνου «να βγάλουμε τα σπασμένα», εμείς σας βοηθάμε στην ονειροπόληση στα μικρά εκκλησάκια της Αμοργού, όπου ένα δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής είναι ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών στο νησί και ιδιαίτερα στη Χώρα.

Οι εκκλησίες αυτές έχουν στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού, με εξέχουσα θέση την Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε το 1088 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Είναι η προστάτιδα του νησιού, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Από τις τριάντα εκκλησίες της Χώρας, οι περισσότερες σώζουν επιγραφές ανακαινίσεως, όπως ο ναός των Αγίων Πάντων, οι μονόχωρες εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Βορεινά, της Αγίας Θεοδοσίας κοντά στην Απάνω Λόζα και, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κεράς Λεούσας, του Αγίου Θαλελαίου, του Αγίου Θωμά και του Σταυρού και άλλες.

Στις μεγάλες εκκλησίες , στην Μητρόπολη, στο Μετόχι του Χριστού, στους Αγίους Πάντες, αλλά και σε μικρότερους ιδιόκτητους ναούς, όπως στην Ζωοδόχο Πηγή, στην Αγία Παρασκευή κ.λ.π, βρίσκονται οι καλύτερα διατηρημένες εικόνες. 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.