Πεδίο πόλωσης και αυτοθαυμασμού η εκλογή Μαρινάκη για τον Μητσοτάκη

Πεδίο πόλωσης και αυτοθαυμασμού η εκλογή Μαρινάκη για τον Μητσοτάκη

Ως ευκαιρία για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας αντιμετώπισε την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι σε αυτή εξελέγη ο εκλεκτός του, Παύλος Μαρινάκης, μετά από μία μακρά πορεία του στον κομματικό σωλήνα και ως μόνος υποψήφιος. Ομιλία «αποτίμησης» που θύμιζε προεκλογικό λόγο, ακόμα μία επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης και αυτοθαυμασμού, δίχως το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής.

«Προοδευτική είναι η Νέα Δημοκρατία!» έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας την κομματική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα χωρίς την εκλογή νέας επιτροπής και με αναβληθέν το πολυαναμένομενο συνέδριο, για να μεφθεί τις κομματικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με το αποτέλεσμα της σημερινής κομματικής εκδήλωσης να είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες, αφού ο ίδιος πρότεινε τον μοναδικό υποψήφιο και «συνοδοιπόρο» του στα κομματικά όργανα κατά τη διάρκεια της θητείας του, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το βήμα των εσωκομματικών διαδικασιών για να εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση. Στόχος του, επί της ουσίας, να καλύψει την όποια αγωνία και δυσαρέσκεια δημιουργεί στο εσωτερικό του η άλωση που συντελείται στο όνομα της ανανέωσης που ευαγγελίζεται.

«Είναι παράδοξο, μία δύναμη που διαλαλεί πως τάχα είναι προοδευτική, να παραμένει αραχνιασμένη σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Όμηρος συσχετισμών, που συμφωνούνται σε εσωκομματικά υπόγεια. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτή η δημόσια καταστροφολογία την οποία εκτοξεύει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέεται τελικά με την εσωτερική ακινησία και την ατολμία του. Για να μην πω τελικά τη δειλία του απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Γιατί ένας πολιτικός σχηματισμός που επί δυόμισι χρόνια αρνείται να εξετάσει γιατί ηττήθηκε στις κάλπες, και ένας αρχηγός που αποφεύγει να αξιολογηθεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους, δεν μπορούν να χαράξουν νέα ρότα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης, πριν στη συνέχεια θέσει σε αντιπαραβολή το δικό του σχέδιο «ανανέωσης» της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό και την πολιτική ελευθερία με την ένομη τάξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το πολιτικό κείμενο, απόσπασμα της ιδρυτικής μας διακήρυξης θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα. Εμένα πάντως με συνοδεύει καθημερινά στο τιμόνι του κόμματος» είπε καταχειροκροτούμενος από τους καθήμενους στις πρώτες θέσεις, κατά βάσει αξιωματούχους της σημερινής του κυβέρνησης.

«Γιατί μας βοηθά να ενισχύονται οι δομές του και να ανανεώνεται το δυναμικό του, για παράδειγμα το μητρώο στελεχών. Ταυτόχρονα όμως να εμπλουτίζεται και το οπλοστάσιο των ιδεών μας. Ανοίγοντας τα παράθυρα των γραφείων μας σε κάθε θετικό από τα ρεύματα των καιρών. Αλλά ανοίγοντας και τις πόρτες μας σε όποιο πολίτη θέλει να συναντηθεί μαζί μας» πρόσθεσε ακολούθως, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις σε όσους από καιρό έχουν διαβλέψει πως με τον ορισμό του νέου γραμματέα θα πραγματοποιήσει την άλωση του κόμματος από την πλειάδα στελεχών της κυβέρνησής του και ευρύτερα, παρότι μέχρι σήμερα θεωρούνται «μουσαφίρηδες».

«Είναι και αυτή μία ιδρυτική μας κατεύθυνση. Να υπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα, πέρα και πάνω από τις ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, όπως έγραφε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ενώ από την παράδοση, να συντηρούμε μόνο, μόνο όσα αποδείχθηκαν σωστά, βαδίζοντας με τολμηρά βήματα στις νέες συνθήκες» συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, δίνοντας συνεχώς μηνύματα σαφήνειας για τους στόχους της «ανανέωσης» του κόμματος με τους ανθρώπους που απαρτίζουν το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του.

«Προσέξτε! Δεν επαναλαμβάνω λόγια του χθες. Περιγράφω την ουσία, επαναλαμβάνω την ουσία της πολιτικής μας δράσης που διαρκεί και δικαιώνεται ακριβώς επειδή συνεχώς ανανεώνεται. Χάρη σε αυτή μάλιστα διευρύναμε την επιρροή και πέρα των κομματικών μας τειχών, γιατί υποδεχόμαστε υποδεχόμενοι κάθε γόνιμη σκέψη, ουσιαστικά τι κάνουμε; Στερούμε ιδεολογικό οξυγόνο από τους αντιπάλους μας, αφαιρώντας τους διχασμούς, προσθέτουμε συμμάχους. Και δουλεύοντας με σχέδιο φέρνουμε αποτέλεσμα. Πείθουμε έτσι στην πράξη ότι είμαστε πράγματι η παράταξη όλων των Ελλήνων» ανέφερε ακόμα, δίχως να ξεκαθαρίσει εάν αναφέρεται στη διεύρυνση των προηγούμενων ετών με την πλειάδα στελεχών του ΛΑΟΣ και τους οπαδούς τους «Μακεδονομάχους».

«Αφήσαμε πίσω μας την κοινωνική συννεφιά»

Εκτός από τις εσωκομματικές αναφορές με το βλέμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, και την υπεράσπιση του «ανοίγματος» του κόμματος στην αυλή Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε παράλληλα και σε μία άνευ προηγουμένου ωραιοποίηση της κατάστασης, με αναφορές που μοιάζουν με αποτίμηση κυβερνητικού έργου στο τέλος της θητείας μίας κυβέρνησης.

«Γνωρίζετε καλά πως στους 71 μήνες που ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα μας άλλαξε ριζικά πρόσωπο. Αλλά στους 29 από αυτούς που η παράταξη βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλάζει πρόσωπο και η πατρίδα. Η Ελλάδα, άφησε οριστικά πίσω της το ψέμα, την κοινωνική συννεφιά και την οικονομική καθήλωση, κινούμενη πια σε μια τροχιά προόδου. Έχει επανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια, προστατεύοντας τα δικαιώματά της και πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και σε όλα τα διεθνή μέτωπα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, μην διστάζοντας για μία ακόμα φορά να υποπέσει στον αυτοθαυμασμό στον οποίο επιδίδεται διαχρονικά.

Στη συνέχεια δε, σε μια κυνική κρίση ειλικρίνειας, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησής του για το γεγονός πως εν μέσω πανδημίας έχει εξαπολύσει επίθεση σε μία σειρά από μέτωπα με την «καταιγιστική παραγωγή κυβερνητικού έργου».

«Έχω αναφερθεί και πάλι στο παράδοξο της τελευταίας διετίας. Μεγάλη, θα έλεγα συχνά καταιγιστική παραγωγή κυβερνητικού έργου, να αφομοιώνεται γρήγορα ώστε να μην τη συγκρατεί εύκολα η μνήμη. Και αυτός ο ταχύς θα έλεγα πολιτικός μεταβολισμός κάνει πολλούς να νιώθουν πως οι μεγάλες τομές που γίνονται είναι απλές, είναι αυτονόητες. Προτιμούν έτσι τα εμπόδια, τα μεγάλα εμπόδια που συναντά η υπέρβαση προβλημάτων με ηλικία δεκαετιών. Και βέβαια αυξάνουν εύλογα οι προσδοκίες των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, και η ίδια η κυβέρνηση, πολλές φορές αιχμαλωτίζεται από τους ρυθμούς της, υποβαθμίζει την ανάγκη να προβάλει το πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο της δράσης της» ανέφερε, πριν καλέσει το ακροατήριο να αναλάβει την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, σε μία ακόμα έκκληση που μοιάζει προεκλογική.

«Και μερικές φορές ξεχνάμε ότι δεν αρκεί να σχεδιάζουμε, να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε ένα έργο, αλλά οφείλουμε και να το παρουσιάζουμε σωστά στους πολίτες. Να το εξηγούμε αναλυτικά, όπως και όποτε πρέπει, σε όσους και όπου πρέπει. Και ακριβώς εδώ, αναδεικνύεται ο δικός σας ρόλος. Ο ρόλος του κόμματος. Της φωνής μας μέσα στην κοινωνία. Μια φωνή που πρέπει να θυμίζει συνέχεια πως η κυβέρνησή μας δεν ανέλαβε απλά να συνεχίσει, να διορθώσει μία πορεία. Ανέλαβε για να ανατάξει συνολικά τη χώρα. Να λύνει τα προβλήματα του χθες, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα και να διαχειρίζεται ταυτόχρονα πολλές κρίσεις» πρόσθεσε, πριν καταμετρήσει και πάλι το μεταναστευτικό, την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, δίχως ίχνος αυτοκριτικής.

«Η πατρίδα οργανώθηκε και τελικά νίκησε» κραύγασε αντιθέτως, συνεχίζοντας με αναφορές στην ψήφιση του νέου Συντάγματος και Ποινικού Κώδικα, την νομοθεσία για την ψήφο των αποδήμων, τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και το γεγονός πως η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει 250 νέους νόμους «με την παρουσία μου να είναι πολύ συχνή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter