Παζάρια Δημάδη – Bayer για την τιμή της fake δημοσιογραφίας

Παζάρια Δημάδη – Bayer για την τιμή της fake δημοσιογραφίας

«Guardian» και «Columbia Journalism Review» αποκάλυψαν τις υπόγειες επαφές σε μια κρίσιμη περίοδο για την πολυεθνική

«Θα εκτιμούσα αν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να δουλέψω για εσάς ως ανάδοχος έργου μερικής απασχόλησης, ώστε να μπορώ να πληρώνομαι για την επιπλέον εργασία και τον χρόνο που θα ξοδεύω αναπτύσσοντας και παραδίδοντας τα πρότζεκτ μας σε καθημερινή βάση… Εάν μια ξεχωριστή σύμβαση ανάμεσα σε εμένα και την Bayer διά μέσου της προσωπικής μου εταιρείας δεν είναι εφικτή, θα ήθελα να εξετάσετε την ιδέα να αυξήσετε το ετήσιο μπάτζετ της δωρεάς σας ώστε αυτό να αποτελεί μέρος του δικού μου κόστους εκτέλεσης… Θα εκτιμούσα ειλικρινά τη στήριξη που μπορώ να έχω από εσάς όντας ο εκτελεστικός σας βραχίονας όχι μόνο για τα πρότζεκτ μας αλλά και για πολλά άλλα πράγματα για τα οποία μπορώ να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος μέσω του ρόλου μου».

Είναι όσα έχει γράψει σε ηλεκτρονική του επιστολή ο γνωστός για το κωμικοτραγικό «περούκα-gate» Θάνος Δημάδης απευθυνόμενος στα… κεφάλια της Bayer, του γνωστού γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού. Ο Δημάδης ως εκτελεστικός διευθυντής στην αμερικανική Ενωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) φαίνεται να έβγαλε ως πραμάτεια για πούλημα στο παζάρι την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας.

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian» και του αμερικανικού «Columbia Journalism Review» εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον αυτοπαρουσιαζόμενο ως τιμητή της αξιόπιστης και μαχητικής δημοσιογραφίας. Εμφανίζουν τον Δημάδη, όπως δηλώνει επίσημα ο πρόεδρος της FPA Ντέιβιντ Μάικλς, να κάνει δουλειές με την Bayer πίσω από την πλάτη της δημοσιογραφικής ένωσης που υποτίθεται πως εκπροσωπούσε. Παραδίδει γη και ύδωρ στην πολυεθνική προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της μέσω της ένωσης, προσφέροντάς της μεταξύ άλλων ακόμη και τον έλεγχο για το ποιοι δημοσιογράφοι θα βραβεύονται από την FPA. Φυσικά, όπως έχει γράψει στα emails που αντάλλαξε με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Bayer Ρέι Κέρινς και τον αντιπρόεδρο Κρις Λόντερ (το περιεχόμενο των οποίων εντελώς κυνικά δεν αρνείται ο Δημάδης), «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα συγκρουόταν με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer». Ως αντάλλαγμα, η Bayer θα πλήρωνε γενναία την ένωση αλλά και τον ίδιο τον Δημάδη.

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Όπως καταγγέλλει ο Μάικλς, ο Δημάδης είχε σχέδιο να τον ανατρέψει από την προεδρία της FPA για να την αναλάβει ο ίδιος. Όταν είδε ότι δεν μπορεί να το φέρει σε πέρας ίδρυσε τη δική του Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, στην οποία η Bayer δώρισε 50.000 δολάρια. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το γκαλά και ο ρόλος Δημάδη

Στις 8 Νοεμβρίου 2018 η FPA διοργάνωσε ένα φαντασμαγορικό γκαλά στη Νέα Υόρκη για τα 100 χρόνια της. Πίσω από τις ετοιμασίες βρισκόταν και ο Θ. Δημάδης. Τέλη του 2017 με Ιανουάριο 2018 ο Ελληνας δημοσιογράφος είχε αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή σε FPA και FPF (Ιδρυμα Ξένων Ανταποκριτών) και τον Φεβρουάριο είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας. Οπως γράφει το cjr.org, εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της Ενωσης Ντέιβιντ Μάικλς και ο αντιπρόεδρος Ιαν Ουίλιαμς σχεδόν απείχαν από τα καθήκοντά τους για πολύ σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Ετσι το βάρος της διοργάνωσης του γκαλά έπεσε στα χέρια του Δημάδη.

Στις 8 Φεβρουαρίου ο Μάικλς στέλνει email στον Δημάδη και στη Νάνσι Π. Κάμελ, μέλος του συμβουλίου της FPA –ακολούθησε τον Δημάδη στη δική του Ενωση Ξένων Ανταποκριτών (AFC) την οποία ίδρυσε αργότερα– και τους ξεκαθαρίζει ότι η FPA «δεν είναι τμήμα δημόσιων σχέσεων κανενός χορηγού» και δεν πρέπει «ΠΟΤΕ να προτείνει ότι θα προμοτάρει με οποιονδήποτε τρόπο τους στόχους του». «Παρά τις προηγούμενες συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, εξακολουθείτε να το προτείνετε στις επικοινωνίες σας. Υπονομεύετε τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα μας με αυτόν τον τρόπο σκέψης». Η Κάμελ είναι η μόνη που απαντά, λέγοντας στον Μάικλς ότι δεν ρισκάρουν τίποτε.

Τον Μάιο του 2018 ο Μάικλς στέλνει email στους Κέρινς και Λόντερ σχετικά με τη συνέχιση της χορηγίας της Bayer στην ένωση. Εδώ μπαίνει δυναμικά ο Δημάδης που ζητάει να κάνει follow-up της επικοινωνίας. Οι μήνες περνούν με τον Δημάδη να επικοινωνεί τόσο μέσω emails όσο και τηλεφωνικά με τους δυο αξιωματούχος της Bayer. Απαιτεί μάλιστα από τον Μάικλς και την Κάμελ να μην επικοινωνούν εκείνοι μαζί τους επειδή η κατάσταση θα μπερδευόταν. Ο Δημάδης φέρεται, σύμφωνα με την FPA, να είχε και συναντήσεις.

Ζητάει να πληρωθεί έξτρα

Σε email που στέλνει ο Δημάδης στις 16 Ιουνίου 2018 παρουσιάζει την «οραματική προσέγγισή» του στην Bayer αν γινόταν «μέγας χορηγός» του FPF. Τάζει λοιπόν:

• Ο Κρις Λόντερ θα είχε μόνιμη θέση στο συμβούλιο του FPF και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του.

• Η FPA θα λάμβανε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την προώθηση θεμάτων που ενδιέφεραν την Bayer και την ένωση.

• Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων του ιδρύματος και «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα συγκρουόταν με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer».

• Η FPA θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους και «media influencers» σχετικά με θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer και ήταν σχετικά με τους στόχους της, «όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα». «Ολα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή».

Ο Δημάδης βάζει ρήτρα. Αν δεν είναι πια εκτελεστικός διευθυντής στην FPA και στο FPF, τότε η συμφωνία δεν θα ισχύει. Αυτοχαρακτηρίζεται μάλιστα εκτελεστικός βραχίονας της Bayer στην FPA ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι προτάσεις προέρχονται από αυτόν και ο Μάικλς δεν είναι ενήμερος.

Προχωράει όμως και παραπέρα. Στις 25 Ιουνίου ζητά είτε να πληρωθεί ξεχωριστά είτε η Bayer να αυξήσει το ύψος της δωρεάς της στην ένωση ώστε το ποσό αυτό να πηγαίνει στον ίδιο για τις υπηρεσίες του. Τελικά στις 11 Ιουλίου, και αφού ο Δημάδης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FPA, έχει γράψει ότι διαθέτει την έγκριση της ένωσης, o Λόντερ συμφωνεί στο δεύτερο σκέλος. Η επικοινωνία συνεχίζεται και λίγο πριν από το γκαλά ο Δημάδης στέλνει –παραβιάζοντας την εμπιστευτικότητα– μια λίστα 300 δημοσιογράφων «δυνάμει φιλικών» προς την Bayer.

Σχέδιο ανατροπής

Ο Μάικλς κατηγορεί τον Δημάδη ότι έκανε κινήσεις πίσω από την πλάτη του για να τον ανατρέψει και να τον διαδεχτεί. Ο Ελληνας δημοσιογράφος κατηγορούσε για οικονομικές ατασθαλίες τον πρόεδρο, ενώ, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος, τον εκφόβιζε για να παραιτηθεί: «Χωρίς να ντροπιάσω τη μακρά και άψογη φήμη μου». Εταιρεία έλεγξε την ένωση και δεν βρήκε οικονομικές ατασθαλίες, όπως δηλώνει ο Μάικλς, συμπληρώνοντας ότι ο Δημάδης «πείραξε» λίστες, δεδομένα και άλλα πολλά στην προσπάθειά του να γίνει πρόεδρος. Τελικά ο Δημάδης αποχωρεί, όπως και άλλα μέλη, κατηγορώντας για οικονομικές ατασθαλίες τον Μάικλς. Ο τελευταίος καταγγέλλει τον Δημάδη πως είχε έτοιμη προς ίδρυση τη δική του ένωση ανταποκριτών. «Σε 50 χρόνια καριέρας δεν είχα ποτέ εκτεθεί σε τέτοια αντιεπαγγελματική, ανήθικη και επιθετική συμπεριφορά» καταλήγει ο Ντ. Μάικλς.

Γκάρεϊ Γκίλαμ: «Επίθεση στην ελευθεροτυπία»

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος δήλωσε στο Documento: «Οι ενέργειες που περιγράφονται στα emails αποτελούν επίθεση στην ακεραιότητα της δημοσιογραφίας, τον σκοπό και τη σημασία της ελευθεροτυπίας. Το να προσφέρεις σε εταιρείες τον έλεγχο και την επιρροή ενός οργανισμού που στοχεύει στο να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει δημοσιογράφους είναι κάτι που ποτέ δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter