«Παζαρεύουν» την σκληρότητα των μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες

«Παζαρεύουν» την σκληρότητα των μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες

Με τις συνεχείς συσκέψεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήγουν άκαρπες, φαίνεται προγραμματίστηκε νέα συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων την Τρίτη. Κεντρικό ζήτημα και σε αυτή την συνάντηση θα αποτελέσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παρά την υποχώρηση της Κομισιόν σε Ουγγαρία και Σλοβακία, στις οποίες δόθηκε παράταση ως το τέλος του 2024 προκειμένου να πάψουν να προμηθεύονται ρώσικο πετρέλαιο, η επίτευξη μιας από κοινού συμφωνίας αποδεικνύεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Μάλιστα, η Βουδαπέστη έθεσε βέτο την Ε.Ε., σε περίπτωση που η τελευταία προσπαθήσει να επιβάλλει τις επιθυμίες της.

«Η Ουγγαρία δεν θα ψηφίσει (στο Συμβούλιο της Ε.Ε.) υπέρ αυτού του πακέτου, επειδή ο ουγγρικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τον πόλεμο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Βουδαπέστης.

Υπογραμμίζεται πως για την εφαρμογή του πακέτου κυρώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η από κοινού συμφωνία όλων των ευρωπαϊκών χώρων. Η Βουδαπέστη έχει ταχθεί υπέρ μιας πενταετούς παράτασης της απαγόρευσης.

Εκτός από την Ουγγαρία, έντονα αντιδρούν και η Τσεχία με τη Βουλγαρία. Ο αντιπρόεδρος μάλιστα της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ, υπογράμμισε με τρόπο ξεκάθαρο πως η Σόφια δεν θα στηρίξει το πακέτο κυρώσεων, εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αυτές οι αντιδράσεις οδήγησαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επανεξετάσουν την περίπτωση λιγότερο αυστηρών κυρώσεων σε ό, τι αφορά στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ε.Ε. φέρεται διατεθειμένη πλέον να προβεί σε άρση της πρότασης για την επιβολή εμπάργκο στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ωστόσο, ενδεχομένως θα παραμείνει η πρόταση για απαγόρευση ασφάλισης πλοίων που μετακινούν ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αγκάθι για τις εξαγωγές.

Ωστόσο οι Γερμανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως υπό παχύ πέπλο μυστικότητας εξετάζουν το ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters μια αιφνίδια διακοπή προμηθειών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης το οποίο θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών.

Οι σχετικές προετοιμασίες από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών μαρτυρούν την σταδιακή κλιμάκωση κατάστασης συναγερμού αναφορικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία καταγράφουν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να «χαλαρώσει» την εμπορική του σχέση με τη Μόσχα, καθώς θεωρείται ότι συνδράμει στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter