Paul Di’Anno: «Νιώθω ότι ξαναζώ έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια»

Paul Di’Anno: «Νιώθω ότι ξαναζώ έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια»

O πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden μιλάει στο documentonews.gr λίγο πριν από τις συναυλίες του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα έχει στο πλευρό του τον Gus G.

Η είδηση ότι εκτός από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο Paul Di’Anno θα δώσει και δεύτερη συναυλία στην Αθήνα, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, πρoτού ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε αίσθηση. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε; Η προ ενός μήνα sold out εμφάνιση του… ανεπιθύμητου για τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών των Iron Maiden Blaze Bayley στο Gagarin απέδειξε ότι ο πυρήνας των fans που λατρεύουν αυτήν την αμφιλεγόμενη –χωρίς τον Bruce Dickinson στα φωνητικά– εποχή της μπάντας είναι πιο ισχυρός από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο πυρήνας των οπαδών που κοιμούνται με τα δύο πρώτα άλμπουμ των Iron Maiden και τις αφίσες του 64χρονου σήμερα Paul Di’Anno πάνω από κεφάλι τους είναι ακόμη πιο ισχυρός, η αυξημένη ζήτηση που οδήγησε στην προσθήκη μιας έξτρα ημερομηνίας δικαιολογείται απόλυτα, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που στην εξίσωση μπήκαν και μερικοί ακόμη παράγοντες που καθιστούν τις επερχόμενες συναυλίες του πρώτου frontman των Iron Maiden ακόμη πιο σημαντικές.

Καταρχάς η περιπέτεια υγείας, το καλό σενάριο της οποίας ήταν να χάσει ο Di’Anno το πόδι του, συσπείρωσε γύρω του τόσο τον απλό κόσμο που ανταποκρίθηκε στον έρανο για τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνταν για να γίνει η επέμβαση. Ολοι αυτοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να θέλουν να τον δουν να ανεβαίνει ξανά στη σκηνή και να παίζει ζωντανά τα δύο άλμπουμ που έγιναν η αφετηρία αυτού που μέχρι σήμερα αποτελεί για πολλούς το μεγαλύτερο συγκρότημα στην ιστορία του heavy metal.

Επικοινωνήσαμε μαζί του λίγες μέρες προτού εμφανιστεί στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2014, έχοντας δίπλα του τον δικό μας Gus G., ο οποίος είναι ένας ακόμη παράγοντας στην εξίσωση που λέγαμε παραπάνω και καθιστά το όλο «πακέτο» πιο ελκυστικό. Η συνέντευξη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου αλλά τελικά έγινε την επόμενη μέρα, αφού τα ραντεβού του Paul με τους γιατρούς είναι συνεχή. Βέβαια το γεγονός ότι την ίδια ώρα διεξαγόταν και το εναρκτήριο παιχνίδι της Αγγλίας στο Μουντιάλ μ’ έβαλε σε σκέψεις, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε γελώντας.

«Οχι, είχα όντως ραντεβού με γιατρούς, αφού εκτός από τις φυσικοθεραπείες ταλαιπωρούμαι και με τα δόντια μου. Ηταν να μη γίνει η αρχή… Η αλήθεια πάντως είναι ότι κατάφερα να δω το παιχνίδι ανάμεσα στα ραντεβού, αφού ξεμπέρδεψα νωρίτερα με τη φυσικοθεραπεία». Η κουβέντα πήγε αυτόματα στα όσα συμβαίνουν στο Κατάρ κι έχουν κάνει πολλούς να γυρίσουν την πλάτη στη διοργάνωση. «Δεν μου αρέσουν καθόλου όλα αυτά που γίνονται, είναι ντροπή τόσοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες για να φτιαχτούν μερικά κωλογήπεδα. Δεν καταπατώνται βέβαια μόνο εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς τα ίδια και χειρότερα έχουμε δει να γίνονται και αλλού. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας έχουμε τις αγαπημένες μας ομάδες και θέλουμε να τις βλέπουμε και να τις υποστηρίζουμε στις μεγάλες διοργανώσεις». Και μπορεί ο Paul Di’Anno εδώ και μερικούς μήνες να βρίσκεται στην Κροατία για την επέμβαση και για το στάδιο της αποκατάστασης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε κάποιο δίλημμα ως προς το ποιον να υποστηρίξει. «Τους είμαι ευγνώμων για ό,τι κάνουν για μένα αλλά η εθνική Αγγλίας είναι πάνω από όλα» είπε γελώντας και ξεκαθάρισε ότι τελικά δεν θα μετακομίσει μόνιμα στο Ζάγκρεμπ, αφού ο γάμος που είχε στα σκαριά με τη νοσοκόμα που τον φρόντιζε όλο αυτό τον καιρό τελικά ναυάγησε. «Το σημαντικό είναι ότι η επέμβαση έγινε, πήγε καλά, έχω ένα ολοκαίνουργιο γόνατο, καινούργια περόνη και τώρα βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας. Αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα σταθώ ξανά στα πόδια μου, έστω και με πατερίτσες στην αρχή». Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του Paul στο αναπηρικό καροτσάκι δεν ταιριάζει με την εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας από τα πρώτα του χρόνια με τους Iron Maiden. Ούτε καν με εκείνη του ανθρώπου που παρά τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του κατάφερνε να κάνει αυτό που αγαπά στα χρόνια που ακολούθησαν. Μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο χτυπημένος από τον διαβήτη. «Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο εφιαλτικά ήταν τα τελευταία επτά χρόνια. Η δε σηψαιμία κόντεψε να με σκοτώσει, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχτώ ότι θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου σε αναπηρικό καροτσάκι, ότι δεν θα ξαναπαίξω ποτέ ζωντανά».

Πλέον, ο Paul Di’Anno αφήνει σιγά σιγά πίσω του όλη αυτήν την εφιαλτική περίοδο και ετοιμάζεται να επιστρέψει σ’ αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Εχει ήδη κάνει μια δωρεάν συναυλία στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο για να ευχαριστήσει όλους εκείνους που του στάθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά και μία εμφάνιση στο Keep It True Festival Rising ΙΙ στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Πλέον ετοιμάζεται για τις συναυλίες στην Ελλάδα χωρίς η μακρόχρονη απουσία από τη σκηνή να του προκαλεί δεύτερες σκέψεις. «Το αντίθετο» τονίζει, «η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα βγω να τραγουδήσω ξανά ήταν που με κράτησε ζωντανό, μαζί φυσικά με τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου και τη φροντίδα των γιατρών. Χάρη σε όλους αυτούς νιώθω ότι ξαναζώ έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια. Εάν έκανα δεύτερες σκέψεις, θα ήταν σαν να ζούσα μια ψεύτικη ζωή, ενώ ξέρω ότι η αληθινή ζωή μου είναι στη σκηνή. Προς το παρόν δεν με απασχολεί αν θα τραγουδάω καθιστός ή όρθιος, με νοιάζει μόνο να τραγουδάω και ας ξεχνάω καμιά φορά τους στίχους (γέλια)».

Στην ερώτηση αν αισθάνεται πως έχει μια δεύτερη ευκαιρία χάρη στους οπαδούς του και τους Iron Maiden που φρόντισαν ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την επέμβαση, ο Paul ήταν ξεκάθαρος: «Τους χρωστάω τα πάντα. Οταν αρρώστησα ήμουν στην Αργεντινή, δεν είχα ασφάλιση και για να μεταφερθώ πίσω στην Αγγλία με ειδική πτήση απαιτήθηκαν πολλά χρήματα. Το ίδιο και για την περίθαλψή μου στην Αγγλία. Οταν χρειάστηκαν χρήματα για την επέμβαση ξεκίνησε η καμπάνια και μετά τη συνάντησή μου με τον Steve Harris πριν από τη συναυλία τους στο Ζάγκρεμπ ήρθε το μάνατζμεντ των Iron Maiden και ζήτησε τις αποδείξεις προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό. Τη μεγαλύτερη συμβολή πάντως την έχει ο κόσμος».

Κλείσαμε την κουβέντα μιλώντας για τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του μετά τους Iron Maiden, για το πόσο έχει αλλάξει σήμερα η μουσική και κυρίως για την έλλειψη άλμπουμ που ύστερα από χρόνια θα θεωρούνται κλασικά. Και όσο να ’ναι η γνώμη του ανθρώπου που έχει τραγουδήσει σε δύο από τα πλέον κλασικά άλμπουμ στην ιστορία του heavy metal και της μουσικής γενικότερα έχει μια βαρύτητα. «Πάντα θα έχω στην καρδιά μου τα άλμπουμ με τους Battlezone, από τα οποία πάντα προσπαθώ να εντάσσω κομμάτια στις συναυλίες μου. Θα θυμάμαι βέβαια και το… ηλίθιο πρώτο μου σόλο άλμπουμ ως Di’Anno, που μπορεί μουσικά να ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά πήγε καλά στην Ιαπωνία, οπότε δεν έχω παράπονο. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη κλασικών άλμπουμ σήμερα νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι βγαίνουν τόσο πολλοί δίσκοι που δεν προλαβαίνουν να γίνουν κλασικοί, αφού τα πάντα είναι διαθέσιμα στις μουσικές πλατφόρμες. Ακόμη και όταν ένα μεγάλο όνομα βγάζει έναν καινούργιο δίσκο ο κόσμος ξεχνάει τον προηγούμενο».

Με τις σκέψεις αυτές ο Paul Di’Anno μπαίνει στο αεροπλάνο και έρχεται στη χώρα μας για τρεις συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα πλαισιωθεί από Ελληνες μουσικούς με προεξάρχοντα φυσικά τον Gus G. «Εχετε πολύ καλούς μουσικούς στην Ελλάδα, όμως ο Gus είναι ένας πραγματικός θρύλος της κιθάρας και το γεγονός ότι θα παίξει μαζί μου στα επερχόμενα live στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά τιμητικό. Είναι φίλος μου, έχουμε βρεθεί πολλές φορές αλλά ποτέ δεν έχουμε παίξει μαζί ζωντανά. Δεν σου κρύβω ότι έχω πολύ άγχος».

Κάπως έτσι θα κλείσει μια ιδιαίτερα… μεϊντενική χρονιά, στην οποία οι Ελληνες οπαδοί είχαν την ευκαιρία να δουν πρώτα τους ίδιους τους Iron Maiden, μετά τον Blaze Bayley και θα ολοκληρωθεί με τον Paul Di’Anno να ξεκινά από τη χώρα μας την προσπάθειά του να ξανασταθεί στα πόδια του, κυριολεκτικά και μουσικά.

INFO

Ο Paul Di’Anno θα εμφανιστεί την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα (Gagarin 205) και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (Principal Club Theater). Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter