Πατρινή οργή για την κατάργηση της Νομικής

Πατρινή οργή για την κατάργηση της Νομικής

Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση Κεραμέως που κλείνει το μάτι σε… κολεγιές με σχολές από το εξωτερικό. 

Χρειάζεται τέταρτη Νομική με τόσες χιλιάδες άνεργους δικηγόρους; Ιδού η απορία! Και παράλληλα το «συγκλονιστικό» επιχείρημα της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει τη Νομική Σχολή της Πάτρας, που ιδρύθηκε με νόμο του κράτους το 2019 και επρόκειτο να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ο αντίλογος στο «επιχείρημα»-απορία της υπουργού θα μπορούσε, βεβαίως, να είναι τι… τους θέλουμε τόσους φιλόλογους, γιατρούς και μηχανικούς με τόση ανεργία! Ασε που για τους μηχανικούς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η κ. Κεραμέως, πάντως, επιμένει ότι οι Πατρινοί δεν πρέπει να το πάρουν προσωπικά, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά την Πάτρα αφού «θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας», ενώ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται για κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος εφόσον το τμήμα επρόκειτο να λειτουργήσει το 2020. Με τη διαφορά ότι η Νομική Σχολή Πάτρας –και μάλιστα μαζί με άλλες τρεις σχολές (Γεωπονικών Επιστημών, Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας και Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)– ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τον νόμο 4610/19, αρ. ΦΕΚ 70/7.5.2019. Και όπως υποστηρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα, μόνο με νέο νόμο μπορεί να καταργηθεί!

Η ΝΔ πάντως ήταν εξαρχής αντίθετη, προτού ακόμη γίνει κυβέρνηση, αφού διά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα. Μάλιστα ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι «η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ακυρώσει την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη νομική σχολή».

Γιατί τόση πρεμούρα, ειδικά για τη Νομική της Πάτρας και τους… άνεργους δικηγόρους; Απλούστατο! Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας, μπορεί να «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ωστόσο θα μελετηθεί «συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων». Σημειωτέον ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα ιδιωτικά κολέγια στη χώρα που παρέχουν πτυχίο νομικής ξένων πανεπιστημίων, κυρίως γαλλικών, με τη μέθοδο του franchise…

Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μιλώντας στο Documento ανέφερε ότι η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα αποτελεί αίτημα που ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο από το 1983! «Σύσσωμη η κοινωνία, μαζί με το πανεπιστήμιο, ζητούσε ίδρυσηΝομικής, καθώς πρόκειται για σχολή που ολοκληρώνει ένα πανεπιστήμιο», όπως μας είπε. Και διευκρίνισε ότι το αίτημα έγινε πιο «σταθερό» το 2002, οπότε έγινε μελέτη σκοπιμότητας από επιτροπή πανεπιστημιακών και σχετική εισήγηση στη σύγκλητο του πανεπιστημίου, η οποία απέρριψε το αίτημα τότε κρίνοντας ότι δεν ήταν ώριμο ακόμη. «Στις αρχές του 2017 επανήλθε από τη δική μας πρυτανεία» πρόσθεσε η κ. Κυριαζοπούλου, «οπότε πέρασε το θέμα από τη σύγκλητο, έγινε μελέτη σκοπιμότητας και ιδρύθηκε με νόμο το 2019».

Η πρύτανης επέμεινε στο θέμα της ίδρυσης με νόμο της Νομικής Πατρών, απαντώντας στο σχετικό επιχείρημα της υπουργού Παιδείας: «Πρόκειται για σχολή που έχει ιδρυθεί με νόμο και χρειάζεται καινούργιος νόμος για να καταργηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι έχει οριστεί μάλιστα σε ΦΕΚ η εννεαμελής επιτροπή που θα έφτιαχνε το πρόγραμμα σπουδών. «Απλώς η σύγκλητος είχε αποφασίσει να λειτουργήσει η σχολή από το 2020, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι» εξήγησε και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Είναι πολιτική επιλογή η κατάργηση της σχολής –αυτό το καταλαβαίνω– αλλά δεν γίνεται να λέει η υπουργός ότι δεν έχει ιδρυθεί»!

Τόνισε μάλιστα πως έχουμε περίπου 350 πτυχιούχους από το εξωτερικό, έχουμε δύο κολέγια στην Αθήνα που συνεργάζονται με τη Γαλλία και παρέχουν πτυχίο νομικής και τώρα, δήλωσε με νόημα, «μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρα», κατέληξε, «με το… μικρό μου το μυαλό τι να υποθέσω;»! Όσο για το επιχείρημα της υπουργού περί ανεργίας και πληθωρισμού δικηγόρων, η πρύτανης επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο «παρέχει γνώση και παιδεία, όχι επαγγελματικό δικαίωμα». Καλό είναι βέβαια να τα συνδυάζει όλα, αλλά εν πάση περιπτώσει αναρωτήθηκε, «θα πούμε στα νέα παιδιά να μη σπουδάσει κανένα ή θα τα στείλουμε όλα στο εξωτερικό;».

Η κ. Κυριαζοπούλου απάντησε επίσης στα προερχόμενα από τη ΝΔ σχόλια ότι η ίδρυση της Νομικής Πατρών αποτελεί «προεκλογικό δώρο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νομική, για την ιστορία», όπως μας είπε, «άρχισε να διεκδικείται από το 1966, δηλαδή δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών!». Και θυμήθηκε, ως γιατρός που είναι και η ίδια, ανάλογες περιπτώσεις που υπήρξαν στο παρελθόν: «Είμαι πολλά χρόνια εδώ και θυμάμαι την ίδρυση της Ιατρικής στην Πάτρα το 1981, για την οποία υπήρχε αντίδραση και από γιατρούς της πόλης και από την Αθήνα. Σκεφτείτε πώς θα ήταν σήμερα η πόλη χωρίς Ιατρική και χωρίς πανεπιστημιακό νοσοκομείο». Η σύγκλητος πάντως έχει αποφασίσει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση της νομικής σχολής και συνεχίζει να πραγματοποιεί συναντήσεις και συντονισμένες δράσεις τόσο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας όσο και με τοπικούς φορείς. 

Κοινή αντίδραση από νυν και επόμενο περιφερειάρχη 

Εν τω μεταξύ, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για την κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών, που εισηγήθηκε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνεδρίασε την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε στο Documento ότι θεωρεί την ίδρυση της Νομικής Σχολής Πατρών «μεγάλη κατάκτηση για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για την ανώτατη εκπαίδευση συνολικά». Και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια είναι κάθετα αντίθετη με την κατάργηση της νεοϊδρυθείσας σχολής της Νομικής.

Ο κ. Κατσιφάρας, εκπροσωπώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της και να συμπεριλάβει, μάλιστα, τη Νομική της Πάτρας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων για το έτος 2020! «Θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, με τον νυν και τον επόμενο περιφερειάρχη, αλλά και με φορείς της πόλης», όπως μας είπε, «για να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τη συνέχιση της λειτουργίας της σχολής». Επισήμανε χαρακτηριστικά, απαντώντας και εκείνος στις σχετικές δηλώσεις της κ. Κεραμέως: «Για το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχολή έχει ήδη ιδρυθεί!». Χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» τυχόν κατάργησή της και μας ενημέρωσε ότι η περιφέρεια «αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση των κτιριακών υποδομών στις νεοϊδρυθείσες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών» –τη Νομική Πάτρας, τη Γεωπονική Αιτωλοακαρνανίας και τα ΤΕΦΑΑ Ηλείας– απαντώντας έτσι και σε όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα του κόστους για το κράτος λόγω της λειτουργίας της σχολής.

Μάλιστα και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ταχθεί κατά της υπουργικής πρόθεσης να καταργηθεί η Νομική Πάτρας. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι δεν πείθεται από τα επιχειρήματα που αφορούν την ανεργία του κλάδου, επισημαίνοντας πως ως δικηγόρος και ο ίδιος και μάλιστα απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στην προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας της Νομικής Πάτρας από την Κομοτηνή, που φοβάται υποβάθμιση και αποψίλωση) δεν συμφωνεί με αυτήν τη λογική.

Αντίθετοι όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι πλην Πάτρας

Πρωτοβουλίες για να μην ισχύσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας έχει αναλάβει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την ομόφωνη αντίθεσή του στην απόφαση της υπουργού Παιδείας για κατάργηση της νομικής σχολής στην Πάτρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Ζούπας έχει δηλώσει ότι η Νομική Σχολή της Πάτρας «έχει ιδρυθεί με νόμο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά να καταργηθεί ανώτατη σχολή»!

Με εξαίρεση τον Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας, οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας έχουν ταχθεί κατά της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής. Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας έχει ανακοινώσει δημόσια την αντίθεσή της, μιλώντας για απόφαση «χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα». Μάλιστα, η ίδρυση Νομικής, σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή, προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, «ιδίως της Κομοτηνής για προφανείς λόγους».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας στοDocumento εξήγησε ότι η απόφαση της συντονιστικής είχε ληφθεί με το σκεπτικό ότι η ίδρυση της Νομικής Πάτρας δεν έπρεπε να νομοθετηθεί με τον τρόπο που νομοθετήθηκε, χωρίς διαβούλευση. «Είχαμε ζητήσει συνάντηση δύο φορές από τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αλλά δεν μας δέχτηκε» δήλωσε και διευκρίνισε ότι για τους δικηγορικούς συλλόγους το θέμα συνίσταται στο εξής: «Δεν μπορεί να ιδρύεται μία ακόμη σχολή χωρίς να γίνεται ταυτόχρονα και αύξηση του αριθμού των εισακτέων».

Επισήμανε, όμως, ότι προσωπικά διαφωνεί με το θέμα του πληθωρισμού δικηγόρων που έθεσε η σημερινή υπουργός Παιδείας. «Είναι λαϊκισμός να μιλά κανείς για πληθωρισμό δικηγόρων όταν υπάρχουν τόσα ιδιωτικά κολέγια» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Υπάρχουν δύο νομικές σχολές στην Κρήτη με franchise, δεν μπορεί να καταργείς τη Νομική Πατρών και να μιλάς για πληθωρισμό!».

Ο κ. Βερβεσός δήλωσε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες νομικές σχολές και ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, που συζήτησε διεξοδικά το θέμα την Τρίτη, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας: «Θα της πούμε, θέλεις να καταργήσεις τη Νομική Πάτρας – με τον πληθωρισμό τι θα κάνεις;».

Διαφορετική προσέγγιση από τον Δήμο Πάτρας

Ο Δήμος Πάτρας έχει εκφράσει, μέσω του Ανδρέα Αντωνόπουλου, εκπροσώπου της δημοτικής αρχής, τη θέση ότι «προτεραιότητα είναι τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην ανώτατη εκπαίδευση, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγνώριση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων», καταλήγοντας μάλιστα ότι υπό αυτό το πρίσμα προσεγγίζει ο δήμος της πόλης και την ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα.

Να σημειωθεί ότι πολιτικά στελέχη και φορείς της πόλης έχουν σχολιάσει αρνητικά τη θέση της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για αντίληψη που παραπέμπει στις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ (από το οποίο στηρίζεται ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης) σχετικά με τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Υπέρ όλοι οι φορείς της Αχαΐας

Την αντίθεσή τους στην απόφαση να καταργηθεί η Νομική Σχολή της Πάτρας έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους σχεδόν όλοι οι φορείς του νομού Αχαΐας, μεταξύ των οποίων το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας.

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν επίσης από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, η οποία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι γονείς χάσαμε για μία ακόμη φορά την ελπίδα της μείωσης της οικονομικής αφαίμαξης που υφιστάμεθα προσπαθώντας να στηρίξουμε τα παιδιά μας στις επιλογές τους»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter