Πέφτουν οι «γαλάζιες» μάσκες στην υγεία

Πέφτουν οι «γαλάζιες» μάσκες στην υγεία

Χωρίς οργανωμένο σχέδιο και με αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Το Μαξίμου φόρεσε τη μάσκα του ατομικισμού στο υγειονομικό μέλλον της χώρας. Είναι το «γαλάζιο» προσωπείο που δεν μπορεί να κρύψει με ψιμύθια ότι οι φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την υγεία-εμπόρευμα οδηγούν σε lockdown ζωές ανθρώπων, ιδιαίτερα σε πανδημίες όπως η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτό που σήμερα είναι καλό για την υγεία χθες δεν ήταν ή δεν μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι – δεν ήταν η επιστημονική αβεβαιότητα που έκανε τη μάσκα να πηγαινοέρχεται ως μέσο αποφυγής της διασποράς της νόσου, αλλά τα όρια αντοχής προϋπολογισμών στην Ελλάδα και αλλού και οι δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας τους για κάλυψη του πληθυσμού.

Τα στοιχεία δείχνουν, όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, εκθετική αύξηση της ασθένειας και στη χώρα μας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι κοινός τόπος σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και νοσηλευτικές μονάδες. Το «γαλάζιο» επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεδιπλώνει την πολιτική υγείας της ΝΔ που «μπαλώνει» τα κενά με συμβασιούχους αντί να διορίζει μόνιμο προσωπικό και οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση μονάδες υγείας με κάθε τρόπο και μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα). Και όλα αυτά ενώ η οικονομική κρίση επελαύνει με στρατιές ανέργων και με εργαζόμενους μισού μεροκάματου υπό τους ήχους… εξοδίου εργασιακής τελετής.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ σταυροκοπιέται με βαθιά υπόκλιση στους ιεράρχες, που δεν τους «πιέζει» καν με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πιστούς εντός ναών για να μην την πιέσουν μέρες που είναι. Βέβαια πολλοί θεωρούν ότι θα επεκταθεί αβρόχοις ποσί εντός των εκκλησιών όταν η επόμενη μέρα φέρει τη χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, όπως λένε «γαλάζιες» πληροφορίες και επιστημονικές προτάσεις, εφόσον η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων περάσει κάποιο όριο. Η Ελλάδα εμφανίστηκε αποφασισμένη και άνοιξε από χτες, 1 Αυγούστου, την κρουαζιέρα (λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου).

Φταίνε οι… άδειες των οδηγών

Κυβερνητικοί επιτελείς και υπουργοί κραδαίνουν πρόστιμα σε κλειστά μέρη όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και λεονταρίζουν προς τους επιβάτες, χωρίς να κάνουν τίποτε για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στο μετρό ή στα λεωφορεία. Βεβαίως λένε ότι για το στρίμωγμα ή τις μεγάλες αναμονές φταίνε οι καλοκαιρινές άδειες των οδηγών. Ούτε λόγος όμως για ενίσχυση προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις που ούτως ή άλλως χρειάζονται με ή χωρίς Covid-19. Πάντως και οι βουλευτές φόρεσαν μάσκες στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα υποχρεωτική ορίστηκε η χρήση της στους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό, όπως προβλέπει η απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη και υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Χωρίς σχέδιο, με τεράστιες ελλείψεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει τη ΝΔ για την πρακτική της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης προβάλλοντας ότι κινείται χωρίς οργανωμένο σχέδιο και με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ανέδειξε σε παρεμβάσεις του (Open TV) ότι την ώρα που η χώρα χρειάζεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη μάχη κατά του κορονοϊού πετιούνται στον δρόμο τέσσερις χιλιάδες επικουρικοί ιατροί, ενώ ανανεώνεται η σύμβαση τριάντα τριών χιλιάδων «ωφελουμένων» του ΟΑΕΔ.

Οι ελλείψεις σε νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη παραμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. στην Εύβοια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος (Ρ/Σ 96,5), το Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει 294 κενές θέσεις εργασίας και το υπουργείο Υγείας μιλά για 90 συμβασιούχους νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πανηγυρίζει με τις δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και κάνει σημαία τις συμβάσεις για τη δημιουργία 155 νέων κλινών ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στην αντιπολιτευτική του τακτική το Κίνημα Αλλαγής κινείται με τρόπο που εκθέτει την κυβέρνηση για τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της. Η Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει ότι κακώς η κυβέρνηση καθυστέρησε να επιβάλει ως υποχρεωτική τη μάσκα. Μάλιστα εστίασε τα πυρά της στη σωστή εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις, δείχνοντας προς τους τόπους λατρείας και «τις κάθε φύσεως ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις».

«Συνωστισμός» αλλοπρόσαλλων δηλώσεων

Ωστόσο η κυβέρνηση λειτουργεί αναβαθμίζοντας την ατομική ευθύνη. Την ίδια ώρα ο συνωστισμός δεν λείπει από τα αεροπλάνα ενώ έχει γίνει μπαλάκι από την κυβέρνηση ακόμη και η περίθαλψη των ασθενών τουριστών στα ξενοδοχεία – η παρακολούθησή τους παραπέμπεται στους γιατρούς των νοσοκομείων αντί στους ιδιώτες ιατρούς. Η ανασφάλεια για τους νησιώτες αλλά και για τους κατοίκους τουριστικών περιοχών στην ενδοχώρα είναι αυξανόμενη. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αρκείται στο να διαβεβαιώνει στη Βουλή ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται με ευλάβεια και δεν νοείται να υπάρξει lockdown στον τουρισμό, αν και ουδέποτε ετέθη αυτό ως αίτημα, κάτι που, όπως είπε, θα οδηγούσε κόσμο στην ανεργία. Οπως τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, οι τουρίστες δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων.

Με βάση τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης Covid-19, από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται εκθετικός ρυθμός αύξησης της ασθένειας. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πιο μεγάλος ο ρυθμός διάδοσης σε σχέση με την πρότερη περίοδο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2020 είναι 4.477, εκ των οποίων τα 1.267 (28,3%) σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter