«Πέφτουν κεφάλια» στο Κόσοβο μετά τη σύλληψη και έκδοση στην Τουρκία των 6 Τούρκων υπηκόων (Photos)

«Πέφτουν κεφάλια» στο Κόσοβο μετά τη σύλληψη και έκδοση στην Τουρκία των 6 Τούρκων υπηκόων (Photos)

Η σύλληψη χθές στο Κόσοβο έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, και κυρίως η άμεση έκδοση τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, προκαλούν προβληματισμό για τον ρόλο της ‘Αγκυρας στο Κόσοβο. 

Ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι και ο ΥΠΕΞ Μπετζέτ Πατσόλι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το γεγονός αφού οι συλληφθέντες εκδόθηκαν στην Τουρκία. Ο Ρ. Χαραντινάι έπαυσε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας διότι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι εξέφρασε την ανησυχία του για την συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας. «Τέτοιες ενέργειες όπου δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για την δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται» αναφέρει στη δήλωση του ο Κάντρι Βέσελι. Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από την μυστική αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με την συνοριακή αστυνομία και με την βοήθεια και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» κάτι που, σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει την συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης. Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, ο ‘Αντεμ Βόξι, με δήλωση του στα ΜΜΕ αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους. Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκληση της και την απέλαση/έκδοση τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από την διαδικασία η δικαιοσύνη. Ο ‘Αντεμ Βόξι αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες είχαν νόμιμη άδεια παραμονής ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία που ίσχυε μέχρι το 2023 .

Σύμφωνα με τα μμε στην Πρίστινα, η ‘Αγκυρα εδώ και αρκετό καιρό ζητάει από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απαγορεύσει την λειτουργία των σχολείων Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου, αλλά και η σημερινή δεν έδειξαν την πολιτική προθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα αυτό.

Σήμερα στο Κόσοβο λειτουργούν έξι σχολεία Mehmet Akif του εκπαιδευτικού ιδρύματος Gulistan educational institutions και καλύπτουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσχολική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά φοιτούν κυρίως παιδιά πολιτικών και εύπορων οικογενειών του Κοσόβου. Από ένα τέτοιο γυμνάσιο αποφοίτησε πέρυσι και γιος του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι.

Η ‘Αγκυρα παράλληλα με το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που ελέγχονται από τον ιμάμη Γκιουλέν δημιούργησε και ένα δίκτυο δικών της σχολείων για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελίτ του Κοσόβου. Το 2017 το ίδρυμα Maarif που ελέγχεται από τον Ερντογάν ίδρυσε τα σχολεία “International Maarif Schools of Kosova” που λειτουργούν στην Πρίστινα και την πόλη Πρίζρεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter