Παύλος Γερουλάνος: «Ναι στη συνεργασία, όχι στη συναλλαγή»

Παύλος Γερουλάνος: «Ναι στη συνεργασία, όχι στη συναλλαγή»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος μίλησε στο Documento για το όραμα και τις προτεραιότητές του για την Αθήνα. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των συνυποψηφίων του αλλά και των εν ενεργεία αυτοδιοικητικών παραγόντων ο ίδιος τάσσεται υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σχεδιάζετε να κάνετε;

Προτεραιότητα είναι αυτά που θέλουν οι δημότες. H ασφάλεια, η αίσθηση της εγκατάλειψης που επικρατεί σε όλη την πόλη καθώς και το γεγονός ότι ο δήμος δεν ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτά που ζητούν οι πολίτες. Αυτά όμως είναι τρία γενικά θέματα. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει αύριο το πρωί και να φανεί στην πόλη είναι να αλλάξουμε τις δομές του δήμου ώστε να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα αλλά κυρίως να κάνουμε υιοθεσίες δημόσιων χώρων. Εχουμε προτείνει να ενωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες για το πράσινο, τα τεχνικά έργα και την καθαριότητα σε ομάδες κρούσης, οι οποίες θα μπορούν να παραδίδουν τον χώρο όπως πρέπει και μετά με τις υιοθεσίες να τον διατηρούν σε καλή κατάσταση. Υπολογίζουμε ότι μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες μπορούμε να αναμορφώσουμε περίπου 100-150 σημεία στην πόλη.

Αυτό που εισπράττετε από τους δημότες ως βασικό τους πρόβλημα είναι η ασφάλεια ή η εικόνα της πόλης;

Είναι και τα δύο μαζί. Ο δήμος μπορεί να κάνει μια συνεργασία με την αστυνομία ούτως ώστε να παίρνει σοβαρά ο κόσμος τη δημοτική αστυνομία. Τα περισσότερα φαινόμενα που βλέπουμε στον δρόμο αφορούν παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν οδηγούν αναγκαστικά σε έγκλημα, αλλά δημιουργούν νέες ανασφάλειες. Αρα εκεί η δημοτική αστυνομία μπορεί να βοηθήσει πολύ. Το δεύτερο είναι ο φωτισμός, γιατί οι σκοτεινές γειτονιές είναι ό,τι χειρότερο και σε αυτές συγκεντρώνεται η ανομία. Και το τρίτο είναι να δώσουμε κίνητρα ώστε να βγει ο πολιτισμός στον δρόμο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα Εξάρχεια;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα Εξάρχεια έχουν καταληφθεί από το έγκλημα και το μαύρο χρήμα. Εκεί κινούνται τουλάχιστον τρεις τέσσερις διαφορετικές ροές μαύρου χρήματος, οι οποίες έχουν να κάνουν με το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και εμπορευμάτων-μαϊμού. Αυτές οι ροές μαύρου χρήματος κρατούν τα Εξάρχεια υπό ομηρία.

Για να χτυπήσεις όμως αυτού του είδους το έγκλημα πρέπει να κάνεις αυτό που λένε «κυνήγα το χρήμα»! Πρέπει δηλαδή να μπει στα Εξάρχεια ο οικονομικός εισαγγελέας –εδώ απαιτείται οπωσδήποτε συντονισμός από το γραφείο του πρωθυπουργού– ούτως ώστε να αφαιρεθεί αυτή η δύναμη από τους παραβάτες προκειμένου μετά μαζί με τους κατοίκους να σχεδιάσεις την επόμενη ημέρα των Εξαρχείων. Γι’ αυτό εμείς πρεσβεύουμε τα συμβούλια γειτονιάς.

Ο νόμος της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις.

Υπάρχουν δύο δρόμοι στους οποίους οδηγεί η απλή αναλογική: ο ένας είναι ο δρόμος του παραδείσου που είναι η συνεργασία. Και ο άλλος είναι ο δρόμος της κολάσεως που είναι η συναλλαγή. Η συνεργασία τι σημαίνει; Οτι βάζουμε έναν στόχο και όποιος είναι στο δημοτικό συμβούλιο και έχει μία δεξιότητα που μπορεί να προσφέρει προς τον κοινό στόχο βοηθάει προς τα εκεί.

Η συναλλαγή γίνεται όταν δεν μπορείς να έρθεις σε συνεννόηση και αρχίζουν τα «πάρε εσύ την τάδε υπηρεσία, να πάρω εγώ την καθαριότητα, να κάνουμε φέουδα». Και διαχειριζόμαστε τα φέουδα χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτό είναι πραγματικά το καταστροφικό σενάριο!

Σίγουρα τα πρώτα βήματα της απλής αναλογικής θα είναι δύσκολα διότι πηγαίνουμε σε καινούργιο σύστημα. Ομως είναι σύστημα πολύ πιο δημοκρατικό που εάν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι λάθος ότι ο κ. Μπακογιάννης παραμένει περιφερειάρχης;

Ναι, είναι λάθος. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να κάνεις και τις δύο δουλειές σωστά. Και επίσης, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς μια θέση για την άλλη. Οταν δηλαδή βλέπει κανείς διαφημιστικά για τη Στερεά Ελλάδα στην Αθήνα αναρωτιέται: «Τώρα αυτό το κάνεις επειδή πραγματικά προωθείς τη Στερεά Ελλάδα ή το κάνεις για να πεις ότι έκανες σοβαρό έργο στη Στερεά Ελλάδα και να βγεις δήμαρχος στην Αθήνα;». Και μόνο ότι υπάρχει αυτό στο μυαλό των ανθρώπων είναι κακό και για τον ίδιο…

Σας στηρίζει το ΚΙΝΑΛ και προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρότι είστε ανεξάρτητος υποψήφιος. Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί μια στρατηγική,που πράγματι θα το μετατρέψει στην «έκπληξη των εκλογών», όπως υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά;

Η μόνη στρατηγική που πιστεύω ότι λειτουργεί στον χώρο είναι η καταγραφή των θέσεων για την Ελλάδα του μέλλοντος Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Τίποτε άλλο δεν λειτουργεί!

Είχα πει και παλαιότερα ότι οι μεταγραφές στελεχών δεν είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Το αν θα είναι μαζί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν λέει τίποτε στον Ελληνα αν οι θέσεις δεν έχουν καταγραφεί και δεν ξέρεις τι είναι αυτό που πρεσβεύουν. Εγώ πάντα πίστευα στις θέσεις. Βλέπω τώρα –και το θεωρώ επίσης λάθος– ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει μια κεντροαριστερά πάλι με μεταγραφή στελεχών. Και αναρωτιέμαι: «Μα καλά, δεν μάθατε τίποτε;».

Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά για τις θέσεις –και δεν έχει γίνει σήμερα από κανέναν– τότε το εγχείρημα δεν μπορεί να πάει πουθενά και θα βλέπεις τη συνέχεια της συντηρητικοποίησης της Ελλάδας όπως και της Ευρώπης.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter