Παχύρρευστο στρώμα πετρελαίου από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «πνίγει» ιαπωνικό νησί

Παχύρρευστο στρώμα πετρελαίου από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «πνίγει» ιαπωνικό νησί

Πετρέλαιο βρέθηκε στις ακτές νησιών της νότιας Ιαπωνίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από το ναυαγισμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Sanchi, γνωστοποίησε η ιαπωνική ακτοφυλακή σήμερα.

Δείγματα της παχύρρευστης μάζας που ξεβράστηκε την 8η Φεβρουαρίου στα νησιά Οκινοεράμπου και Γιόρον, στο σύμπλεγμα των νήσων Αμάμι, εξετάστηκαν και πιστεύεται πως προέρχονται από το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε η ακτοφυλακή.

Το Sanchi βυθίστηκε τη 14η Ιανουαρίου, αφού φλεγόταν για πολλά εικοσιτετράωρα μετά τη σύγκρουσή του με κινεζικό φορτηγό πλοίο, την 6η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη δεξαμενόπλοιο τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι σκουρόχρωμες μάζες που ξεβράστηκαν στις ακτές δύο ιαπωνικών νησιών «είναι εξαιρετικά πιθανό να συνδέονται με το συμβάν του δεξαμενόπλοιου Sanchi, λαμβανομένης υπόψη της ομοιότητας του πετρελαίου και του γεγονότος ότι δεν υπήρξε καμιά άλλη ναυτική καταστροφή που να είχε αποτέλεσμα διαρροή πετρελαίου σε οποιαδήποτε κοντινή θαλάσσια περιοχή», εξήγησε αξιωματικός της ιαπωνικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μαύρες, παχύρρευστες μάζες ξεβράστηκαν αρχικά στις ακτές του νησιού Ταρακατζίμα την 28η Ιανουαρίου, κι έκτοτε παρόμοια ευρήματα έγιναν σε ακόμη 21 νησιά της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, τμήμα ενός συμπλέγματος νήσων που συμπεριλαμβάνει τις περιοχές Αμάμι-Οσίμα και Οκινάουα, οι οποίες είναι διάσημες για τις παρθένες παραλίες τους και τα κοραλλιογενή συστήματά τους.

Το δεξαμενόπλοιο, που σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή μετέφερε 110.000 τόνους, ή περίπου 810.000 βαρέλια, εξαιρετικά ελαφρού, εξαιρετικά εύφλεκτου αργού, βυθίστηκε αφού αλλεπάλληλες εκρήξεις εξασθένησαν το κύτος του. Μεγάλο μέρος του καυσίμου πάντως κάηκε.

Τα πτώματα δύο ναυτικών ανασύρθηκαν από το πλοίο ενώ μια τρίτη σορός περισυνελέγη από τη θάλασσα κοντά στο δεξαμενόπλοιο. Τα εναπομείναντα 29 μέλη του πληρώματος του Sanchi θεωρούνται όλα νεκρά.

Τη 17η Ιανουαρίου, η κινεζική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως το ναυάγιο είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο μεγάλες πετρελαιοκηλίδες. Μολαταύτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας θεωρούσε τον Ιανουάριο ότι οι πιθανότητες να φθάσει το πετρέλαιο στις ακτές των ιαπωνικών νησιών ήταν ελάχιστες.

Τα δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν από την 29η Ιανουαρίου ως τη 2α Φεβρουαρίου σε 14 θαλάσσιες περιοχές στα ανοικτά της νότιας Ιαπωνίας δεν επέτρεψαν να εντοπιστεί μόλυνση από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο, διαβεβαίωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter