Παυλόπουλος: Το Σύνταγμα υπερέχει του Ευρωπαϊκού Δικτύου

Παυλόπουλος: Το Σύνταγμα υπερέχει του Ευρωπαϊκού Δικτύου

Είναι «μεγάλο λάθος», να θέτουν ορισμένοι «εν αμφιβόλω» την υπεροχή του Συντάγματος έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαίου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό θα ισχύει όπως είπε, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο.

«Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος, όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις γενικές αρχές οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην ελληνική έννομη τάξη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ως προς τον «σκεπτικισμό» που ορισμένοι εκφράζουν σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ Συντάγματος και ευρωπαϊκού δικαίου, επισημαίνεται τούτο: Είναι λάθος, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, να επιχειρούν μια τέτοια σύγκριση και να θέτουν εν αμφιβόλω την υπεροχή του Συντάγματος».

«Έχοντας προς το παρόν, δύο παράλληλες έννομες τάξεις – εκείνη των κρατών-μελών και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με βάση την κοινή νομική λογική, οφείλουμε να δεχθούμε πως η άποψη των ευρωπαϊκών οργάνων, και ιδίως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), κατά την οποία θεμέλιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, ουδόλως επιδρά στην υποχρέωση που έχουν τα όργανα των κρατών-μελών να θέτουν ως αντίστοιχο θεμέλιο των επιμέρους έννομων τάξεων το Σύνταγμά τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter