Παύλος Πολάκης: «Εγώ έβαλα υποθήκη το σπίτι μου και όχι τα σπίτια των Ελλήνων»

Παύλος Πολάκης: «Εγώ έβαλα υποθήκη το σπίτι μου και όχι τα σπίτια των Ελλήνων»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι το πρόσωπο των ημερών λόγω του κουρνιαχτού που σηκώθηκε με το δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ που έλαβε αλλά και εξαιτίας του τηλεφωνήματός του στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα.

-Δηλώσατε πως ούτε ηχογραφήσατε ούτε απειλήσατε τον Γ. Στουρνάρα κατά την επίμαχη συνομιλία. Τι θέλατε να επιτύχετε με αυτό το τηλεφώνημα;

Το προφανές… Υπέστην έναν κανιβαλισμό από τα ΜΜΕ για τρεις μέρες. Απάντησα με επίσημη και δημόσια ανακοίνωση. Η Τράπεζα Αττικής έβγαλε δελτίο Τύπου και είπε ότι το δάνειο δόθηκε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και εγγυήσεις. Υστερα από αυτό το δελτίο Τύπου, η Τράπεζα της Ελλάδος –με απίστευτη ταχύτητα– γνωστοποιεί ότι θα ελέγξει το δάνειο, διαμορφώνοντας μια εικόνα ότι υπάρχουν υποψίες παρανομίας. Οταν τηλεφώνησα στον Γ. Στουρνάρα το δάνειο είχε κριθεί νόμιμο με τη σφραγίδα της ΤτΕ, αλλά το γεγονός δεν είχε κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ. Μάλλον περίμεναν να τελειώσουν τα δελτία ειδήσεων… Με την ευκαιρία, θέλω να σας πω ότι για την υπόθεση αυτή έλαβα και ένα μήνυμα από έναν άνθρωπο που δεν γνώριζα. Τον πιστοποιημένο από την ΕΕ εκτιμητή – μηχανικό της Τράπεζας Αττικής που έκανε την εκτίμηση του σπιτιού μου για το δάνειο που πήρα και ο οποίος εν ολίγοις με ευχαρίστησε γιατί ήταν η πρώτη φορά που έκανε εσωτερική αυτοψία χωρίς να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πήρα λοιπόν τον κ. Στουρνάρα για να του πω ότι πολύ καλά κάνει και ελέγχει το δάνειό μου γιατί είμαι δημόσιο πρόσωπο, αλλά την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα πρέπει να δείξει και για μια σειρά από άλλα δάνεια που είναι μέρος των δανείων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Λόγου χάρη ο δανεισμός των κομμάτων και τα δάνεια ύψους 33 εκατ. ευρώ του «Πρώτου Θέματος», τα οποία είναι «κόκκινα» και απαιτητά από το 2017 αλλά δεν κάνει κανένας τίποτε. Εγώ γι’ αυτό το δάνειο έβαλα υποθήκη το σπίτι μου, αλλά αυτοί έβαλαν υποθήκη τα σπίτια όλων των Ελλήνων και οδήγησαν τις τράπεζες σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Γι’ αυτό και του είπα ότι στο πλαίσιο του ανεξάρτητου και θεσμικού του ρόλου θα πρέπει να ελέγξει και όλα αυτά τα δάνεια, γιατί αλλιώς δίνει την εικόνα ότι αποτελεί οργανικό στοιχείο της επίθεσης εναντίον μου. Δεν χρειαζόταν να ηχογραφήσω τίποτε. Η κουβέντα κράτησε τρία έως τέσσερα λεπτά. Και για να μιλάμε ειλικρινά, είναι προφανές ότι επειδή είμαι από τους ανθρώπους που έχουν αναδείξει τόσο τις δικές του ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis όσο και τις ευθύνες της συζύγου του για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιεί το θεσμικό κύρος που του δίνει η ιδιότητά του για να με πλήξει. Και επειδή είμαι από τους ανθρώπους που απαντούν και δεν φοβάμαι κανέναν τους, γι’ αυτό και του τηλεφώνησα.

-Οταν του ζητήσατε να πράξει αναλόγως για τον σκανδαλώδη δανεισμό των προηγούμενων ετών τι απάντησε;

Μου απάντησε ότι εκείνος μπορεί να ελέγξει την Τράπεζα Αττικής, αλλά οι άλλες τράπεζες είναι συστημικές και πως εκεί πρέπει να παρέμβει ο SSM (σ.σ.: Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ευρωζώνης). Ψέματα. Σαφώς και μπορεί ζητώντας από τον SSM να ελέγξει τις συστημικές τράπεζες.

-Γνωρίζετε αν έχει καταθέσει τέτοια αιτήματα προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό;

Δεν νομίζω ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη κανενός πολίτη της χώρας. Και για να ολοκληρώσω αυτό που έλεγα, του απάντησα ρωτώντας τον αν ο μόνος ρόλος του αρχιτραπεζίτη της χώρας είναι να ελέγχει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας και την Τράπεζα Αττικής και όχι τα δάνεια που χρεοκόπησαν την χώρα…

-Πριν από το τηλεφώνημα στον διοικητή της ΤτΕ είχε προηγηθεί το δημοσίευμα για το καταναλωτικό-στεγαστικό δάνειό σας ύψους 100.000 ευρώ. Γενικότερα κάθε σας κίνηση και δήλωση βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Γιατί;

Εδώ και τρία χρόνια εκτός από την τεράστια δουλειά του υπουργείο Υγείας για την ανάταξη του διαλυμένου δημόσιου συστήματος υγείας που μας παρέδωσαν, έχω συμβάλει προκειμένου πτυχές της κλοπής του δημόσιου πλούτου μέσω της υγείας να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αιτία. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας που χρώσταγε περίπου 930 εκατ. ευρώ και φέτος έχει 300 εκατ. ευρώ θετικό ταμειακό πλεόνασμα. Παραλάβαμε ένα σύστημα που είχε αποστελεχωθεί και σε τρία χρόνια έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι και είναι στα σκαριά να αναλάβουν άλλοι 5.500. Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για το τι θα γίνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια ύστερα από συνεννόηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επιπλέον έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών και αντικατάστασης εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα από δικούς μας πόρους, από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, από πόρους ΕΣΠΑ και των περιφερειών. Το κόστος του ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις που δεν είναι και όλες όσες έχουν υλοποιηθεί, ξέραμε ότι ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα ήταν το μαύρο χρήμα στον χώρο της υγείας. Εχω πει πολλές φορές ότι τα 340 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους της χώρας είναι τα 150 δισ. των εξοπλισμών, τα 100 δισ. των δημόσιων έργων και τα 85 δισ. στον χώρο της υγείας, τα οποία είναι μαύρο χρήμα που προήλθε από υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Εγώ, λοιπόν, έχω στείλει στον εισαγγελέα εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες που περιγράφουν αυτά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας με στοιχεία και αποδείξεις. Από το σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και από τη μη διαπραγμάτευση των ασφαλιστικών ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την τιμή των φαρμάκων μέχρι το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και το σκάνδαλο Novartis. Είναι «παντρεμένες» οι δύο τελευταίες υποθέσεις. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Οταν το ΚΕΕΛΠΝΟ συνάντησε τη Novartis». Και βέβαια οι κεφαλές αυτών των περιπτώσεων αγγίζουν πολιτικά πρόσωπα. Να ξέρετε ότι οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις καλλιεργούν το έδαφος για να ανθίσει η διαφθορά. Με τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις. Το σύστημα λοιπόν που ταΐστηκε χοντρά από το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξαιτίας του οποίου διακινήθηκε μαύρο πολιτικό χρήμα μέσα από ΜΜΕ με έχει απέναντι.

-Το δάνειο γιατί το λάβατε;

Το δάνειο το πήρα γιατί ζορίζομαι. Γιατί σήμερα βγάζω λιγότερα χρήματα από όσα έβγαζα ως γιατρός – χειρούργος και πριν από το 2010. Οπως κάθε άνθρωπος που έχει κάποιες ανάγκες και οι οποίες πρέπει να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα, ζήτησα και πήρα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες αυτό το δάνειο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο ότι ένας που βρίσκεται σε υπουργική θέση ζορίζεται, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα. Οταν είσαι υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να ζεις από τον μισθό που παίρνεις. Ομως σε κάποιες φάσεις της ζωής σου αυτός δεν φτάνει για να καλύψεις κάποιες υποχρεώσεις που είχαν διαμορφωθεί με βάση τα προηγούμενα εισοδήματά σου. Νομίζετε ότι δεν θα μπορούσα να ζητήσω διευκολύνσεις από διάφορους των οποίων η κερδοφορία εξαρτάται και από τις υπουργικές μας αποφάσεις; Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω γιατί οι υπουργικές αποφάσεις που υπογράφω είναι προς όφελος των ανθρώπων και του δημοσίου.

-Δηλώσατε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση της συνομιλίας σας με τον κεντρικό τραπεζίτη έγινε κατά παραγγελία του κεντρικού τραπεζίτη. Εχει τόσο στενές σχέσεις με εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Στουρνάρας;

Μα δεν το είδατε; Εβγαλε την ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος και σε μία δύο ώρες έγινε η εισαγγελική παρέμβαση. Ποιος δεν πιστεύει ότι το παλιό σύστημα της διαπλοκής δεν έχει οργανική σχέση με ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης; Ποιος θεωρεί τυχαίο και λογικό ότι μια σειρά από τεράστια σκάνδαλα, εκ των οποίων κάποια αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν αρχίσει να ερευνώνται ή να εκδικάζονται τώρα; Για παράδειγμα, οι πρώτες διώξεις για το σκάνδαλο Siemens ασκήθηκαν το 2006 και η δίκη άρχισε πριν από λίγα χρόνια…

-Μήπως όλα αυτά συνάδουν με τα λεγόμενα της συζύγου του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία;

Ετσι είναι. Υπάρχει μια σειρά από τομείς που ο σκληρός πυρήνας του αστικού κράτους και της διαπλοκής των προηγούμενων χρόνων κρατά ισχυρά πόστα και εμποδίζει συνειδητά το έργο της κυβέρνησης.

-Θέλω το σχόλιό σας για το εγχείρημα δημοσιογράφου του Σκάι, ο οποίος για να στηλιτεύσει το γεγονός ότι λάβατε δάνειο προσπάθησε να κάνει ανάληψη ποσού αντίστοιχου με το δάνειό σας από ΑΤΜ.

Μου έρχονται στο μυαλό περίεργες εκφράσεις. Νομίζω ότι είναι ο ορισμός της ηλιθιότητας.

-Υπάρχουν σύντροφοί σας, οι οποίοι τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ σας και άλλοι που κράτησαν αποστάσεις ή ακόμη και επέκριναν τη στάση σας. Εχετε κάτι να δηλώσετε επ’ αυτού;

Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για τα πάντα. Συμφωνούμε σε ένα κεντρικό πολιτικό σχέδιο, για το πώς πρέπει να αλλάξει αυτή η χώρα. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας με βάση τη διαδρομή του, τις καταβολές του και τις ιδεολογικές του σταθερές έχει την άποψή του. Θεωρώ πάντως ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στηρίζει στην προσπάθειά μου και με στηρίζει και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

-Δηλαδή, κ. υπουργέ, δεν σας ενόχλησαν οι επικριτικές ή ίσων αποστάσεων δηλώσεις στελεχών του κόμματος για το ενδεχόμενο να έχετε ηχογραφήσει τον διοικητή της ΤτΕ, ενώ ξεκαθαρίσατε ότι ποτέ αυτό δεν έγινε;

Δεν θα κάνω κριτική για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι επιβάλλεται και μια αλλοιωμένη εικόνα από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Δηλαδή, η λάθος πληροφόρηση προκαλεί και λάθος αντίδραση.

-Γιατί τελικά αντιδράτε με τόσο πληθωρικό τρόπο; Είναι ο χαρακτήρας σας; Δεν μπορείτε να λειάνετε τις αντιδράσεις σας; Και υπήρξε στιγμή που να έχετε μετανιώσει γι’ αυτές;

Οχι δεν έχω μετανιώσει και ο λόγος είναι ότι έτσι ζούσα και φερόμουν πάντα. Από μαθητής – φοιτητής, γιατρός στο Κρατικό της Νίκαιας ή στον ιδιωτικό τομέα, δήμαρχος στα Σφακιά μετέπειτα, βουλευτής και υπουργός σήμερα. Εγώ θεωρώ ότι η πολιτική είναι το σχέδιο που συλλαμβάνεις στο μυαλό σου για να αλλάξεις αυτόν τον κόσμο. Για να τον αλλάξεις, λοιπόν, πρέπει η συντριπτική πλειονότητα του λαού να σε καταλαβαίνει. Δεν μπορείς να μιλάς μια γλώσσα που είναι ξένη στην κοινή συνείδηση και στο λαϊκό αίσθημα. Πολύ μεγάλα πράγματα μπορούν να ειπωθούν με απλό τρόπο, γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα. Και δεν καταλαβαίνω τον λόγο αν ένας είναι κλέφτης να μην τον πεις κλέφτη ή να μην πεις κατάμουτρα σε αυτούς που χρέωσαν, κατέκλεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα ότι το έκαναν. Και να το πεις όπως θα το έλεγε ένας απλός άνθρωπος και όχι φτιασιδωμένα και περίτεχνα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter