Πασχάλης Τσαρούχας: «Η διαδικασία προχωράει με σεβασμό για τα μέλη μας»

Πασχάλης Τσαρούχας: «Η διαδικασία προχωράει με σεβασμό για τα μέλη μας»

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας μιλάει για τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες 

Καθώς οι καταγγελίες για παρενόχληση στο θέατρο διαδέχονται η μία την άλλη και η φημολογία φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης πρωταγωνιστές της σκηνής αλλά και πιέσεις που ασκούνται από πολιτικά πρόσωπα, αναζητήσαμε τον πρόεδρο του νεοσυσταθέντος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλη Τσαρούχα προκειμένου να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχουν καταγγελίες που εμπλέκουν πρόσωπα σε κομβικές θέσεις στον χώρο του θεάτρου.

Εχετε εικόνα για το πόσες καταγγελίες έχουν φτάσει αυτήν τη στιγμή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο; Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί δεκάδες ονόματα, ακόμη και ανθρώπων που βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις.

Οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να πω πόσες ακριβώς είναι και ποια πρόσωπα αφορούν. Εχω παραλάβει τους φακέλους και έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία. Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάγνωση των υποθέσεων και στη συνέχεια ορισμό εισηγητών για την καθεμία ξεχωριστά και την εξέταση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων.

Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης;

Αυτήν τη στιγμή δεν το γνωρίζω. Μια καταγγελία που φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φτάσει και στο δικαστήριο. Ο ρόλος μας είναι να εξετάσουμε τις υποθέσεις εντός του σωματείου για καταγγελίες που αφορούν τα μέλη μας. Εμείς δεν υποκαθιστούμε το νομικό κομμάτι, δεν είναι αυτή η δουλειά που μας έχει ανατεθεί.

Πιστεύετε ότι η καταγγελία που έγινε δημόσια από τη Ζέτα Δούκα άνοιξε τον δρόμο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον χώρο του πολιτισμού;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Αυτές οι υποθέσεις όμως άνοιξαν τα μάτια σε όλη την κοινωνία και βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν να αποκαλύπτονται πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και παρενόχλησης και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Οταν ανοίγει μια πληγή μπορεί να είναι και για καλό, το ζήτημα όμως είναι να σκεφτούμε πόσο ώριμα θα φερθούμε εμείς μέσα στο σωματείο, αλλά και η κοινωνία συνολικά, ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη συγκυρία.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από ηθοποιούς του θεάτρου με καταγγελίες και υπόνοιες για μεγάλα ονόματα. Εσείς ποιον δρόμο προτείνετε στα μέλη του σωματείου;

Εχουμε προτείνει σε όλα μας τα μέλη να καταθέτουν τις καταγγελίες εγγράφως στο σωματείο ή αν θεωρούν ότι κάποια υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη να απευθύνονται εκεί. Οταν κάποιος ρίχνει ανώνυμα ή επώνυμα μια «χειροβομβίδα» στα social media είναι σίγουρα προσωπική απόφαση και δεν μπορούμε να επέμβουμε, ωστόσο προτείνουμε την οδό του σωματείου και της Δικαιοσύνης, γιατί με αυτό τον τρόπο η διαδικασία αποκτάει μεγαλύτερο βάρος και αξία· είναι ο μόνος δρόμος που θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Γνωρίζετε ποια θα είναι η συνέχεια στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη μετά τις δημόσιες καταγγελίες από τρεις γυναίκες ηθοποιούς;

Ως πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν μπορώ να μιλήσω αυτήν τη στιγμή για συγκεκριμένα πρόσωπα. Γνωρίζουμε πράγματα, τα οποία όμως δεν είναι ανακοινώσιμα σε αυτήν τη φάση.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποκαλύψεις και για άλλα γνωστά πρόσωπα;

Από την πλευρά μας δεν θα υπάρξουν δημοσιοποιήσεις και διαρροές παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία. Τότε θα ανακοινωθούν όλες οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου με ένα σκεπτικό που θα τις συνοδεύει. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως αυτή η επίπονη διαδικασία προχωράει με απόλυτο σεβασμό, αγάπη και συμπαράσταση για τα μέλη μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η θέση μας.

Με το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει κάποια επικοινωνία;

Με το Πειθαρχικό Συμβούλιο σε αυτήν τη φάση δεν έχει καμία επικοινωνία το υπουργείο. Υποθέτω όμως ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter