Παύλος Σιδηρόπουλος: 27/7/1948 – 6/12/1990

Παύλος Σιδηρόπουλος: 27/7/1948 – 6/12/1990

Είναι κάποιοι άνθρωποι που, ενώ δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ προσωπικά τους νιώθεις δικούς σου, δέρμα σου. Έχουν ξενυχτίσει μαζί σου, έχουν φλερτάρει και σε έχουν βοηθήσει να πας λίγο παρακάτω.

Τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου άκουσα πρώτη φορά στην εφηβεία. Ένας φοιτητής που νοίκιαζε απέναντι από το δικό μας στον Κορυδαλλό άκουγε στην διαπασών καθημερινά τους δίσκους του. Από τον «Μπάμπη τον Φλου» και το «Στην Κ.» μέχρι το « “R’n’R στο κρεβάτι”» και το «Να μ΄ αγαπάς» δυο νεραντζιές δρόμος… και κάβλα και αντίδραση πολύ.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1990, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο πρίγκηπας της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής.

Αιτία θανάτου υπερβολική δόση ηρωίνης. Η είδηση γίνεται γνωστή από το ραδιόφωνο και την κριτικό κινηματογράφου Μαρία Παπαδοπούλου, που ήταν φίλη του.
Κόσμος μαζεύεται στην Καλλιδρομίου και ρωτάει αν είναι αλήθεια. Ο Παύλος αν και από αστική οικογένεια είναι δικό τους παιδί.

Δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά, ανιψιός της δημοσιογράφου και πεζογράφου, Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, ποιήτριας και συγγραφέας και πρώτης συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι γονείς του ήθελαν να τον δουν να ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Μαθηματικό του ΑΠΘ, μα με τέτοια πνευματική προίκα πως θα μπορούσε να ξεφύγει.

Το 1969 σχηματίζει με τον Παντελή Δεληγιαννίδη, πρώην κιθαρίστα των Olympians, το μουσικό ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Δύο χρόνια μετά γνωρίζονται με τον Δημήτρη Πουλικάκο και το συγκρότημα Μπουρμπούλια με το οποίο συνεργαζόταν ο Διονύσης Σαββόπουλος και πραγματοποιούν εμφανίσεις στο Κύτταρο.

Σειρά έχει η συνάντηση με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 μέσω του Πουλικάκου αρχίζει μια πολύ ωραία διαδρομή του Σιδηρόπουλου με το συγκρότημα «Σπυριδούλα».

Ο δίσκος τους «ο Μπάμπης ο Φλου» κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το 1979 και περιέχει τα τραγούδια «Που να γυρίζεις», «Μου πες θα φύγω», «Ξέσπασμα», «Οι σοβαροί κλόουν», «Το ΄69 με κάποιο φίλο», «Η ώρα του Stuff» -που έκανε φωνητικά η Δήμητρα Γαλάνη-, «Τω αγνώστω Θεώ» και «Εν κατακλείδι». Πολλοί ρωτούσαν ποιος ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου» αλλά κανείς δεν ήξερε με σιγουριά. Οι πωλήσεις του δεν ξεπέρασαν τις 5.000, όμως σε κάθε live ο κόσμος παραληρούσε.

Είναι η ίδια εποχή που μαζί με άλλους μουσικούς ιδρύουν το συγκρότημα «Εταιρία Καλλιτεχνών»

Τελευταία στάση «Οι Απροσάρμοστοι», ο Οδυσσέας Γαλανάκης, ο Βασίλης Πετρίδης, ο Αλέκος Αράπης κι ο Κυριάκος Δαρίβας , αποτελούσαν τη βασική σύνθεση. Μαζί με τον Παύλο βγάλανε τέσσερις δίσκους το «εν λευκώ», το «zorba the freak», το «χωρίς μακιγιάζ», και τέλος τον δίσκο «άντε και καλή τύχη μάγκες», που κυκλοφόρησε το 1991 μετά τον θάνατο του.

Τα τραγούδια «Αντεργκράουντ με στρας», «Η» και «Ύστατη Στιγμή» λογοκρίνονται. Ο λόγος προτροπή σε ακόλαστες πράξεις και σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το 1990 ένα πρόβλημα με τα αγγεία του παραλύει το αριστερό του χέρι. Η διάγνωση ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος». Εκείνη την εποχή πεθαίνει και η μητέρα του και ο Παύλος διαλύεται. Αρχίζει να πίνει και να αυτοκαταστρέφεται μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ.

Στις 6η Δεκεμβρίου 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.»

Ο Παύλος των Εξαρχείων που αγαπήθηκε από τους ανθρώπους των δρόμων, ο επαναστάτης που δεν άνηκε σε αποστειρωμένα καλούπια και άμα γούσταρε θα τσακωνόταν για τα όμορφα μάτια μιας γυναίκας δεν είναι εδώ.
Η αλήθεια είναι πως έχω μεγάλη περιέργεια για το τι θα έλεγε με όλα αυτά που ζούμε, όπως και να έχει… καλή σου τύχη μάγκα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter